ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Οικονομικό Επιμελητήριο

Οικονομικό Επιμελητήριο: Μη εφαρμόσιμη η απόφαση για πάγιες δαπάνες

Το ΟΕΕ ζητά ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους των επιχειρήσεων να ορισθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ως μη εφαρμόσιμο θεωρεί το μέτρο των παγίων δαπανών το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), υποστηρίζοντας ότι είναι ανέφικτο οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να καταθέσουν εγκαίρως το έντυπο Ε3 για το 2020 και ως εκ τούτου να ενταχθούν στην όλη διαδικασία. 

Το ΟΕΕ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και θεωρεί μη εφαρμόσιμη την ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας για τους παρακάτω λόγους:

Η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως έχουμε επισημάνει με προηγούμενη επιστολή μας, είναι αδύνατη χωρίς την υποβολή του Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Η προϋπόθεση της υποβολής του Ε3 του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 17 Ιουνίου 2021 για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα.

Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών, ο κλάδος δηλαδή που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, θεωρεί απαράδεκτες αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες τελικά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα οφέλη. Ακόμη και μέχρι σήμερα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες και τεχνικές αδυναμίες.

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα είναι ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ λήγει την 18η Ιουνίου, και ως εκ τούτου έως την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3.

Πρέπει, επίσης, να προσθέσουμε ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευθεί η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου Ν (σ.σ. δηλώσεις Νομικών Προσώπων), και δεν έχουν εκδοθεί οι οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου αυτού, ούτε φυσικά έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. για την υποβολή των δηλώσεων Νομικών Προσώπων.

Επανερχόμενοι στην επιστολή μας, ζητούμε ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ορισθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας.

Με βάση την παραπάνω υποβολή, δηλαδή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων, είναι εφικτό να εκδοθούν τα ανάλογα voucher συμψηφισμού που θα αφορούν περίοδο οφειλών από 1/7/2021 και μετά».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» από το ΥΠΟΙΚ στις προσδοκίες για παράταση στην υποβολή δηλώσεων

«Έχει υποβληθεί το 80% των δηλώσεων, δεν βοηθούν τα σενάρια για παράταση», αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Νωρίτερα, το Οικονομικό Επιμελητήριο ζήτησε με επιστολή στον Κ. Χατζηδάκη παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Κόλλιας: Ενθαρρυντική η έκπτωση 30% για τις συγχωνεύσεις

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σημείωσε πως είναι σημαντικό ότι απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων της νέας εταιρείας σε τρίτο, υπό κάποιες προϋποθέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΕΕ: Tα προβλήματα της myDATA θα αποστείλει στον υπουργό Οικονομικών

Το ΟΕΕ ανέφερε στον υπουργό ότι «γίνεται δέκτης καθημερινά των παραπόνων των λογιστών - φοροτεχνικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή λειτουργία του συστήματος για λογαριασμό πελατών τους, που έχουν ήδη εγγραφεί στο myDATA». 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Οικονομικών: 16 ερωτήσεις - απαντήσεις για τον νέο Προϋπολογισμό

Η πολιτική μείωσης των φόρων που εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αποφέρει αυξημένα έσοδα, χάρη στη σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας – υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.