ΓΔ: 1396.37 0.41% Τζίρος: 43.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:39 DATA
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλες προσδοκίες ανάπτυξης, ενώ η Ευρώπη «φρενάρει»

Πολύ κοντά στις τιμές ρεκόρ του καλοκαιριού παραμένει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Κρίσιμη για τη συνέχεια η υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, τονίζει το ΙΟΒΕ.

Σε επίπεδα που δεν είχε φθάσει ξανά τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, παραμένει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, αντανακλώντας τις μεγάλες προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών για οικονομική ανάκαμψη, παρότι στην Ευρώπη υποχωρεί συνεχώς και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε τιμές που παραπέμπουν σε ύφεση.

Η ελληνική οικονομία, που αποτελούσε επί σειρά ετών «διακεκαυμένη ζώνη», σε μια Ευρώπη που βρισκόταν σταθερά σε ανάπτυξη, γίνεται πλέον η «φωτεινή» εξαίρεση μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που ενισχύθηκε εντυπωσιακά το καλοκαίρι, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, παραμένει πολύ κοντά στις ανώτερες τιμές της αμέσως προηγούμενης περιόδου.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης παρουσίασε μικρή κάμψη τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Με εξαίρεση τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών.

Ήταν αναμενόμενο, επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η προεκλογική και μετεκλογική ευφορία να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως ο δείκτης συνολικά κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης υποχωρεί επί αρκετούς μήνες.

Σε συνέχεια της προεκλογικής περιόδου, τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδίως μέσω της φορολογίας (κυρίως επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και ακινήτων) και ενδεχομένως συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων τροφοδότησαν τις θετικές προσδοκίες κατόπιν των εκλογών.

Πλέον, ο βαθμός υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω ή όχι.

Άλλωστε, στην πλευρά των νοικοκυριών, η ελάφρυνση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία εκτός των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι προς το παρόν μικρή. Στην πλευρά των επιχειρήσεων, σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχιση αύξησης της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων και της παραγωγής αποτελεί ο εξορθολογισμός της επιβάρυνσης της εργασίας από το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα. όπου εκκρεμούν νέες παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής.

Φυσικά, στη διαμόρφωση των προσδοκιών κατά τους επόμενους μήνες θα παίξουν ρόλο, άμεσα ή έμμεσα, και εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, όπου καταγράφεται σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης και δεν μπορούν να αποκλείονται αναταράξεις.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση περιορίστηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα περιορίστηκαν, όπως επίσης και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν αισθητά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους μεταβάλλονται οριακά, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων για υποχωρούν, ενώ οι αντίστοιχες την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν μεν, αλλά ηπιότερα, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους υποχωρούν, ενώ βελτιώνεται και η πρόθεση για αποταμίευση, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την ανεργία.

Επιβράδυνση στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει να υποχωρεί στην Ευρωζώνη, και τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 0,9 μονάδες στις 100,8 μονάδες, όπως και στην ΕΕ (μείωση κατά 0,9 μον.) όπου διαμορφώθηκε στις 99,0 μονάδες.

 Η υποχώρηση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται κυρίως από την επιδείνωση του κλίματος στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-1,1), στο Λιανικό εμπόριο (-0,9), στη Βιομηχανία (-0,6) και στις Υπηρεσίες (-0,5) και λιγότερο από την μικρή βελτίωση στις Κατασκευές (+1,3). Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης υποχώρησε πιο έντονα στην Ισπανία (-3,0), ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στην Γερμανία (-0,2), στην Γαλλία (-0.1), στην Ιταλία (+0,1) και στην Ολλανδία (+0,2).

Στην ΕΕ, η υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένισης του δείκτη στην Πολωνία (-1,9) και της αντίστοιχης σχεδόν ενίσχυσης του δείκτη στο Ην. Βασίλειο (+1,8). Σε τομεακό επίπεδο, ο δείκτης στην Βιομηχανία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, επιδεινώθηκε ήπια στις Υπηρεσίες, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και εντονότερα στο Λιανικό εμπόριο, ενώ βελτιώθηκε ήπια στις Κατασκευές. Αντίστοιχα, οι προσδοκίες στην απασχόληση διέφεραν, καθώς ενισχύθηκαν στις Κατασκευές, όταν εξασθένισαν ήπια στο Λιανικό εμπόριο και εντονότερα στις Υπηρεσίες και την Βιομηχανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθύτερη ύφεση «βλέπει» το ΙΟΒΕ με συρρίκνωση ΑΕΠ 7,5% - 10%

Η επιδείνωση στο διεθνές περιβάλλον οδηγεί το ΙΟΒΕ σε αναθεώρηση εκτιμήσεων, ενώ τονίζεται ότι χωρίς την υιοθέτηση ενός εξωστρεφούς μοντέλου ανάπτυξης θα είναι βασανιστικά αρχή η ανάκαμψη από το 2021 και μετά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Αμφισβητεί το στόχο ανάπτυξης, σκληρή κριτική για τους φόρους

Ανάπτυξη μέχρι 2,5% προβλέπει το ΙΟΒΕ, απορρίπτει την κυβερνητική πρόβλεψη για 2,8%. Επικρίνει τη φορολογική μεταρρύθμιση επειδή προβλέπονται ελάχιστες ελαφρύνσεις σε μισθωτούς. Διαφωνία και για την αύξηση στο όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική ανάπτυξη ή μετριότητα; Όλα θα κριθούν από τις επενδύσεις...

Κίνδυνος να «φρενάρει» η ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα στο 1% χωρίς περισσότερες και ποιοτικές επενδύσεις. Τραυματισμένες από τη μεγάλη ύφεση οι επιχειρήσεις, δεν επενδύουν αρκετά. «Τρέχουν» οι δημόσιες επενδύσεις.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε η οικονομία το σοκ από τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία

Επανήλθε στα «προ Daniel» επίπεδα το β' τρίμηνο του έτους ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως σημειώνει η Eurobank. Θετικές ενδείξεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του β' τριμήνου 2024, σημείο προβληματισμού οι εξαγωγές.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το όνειρο της σύγκλισης με την Ευρώπη: Μαραθώνιος η αύξηση εισοδήματος

Πριν την κρίση, η Ελλάδα έφτασε στο 98% του μέσου εισοδήματος της ΕΕ, αλλά έχει επιστρέψει στο 67%. Απαιτείται αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, επισημαίνει σε ανάλυση η Alpha Bank. «Αγκάθι» το δημογραφικό.