Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης της Ελλάδας, ο Ερντογάν μιλούσε σε κάθε ευκαιρία υποτιμητικά για τη «χρεοκοπημένη» Ελλάδα και αξιοποιούσε όσες αναβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης γίνονταν από τους διεθνείς οίκους για να αφήσει δηλητηριώδη υπονοούμενα, στα όρια της συνωμοσιολογίας, περί εύνοιας της Ελλάδας από τους δυτικούς οίκους, που δήθεν αδικούσαν την Τουρκία. Σήμερα, τέτοιες συγκρίσεις δεν μπορούν πια να γίνουν. Αρκεί να δει κανείς τα… ελληνοτουρκικά CDS: με τα ελληνικά συμβόλαια ασφάλισης ομολόγων για τον κίνδυνο πτώχευσης ουδείς ασχολείται, αλλά αν ήθελε κάποιος να ασφαλιστεί θα πλήρωνε λιγότερο από 1% ετησίως. Αντίθετα, τα τουρκικά CDS έχουν πάρει… φωτιά, με το κόστος ασφάλισης των τουρκικών ομολόγων χθες να αυξάνεται περισσότερο από 20% και να φτάνει στο 6,66%, στο υψηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Οκτώβριο. Η αγορά περιμένει μετά τις εκλογές μια υποτίμηση της λίρας κατά 40% - 50%, ενώ το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πού θα καταφέρει πάλι ο Ερντογάν να βρει συνάλλαγμα για να αποφύγει το πικρό ποτήρι της προσφυγής στο ΔΝΤ. Όσο θα ψάχνεται ο Τούρκος πρόεδρος, στη δική μας πλευρά του Αιγαίου θα περιμένουμε τη βέβαιη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας…
-- Μπορεί η χώρα να πηγαίνει από προεκλογική περίοδο σε προεκλογική περίοδο, υπάρχει όμως ένα τμήμα του κρατικού μηχανισμού που συνεχίζει να κινείται με αμείωτη ταχύτητα. Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και όσοι σε συναρμόδια υπουργεία ασχολούνται με τα προγράμματα του Ταμείου δεν έχουν ανακόψει τους ρυθμούς τους, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ως το τέλος του 2026 και, σε περίπτωση καθυστερήσεων, δεν είναι καθόλου πιθανό να δοθούν παρατάσεις όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ, αλλά αντίθετα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Με αυτούς τους ρυθμούς, η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι πρώτη στην Ευρώπη στην απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς έχουν ήδη εκταμιευτεί περίπου 11 δισ. ευρώ, ενώ λίγο πριν τις κάλπες υποβλήθηκε και τρίτο αίτημα πληρωμής, για 1,72 δισ. ευρώ.
-- Κάθε απλός φορολογούμενος πολίτης, με «όπλο» ένα smartphone και την εφαρμογή “appodixi” που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ, μπορεί πλέον να βάλει λουκέτο σε κάποιο από τα ουκ ολίγα βενζινάδικα επιτήδειων, οι οποίοι κλέβουν τους πελάτες τους και το κράτος. Αυτό ήταν μια θεωρητική υπόθεση μέχρι χθες, αλλά πλέον υπάρχει το πρώτο παράδειγμα επιβολής αυστηρότατων κυρώσεων σε πρατήρια, με την πρωτοβουλία κάποιων πελατών να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της ΑΑΔΕ για να στείλουν τα στοιχεία για τις αποδείξεις που είχαν λάβει. Στα Χανιά σφραγίστηκαν δύο βενζινάδικα και επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ στο καθένα, αφού οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποίησαν τα στοιχεία, προχώρησαν σε ελέγχους και διαπίστωσαν ότι στα πρατήρια είχαν εγκατασταθεί μηχανισμοί καταδολίευσης των συστημάτων εισροών – εκροών. Σίγουρα δεν θα εξαφανιστούν κατόπιν τούτων από την αγορά οι επιτήδειοι και οι λαθρέμποροι, είναι σημαντικό όμως να υπάρχει ο φόβος του ελέγχου, που μπορεί να έχει ως σημείο εκκίνησης μία και μόνη απόδειξη – μαϊμού.
-- Η διοίκηση της Elvalhalcor είχε προϊδεάσει ότι το 2023 θα είναι δύσκολο να πιαστούν οι επιδόσεις του εξαιρετικού 2022 κάτι που φάνηκε και στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία, αφού οι τιμές του αλουμινίου και χαλκού έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρσι. Οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων έχουν οδηγήσει τους πελάτες του ομίλου σε χαμηλότερες παραγγελίες, εξού και η μικρή μείωση στους όγκους. Αντιθέτως η αξία των πωλήσεων χάρη στις ανατιμήσεις που είχαν προηγηθεί δεν επηρεάστηκε. Τα μικτά κέρδη υποχώρησαν λόγω των ζημιών από τις αποτιμήσεις των μετάλλων, ύψους 14 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 28 εκατ. ευρώ το περσινό διάστημα. Τα προσαρμοσμένα EBITDA του τριμήνου (χωρίς τις διακυμάνσεις των μετάλλων) ύψους 70,3 εκατ ευρώ είναι μειωμένα κατά 5,9% σε σχέση με το 2022 αλλά αυξημένα σε σχέση με το 48 εκατ. ευρώ του πιο «νορμάλ» τριμήνου του 2021. Οι τιμές των μετάλλων εξακολουθούν να υποχωρούν και μετά το τρίμηνο, αν και οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγω για come back, ιδίως στο χαλκό. Η μονάδα χαλκού του ομίλου στη Βουλγαρία είχε αύξηση σε όγκους το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα προϊόντα που παράγει για την ηλεκτροκίνηση και την πράσινη μετάβαση διατήρησαν την ισχυρή ζήτηση και συνέβαλε στην υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία του τομέα σε σχέση με το 2022. Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε αλλά στα θετικά της εταιρείας είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 60 εκατ. ευρώ και οι μικρότερες επενδύσεις για το έτος αφού το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα του αλουμινίου ολοκληρώθηκε το 2022.
-- Τη μάχη του σταυρού για το ποιος θα μπει στην Βουλή έδωσαν μέχρι τελευταία στιγμή στη Χαλκιδική οι δύο μονομάχοι της Νέας Δημοκρατίας, ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, με τον πρώην αυτοδιοικητικό Ιωάννη Γιώργο. Στο τελικό αποτέλεσμα, τους δύο άνδρες χώριζαν μόλις 11 ψήφοι (ο Γιώργος είχε 6.299 και ο Τάσιος 6,288). Στην Βουλή της μίας ημέρας που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση η Νέα Δημοκρατία θα αντιπροσωπεύεται από έναν βουλευτή από τον νόμο. Στις επόμενες, που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και με λίστα, δεν αποκλείεται να εισέλθουν και οι δύο, εάν αυξηθούν επαρκώς τα ποσοστά της ΝΔ. Πάντως, στη λίστα που θα καταρτίσει το κόμμα πρώτος στη σειρά θα είναι ο Ιωάννης Γιώργος, αφού έκοψε το νήμα πρώτος έστω και με διαφορά 11 σταυρών.
-- «Μητσοτάκης και ΣΙΑ Α.Ε.» με βασικό μέτοχο (98%) τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην εταιρεία με την παραπάνω επωνυμία που συστάθηκε πρόσφατα ΔΕΝ συμμετέχει ο πρωθυπουργός, αλλά ο συνονόματος ανιψιός του. Ο σεφ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δημιουργούσε στο Cavo Tagoo στην Μύκονο, ψάχνοντας το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας ανακάλυψε ότι μόνο οι δύο τους έχουν το όνομα Κυριάκος. Όπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξη του, είναι μακρινοί συγγενείς καθώς ο παππούς του και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρώτα ξαδέλφια.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.