ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Euroxx Giuseppe Giano
Φωτο: Giuseppe Giano, Euroxx. ΑΠΕ

«Άθλος» η μείωση του μεγάλου αριθμού NPLs από τις ελληνικές τράπεζες

Την ανάγκη εισόδου νέων παικτών, έστω και «μικρών» στην αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Euroxx Sec. κ. G. Giano.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο τραπεζικός τομέας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL), αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες της σχετικής συζήτησης  στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Ο Hugo Velez, Διευθύνων Σύμβουλος της HipoGES, θεωρεί ότι η Ελλάδα άργησε να οργανώσει τους τρεις μεγάλους διαχειριστές χρέους οι οποίοι καλούνται να αναδιαρθρώσουν την κατάσταση των χρεών προς τις τράπεζες. Πιστεύει, ότι η καθυστέρηση αυτή δημιούργησε υπερβολικά μεγάλα χαρτοφυλάκια τα οποία είναι δύσκολα διαχειρίσιμα από τις εταιρίες και υπάρχει ανάγκη για εισαγωγή και άλλων, ίσως μικρότερων παικτών σε αυτήν την αγορά. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει να ασχοληθούν εντονότερα με την αγορά των δανείων σε real estate και να επενδύσουν σε συστήματα εκσυγχρονισμού των διαδικασιών.
 
Ο κ. Giuseppe Giano, Πρόεδρος της Euroxx Securities τόνισε την ανάγκη εισαγωγής νέων παικτών μικρότερου ίσως μεγέθους στην αγορά των ΝΡL. Αυτό που τόνισε ο κ. Giano ήταν η τιτάνια προσπάθεια που έγινε από τις Ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε ΝΡL. Υπενθύμισε ότι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από 150 δις. έπεσε στα 47 δις, ενώ ο στόχος είναι σε 18 μήνες το νούμερο αυτό να είναι μονοψήφιο. Από τις αρχές του 2021 οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει 16 δις. σε ΝΡL. Ο ίδιος το ονόμασε Ηράκλειο άθλο παραπέμποντας ευθέως στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και χαιρέτισε την επέκταση στο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ.
 
Όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Velez τόνισε ότι όλες οι διαδικασίες πάγωσαν, τα δικαστήρια έκλεισαν, οι εξώσεις και οι κατασχέσεις σταμάτησαν. Εκτίμησε επίσης ότι πολλά δάνεια σταμάτησαν να εξυπηρετούνται και άρα θα έχουμε επανάληψη προηγούμενων φαινομένων. Αυτό κάνει τους επενδυτές διστακτικούς καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο. Ο κ. Velez επαίνεσε την Ελλάδα, καθώς οι σχεδιασμένες ενέργειες προχώρησαν εν μέσω πανδημίας, πράγμα το οποίο θεωρεί αξιοθαύμαστο.
 
Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Πεφάνης, Διευθυντής Οικονομικού και Επιχειρηματικού Περιεχομένου της DPG Digital Media

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers: Ρυθμίσεις δανείων 1,2 δισ. στο α' τρίμηνο και 15 δισ. από το 2022

Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων στο πρώτο τρίμηνο αφορά δάνεια του νόμου Κατσέλη (1,1 δισ. ευρώ) ενώ οι υπόλοιπες προήλθαν από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Ο απολογισμός των servicers για το πρώτο τρίμηνο
businessdaily-Papaconstantinou-Christina-TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπακωνσταντίνου: Πρόκληση για τράπεζες η διεύρυνση της πιστωτικής επέκτασης

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ επισήμανε τις βελτιώσεις που φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες καθώς και στην προοπτική επιστροφής των εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.
businessdaily-Zanias-Giorgos-Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζανιάς: Ώθηση στη ζήτηση για δάνεια δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη

«Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος μήνας - ρεκόρ για αιτήσεις στον Εξωδικαστικό ο Νοέμβριος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν 4.270 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, 2.289 νέες υποβολές αιτήσεων και 1.152 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.