ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
Φωτο: Shutterstock

Ταμείο Ανάκαμψης: Αντλήθηκαν 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω δεκαετούς ομολόγου που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031 για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα θεσμική συναλλαγή ενιαίας δόσης και το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντλήσει η ΕΕ στο πλαίσιο μίας και μόνο συναλλαγής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, χάρη στο οποίο η Επιτροπή πέτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, όπως και με τις επανειλημμένες επιτυχείς εκδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για τις πρώτες πληρωμές στο πλαίσιο του NextGenerationEU, του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και διαφόρων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021. Το ακριβές ποσό των ομολόγων της ΕΕ και των γραμματίων της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής θα αναθεωρηθεί το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές που αποσκοπεί να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού και να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισ. ευρώ περίπου από σήμερα μέχρι το τέλος του 2026. Από αυτά, τα 407,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων του προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 386 δισ. ευρώ για δάνεια. Αυτό συνεπάγεται έναν όγκο δανεισμού, περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτές οι «στρόφιγγες» από την ΕΚΤ παρά την άνοδο του πληθωρισμού

Χωρίς αλλαγές η πολιτική της κεντρικής τράπεζας, που διατηρεί τα επιτόκια στο μηδέν και θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις αγορές ομολόγων, παρά την αναθέρμανση του πληθωρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα η έγκριση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, για ορισμένα (10-15) κράτη μέλη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Εντός Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα κράτη - μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης πριν τις 30 Απριλίου (όπως η Ελλάδα), θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου.
Vestager, Komision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεστάγκερ: Πρώιμη η συζήτηση για ένα δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης

«Το βρίσκω λίγο περίεργο να μιλάμε για ένα νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε, ενώ έχουμε ήδη τόσα πολλά να κάνουμε» , υπογράμμισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Gentiloni, Komision, Europaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τζεντιλόνι: 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε Ελλάδα τον Ιούλιο

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως οι ελληνικές προτάσεις καλύπτουν γενικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και δίνουν ρευστότητα σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.