ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Κόμβος καινοτομίας στην Τρ. Ελλάδος για τις fintech τεχνολογίες

Ποιοι είναι οι τρεις στόχοι του προστατευόμενου κανονιστικού περιβάλλοντος. Η αρχική μορφή αφορά αποκλειστικά τις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. Τι ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Στουρνάρας.

Την έναρξη λειτουργίας του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος της Τράπεζας της Ελλάδος (Regulatory Sandbox) κήρυξε σήμερα σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας.

Το Regulatory Sandbox θα δώσει σε εποπτευόμενες FinTech επιχειρήσεις τη δυνατότητα να δοκιμάσουν καινοτόμες λύσεις σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι, θα αποτελέσει έναν επιπλέον κινητήριο μοχλό -σε συνέχεια της δημιουργίας του Innovation Hub- για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία και την καινοτομία στην Ελλάδα. Επιπλέον, το Regulatory Sandbox θα διευκολύνει τη διάθεση καινοτόμων λύσεων, διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παράλληλα, μέσω του Regulatory Sandbox, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει την ευκαιρία να αντλήσει γνώσεις σχετικά με τις χρηματοοικονομικές καινοτομίες και να επικαιροποιήσει ανάλογα την κανονιστική και εποπτική της προσέγγιση.

Το Regulatory Sandbox, στην αρχική του μορφή, θα απευθύνεται αποκλειστικά σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και θα καλύπτει υπηρεσίες που έχουν λάβει την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τρεις στόχοι του είναι είναι να αποτελέσει έναν πρόσθετο μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα διευκολυνθεί η διάθεση καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή προϊόντων, η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και η προώθηση της γνώσης. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον για πειραματισμό στο fintech, ώστε να αναπτυχθούν νέες ιδέες και τεχνολογίες

Μελλοντικός στόχος της ΤτΕ, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, είναι το πεδίο εφαρμογής του Regulatory Sandbox να επεκταθεί, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα να δοκιμάσουν τις καινοτόμες λύσεις τους. Επόμενη έκδοση του Regulatory Sandbox θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ιδρύματα που εδρεύουν σε άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ και διαθέτουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εποπτική αρχή στο κράτος μέλος προέλευσης.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ολοκλήρωση του συνέβαλαν με τεχνική υποστήριξη η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης,) της οποίας η επικεφαλής για την Ελλάδα και την Κύπρο, Andreea Moraru, απηύθυνε χαιρετισμό στη σημερινή παρουσίαση του έργου. Επίσης, μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Mario Nava, γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Σταυρούλα Καμπουρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ και σύμβουλος διοίκησης της ΤτΕ κ.ά.

Μιλώντας στη εκδήλωση ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χώρο της καινοτομίας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Το Regulatory Sandbox διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά λειτουργίας αντίστοιχων μηχανισμών σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, την Κεντρική Τράπεζα της οποίας είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σημερινό πάνελ. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που παρακολουθούν την πρόοδο της χρηματοοικονομικής καινοτομίας και εξετάζουν αντίστοιχες κανονιστικές και εποπτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ενσωμάτωση τεχνολογικής καινοτομίας αποτελεί πλέον μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, άμεσα συνδεδεμένη με την τεχνολογική πρόοδο και τη χρήση νέων τεχνολογιών σε πλήθος επιχειρηματικών και κοινωνικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο από την πλευρά των εδραιωμένων όσο και των νεοφυών επιχειρήσεων, ακολουθεί μια πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού που τα τελευταία χρόνια έχει επιταχυνθεί. Η πανδημία έχει συμβάλει σε αυτή την επιτάχυνση, ειδικά σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ανέπαφες συναλλαγές με χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών πορτοφολιών και οι εν γένει ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων, που σύντομα θα μπορούν να γίνονται άμεσα και στην Ελλάδα με τη διασύνδεσή μας στην υποδομή TIPS (TARGET Instant Payment Settlement) του Ευρωσυστήματος.

Τα προστατευμένα κανονιστικά περιβάλλοντα παγκοσμίως νοούνται ως ένα είδος μηχανισμού διευκόλυνσης της χρηματοοικονομικής καινοτομίας. Το άλλο χαρακτηριστικό είδος τέτοιου μηχανισμού είναι οι Κόμβοι Καινοτομίας. Όπως γνωρίζετε, η Τράπεζα λειτουργεί τον δικό της Κόμβο από το 2019 και πρόσφατα δημοσίευσε την απολογιστική έκθεση από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του. Ο πρώτος στόχος του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος είναι να αποτελέσει έναν πρόσθετο μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα διευκολυνθεί η διάθεση καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή προϊόντων, με όρους όμως που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι, παρόμοια με τις συναφείς δράσεις άλλων αρχών κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Περιβάλλον που εγκαινιάζουμε αποτελεί εποπτευόμενο χώρο και δεν θα πρέπει να θεωρείται σαν χώρος δοκιμών όπου δεν ισχύουν νόμοι και κανονισμοί. Στόχος του είναι να επιτρέψει στους συμμετέχοντες και την Τράπεζα να αναπτύξουν γόνιμο διάλογο που θα επηρεάσει θετικά τις μεταρρυθμίσεις του κανονιστικού πλαισίου και θα διευκολύνει τη σωστή εξισορρόπηση μεταξύ χρηματοοικονομικής καινοτομίας και περιορισμού των κινδύνων.

Όπως ήδη έχουμε δει σε ερωτήματα που έχουμε λάβει στον Κόμβο Καινοτομίας, η ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογικών στοιχείων σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μπορεί να δημιουργήσει απορίες ως προς την ύπαρξη κανονιστικού πλαισίου που να καλύπτει το είδος της καινοτομίας ή ως προς την εφαρμογή του υπάρχοντος πλαισίου σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων καινοτομιών είναι αυτές που βασίζονται στην τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, γνωστή και ως DLT, και αυτές που βασίζονται στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Για την πρώτη - την DLT- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε πρόταση Κανονισμού το Σεπτέμβριο του 2020 ως μέρος της στρατηγικής για τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Για τη δεύτερη – την τεχνητή νοημοσύνη – η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση Κανονισμού πολύ πρόσφατα.

Ο δεύτερος, λοιπόν, στόχος του Περιβάλλοντος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου, δηλαδή να αποσαφηνίσουμε τα όρια του κανονιστικού πλαισίου εντός του οποίου μπορεί να λειτουργήσει μια υπηρεσία ενός αδειοδοτημένου ιδρύματος, καταγράφοντας ενδεχόμενασημεία τριβής ή ανάγκης για πρόσθετες κανονιστικές παρεμβάσεις.

Ο τρίτος στόχος του Προστατευμένου Κανονιστικού Πριβάλλοντος είναι η προώθηση της γνώσης. Συγκεκριμένα, η συνεργασία μας με συμμετέχοντες στο Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον θα μπορέσει να λειτουργήσει ως αμφίδρομη ευκαιρία για διάχυση και προώθηση γνώσεων στο πεδίο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας .Η γνώση αυτή θα μας δώσει επιπλέον εφόδια για να επικαιροποιήσουμε κατάλληλα και όπου χρειάζεται την κανονιστική και εποπτική μας προσέγγιση. Αυτό μπορεί να συντελεστεί είτε με πρωτοβουλία της ίδιας της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς κινδύνους και τους απαιτούμενους μηχανισμούς διαχείρισής τους, ή στο πλαίσιο ευρύτερων νομοθετικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης είναι η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής που εξέδωσε πέρυσι η Τράπεζα για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση φυσικών προσώπων κατά τη σύναψη επιχειρηματικής σχέσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Λογική μια νέα μείωση επιτοκίων, πτώση προς το 2% το 2025

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την ανησυχία για τα σχέδια Τραμπ για την επιβολή δασμών, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις και με ένα εργαλείο κοινής χρηματοδότησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αλλαγές στην εποπτεία των τραπεζών και λύσεις για τα DTCs

Βελτιωμένη η εικόνα των ελληνικών τραπεζών, αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ. Τι είπε για τη νέα Πράξη Διοικητή για τον Εσωτερικό Έλεγχο.