Σε τόνωση της ρευστότητας του Δημοσίου με φθηνό δανεισμό για τη στήριξη της οικονομίας ποντάρει μέσα στον Μάιο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αναμένει κονδύλια 2,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE με δεκαπενταετή διάρκεια αποπληρωμής και μηδενικό επιτόκιο, ενώ βρίσκεται σε εγρήγορση για νέα έξοδο στις αγορές μετά τα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν χθες με το 5ετές ομόλογο με ιστορικό χαμηλό κόστος
Με τις κινήσεις αυτές θα ενισχυθεί η κρατική χρηματοδοτική «δύναμη πυρός» για την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η στάθμη της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων, που αποτελεί μια μορφή εξασφάλισης για τους ξένους επενδυτές και «προληπτική αποταμίευση» για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κρίσης από την πανδημία.
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και στα δημόσια οικονομικά το χρονικό διάστημα έως το τέλος Ιουλίου θεωρείται κομβικό καθώς θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του νέου μοντέλου των στοχευμένων μέτρων για το νέο ξεκίνημα νευραλγικών για την ανάκαμψη της οικονομίας κλάδων και την σταδιακή ελάφρυνση του προϋπολογισμού με απόσυρση των οριζόντιων και με βαρύ κόστος μέτρων.
Μετά την τρίτη κατά σειρά επιτυχή έξοδο στις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο μόλις 0,20% και προσφορές 20 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο «κρατάει αναμμένες τις μηχανές» ακόμη και για δεύτερη έκδοση μέσα στον Μάιο, δεδομένου ότι οι συνθήκες και οι αποδόσεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων είναι ευνοϊκές και θέλει να προλάβει μαζικά κύματα δανεισμού από τις ευρωπαϊκές χώρες που ενδεχομένως θα ασκήσουν πιέσεις στα επιτόκια. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη βασική επιδίωξη παραμένει η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος δανεισμού με την συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για το πρώτο εξάμηνο με γνώμονα την κάλυψη του 80% των φετινών δανειακών αναγκών που κυμαίνονται στα 14-15 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει αντλήσει από την αγορά 9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η ιδιωτική τοποθέτηση 30ετούς ομολόγου στην Εθνική Τράπεζα τον Ιανουάριο, μέσω της οποίας αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η νέα έξοδος στις αγορές ήρθε μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s στην κατηγορία «BB» που φέρνει την Ελλάδα σε απόσταση μόλις δύο θέσεων από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s στις 21 Μαΐου, που δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση.
Τονωτική ένεση 3,9 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο πεδίο της οικονομίας, βασικό ζητούμενο είναι η πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά και στον παραγωγικό ιστό το δεύτερο εξάμηνο του 2021 προκειμένου να επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης 3,6% φέτος που προβλέπει το βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Πέραν των στοχευμένων μέτρων για την «ανάρρωση» και την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων μεγάλη αναπτυξιακή βαρύτητα αποδίδεται στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τον Ιούλιο αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο με τα 170 έργα που προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ (18,2 δις. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. δάνεια που αυξάνουν το δημόσιο χρέος ) τα οποία αντιστοιχούν στο 17,8% του ΑΕΠ και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, 57,4 δισ. ευρώ έως το 2026.
Φέτος η Ελλάδα αναμένει προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ μετά τον Αύγουστο και εφόσον πληροί τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων και των μεταρρυθμίσεων θα λαμβάνει κονδύλια και δάνεια 5,31 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις θα πρέπει να ικανοποιούν ένα τουλάχιστον από τα εξής πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή ανάπτυξη, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.
Τα δάνεια θα καλύπτουν έως το 50% της αξίας του έργου και η κρατική συμμετοχή κατά μέσον όρο θα φτάνει στο 40%. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τραπεζική χρηματοδότηση κατά τουλάχιστον 30% και από ίδια κεφάλαια των επενδυτών κατά τουλάχιστον 20%. Η χρηματοδότηση θα διαρκεί 8-12 χρόνια ,ενώ θα υπάρχει περίοδος χάριτος 2-3 χρόνια, πριν από την έναρξη αποπληρωμής του δανείου, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν δάνειο το 2021 θα αρχίσουν να το αποπληρώνουν μετά το 2023-2024.