ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Άδειες σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας 1.710 μεγαβάτ από τη ΡΑΕ

Οκτώ άδειες έλαβε η ΔΕΗ ενώ δόθηκαν ακόμη άδειες σε όμιλο Κοπελούζου, ΤΕΡΝΑ, Αποθηκευτική Ενεργειακή Υβριδική Εταιρεία, Υβριδικά Μήλου και ΕΥΔΩΡΗ Ενεργειακή.

Στην αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος πάνω από 1,7 γιγαβάτ προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια». Τη «μερίδα του λέοντος» έλαβε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 8 άδειες Αδειες Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW.

Όπως επισημαίνουν πηγές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο όμιλος ΔΕΗ αυξάνει το είδος των τεχνολογιών για τις οποίες διαθέτει 'Αδεια Παραγωγής έχοντας πλέον ένα μεγάλο και πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη. «Ο όμιλος θεωρεί ότι οι μονάδες αποθήκευσης θα είναι απαραίτητες στο νέο ενεργειακό μίγμα που προγραμματίζεται και δίνει μεγάλη προσοχή ώστε να επενδύσει σε αυτές. Με προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα και έχοντας ως βάση το επιστημονικό δυναμικό του Ομίλου προχωράει γρήγορα στην ανάπτυξη και υλοποίηση αυτών των επενδύσεων», προσθέτουν.

Οι αδειοδοτήσεις περιλαμβάνουν ακόμη μονάδες του ομίλου Κοπελούζου (300 μεγαβάτ στον 'Αγιο Χαράλαμπο Κοζάνης) και της ΤΕΡΝΑ (4 μονάδες 375 μεγαβάτ σε Κοζάνη, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη και Θήβα), της «Αποθηκευτική Ενεργειακή Υβριδική Εταιρεία» (75 μεγαβάτ στην 'Αρτα), της «Υβριδικά Μήλου» (75 μεγαβάτ στην 'Αρτα) και «ΕΥΔΩΡΗ Ενεργειακή» (10 μεγαβάτ στο Μέτσοβο).

Σύμφωνα με τις άδειες που εκδόθηκαν, οι μονάδες αποθήκευσης υποχρεούνται να υποβάλλουν προσφορές απορρόφησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τη νομοθεσία και με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας στο αποθηκευτικό σύστημα του σταθμού.

Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες κ.α.) αποτελούν βασική συνιστώσα για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς διασφαλίζουν την απορρόφηση της «πράσινης» ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και την κάλυψη της ζήτησης σε περιόδους χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 9 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2023

Έργα ΑΠΕ ισχύος 2.400 MW έχουν λάβει πλήρη αδειοδότηση, επιπλέον 5.800 MW έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πρόκειται για μονάδες συνολικής ισχύος 8.200 MW από πληθώρα ομίλων.
Γεώργιος Στάσσης-ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Αντλεί κεφάλαια ρεκόρ 4,5 δισ., πάνω από 11 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση

Ψήφος εμπιστοσύνης από κορυφαίους επενδυτές στο νέο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ. Η τιμή διάθεσης της μετοχής στην ίδια τιμή που είχε κλείσει την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ (18,63 ευρώ). Τέταρτη στο Euronext Athens με κεφαλαιοποίηση 11,5 δισ. ευρώ.
Ψάλτης-Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έρχεται νέο deal από Credia, το μήνυμα Β. Ψάλτη και τα ελβετικά κέρδη Λάτση

Έρχεται deal της Credia με την Ευρώπη, το αισιόδοξο μήνυμα του Β. Ψάλτη, τα «ελβετικά» κέρδη του Λάτση, στο Εποπτικό Συμβούλιο της Euronext ο Γ. Χαντζηνικολάου, το φρένο στις ΑΠΕ και το άπιαστο όνειρο για ιδιόκτητη κατοικία.
Γεώργιος Στάσσης-ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Πάνω από 15 δισ. οι προσφορές για την ΑΜΚ, νωρίτερα οι υπηρεσίες φωνής

Σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών με πρωτοφανές ενδιαφέρον. Πάνω από τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές μέσα σε δύο μέρες. Νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό η είσοδος στις υπηρεσίες φωνής.