«Παράθυρο» για νέες ελαφρύνσεις και παροχές ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με ορίζοντα την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2022, για τον οποίο θα προηγηθούν εκτενείς συζητήσεις και με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, καθώς θεωρείται πλέον βέβαιη μια νέα αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2021, η οποία θα συμπαρασύρει και τις εκτιμήσεις που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Εξηγώντας τον σχεδιασμό για την οικονομική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε σήμερα χαρακτηριστικά (στον ΣΚΑΪ) ότι «όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσφατα στη ΔΕΘ την αλλαγή των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2021 (αύξηση από 3,6% σε 5,9%) και σε αυτή την αναθεώρηση βασίσθηκαν τα μέτρα ελαφρύνσεων και παροχών που παρουσίασε.
Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι πολύ πιθανή μια νέα αναθεώρηση προβλέψεων στο στάδιο της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που θα αφήσει και νέα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας. «Θα υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Η χώρα καλύπτει γρηγορότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, το χαμένο έδαφος του 2020, και με βάση τους πρόδρομους δείκτες του γ' τριμήνου η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη από τη νέα πρόβλεψη για 5,9%», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι αυτή η βελτίωση της οικονομίας αποτυπώνεται και στα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ.
Το κύριο μέτρο που βρίσκεται στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου, ως μια φορολογική ελάφρυνση που θα καλύψει μεγάλο τμήμα φορολογουμένων είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ήδη έχει «απενεργοποιηθεί» στον ιδιωτικό τομέα, και για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι, «εάν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και η εκτέλεση του προϋπολογισμού καλύτερη, θα συζητήσουμε τις νέες προτεραιότητες πολιτικής».
Σημειώνεται ότι τις προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου συμμερίζεται και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ αναλυτές του ιδιωτικού τομέα έχουν διατυπώσει προβλέψεις ακόμη και για ρυθμό 8%. Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Politico, σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος από την αναβαθμισμένη πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για 5,9%. «Αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη από το 6%. Στο τέλος του 2021 θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας». Ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι «η χώρα μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το επόμενο διάστημα, κοντά στο 3,5% κατά μέσο όρο για την ερχόμενη 10ετία».
Κάθε βελτίωση της εικόνας της ανάπτυξης δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Για παράδειγμα, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι περίπου 1% υψηλότερος από το 5,9% που προβλέπεται σήμερα, αυτή η προσθήκη περίπου 1,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ θα δώσει «αέρα» της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, επαρκή για να καλυφθεί το κόστος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους, αλλά και για πιθανά επιπλέον μέτρα.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι σχεδιασμοί θα πρέπει να εγκριθούν και από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, οι οποίοι θα λάβουν τις αποφάσεις τους με βασικό κριτήριο την αναγκαιότητα για επιστροφή στα πλεονάσματα από το 2023 και τις πιθανές επιδράσεις των μέτρων στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών επέτρεψε στον πρωθυπουργό ήδη να ανακοινώσει συνολικά 24 μέτρα πολιτικής στη ΔΕΘ, με δημοσιονομικό κόστος που υπολογίζεται από την κυβέρνηση στα 3,4 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών και καθιερώνεται επιδότηση για τους λογαριασμούς του ρεύματος.