Πρωτοφανής είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν υποβάλει αίτηση για τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς οι αιτήσεις ανήλθαν σε 725.000. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα κριτήρια για την κατανομή της ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα δίνουν προτεραιότητα σε όσες έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή, δηλαδή κυρίως στον κλάδο της εστίασης.
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε (μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) ότι, όπως συνέβη και με τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το γεγονός ότι έγινε μια αίτηση δεν συνεπάγεται πως η επιχείρηση είναι δικαιούχος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Υπενθύμισε ότι χιλιάδες αιτήσεις «κόπηκαν» στον πέμπτο κύκλο, επειδή οι ίδιες οι επιχειρήσεις είχαν δηλώσει αύξηση εσόδων στο τελευταίο τετράμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. «Δεν ξέρουμε πόσοι θα γίνουν δεκτοί, μόλις τώρα πήραμε τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεδομένου ότι το ποσό που θα κατανεμηθεί στις επιχειρήσεις σε αυτή την φάση είναι σχετικά μικρό, της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει έμφαση στην υποστήριξη των επιχειρήσεων που έκλεισαν τον Ιανουάριο με κρατική εντολή, δηλαδή κυρίως στην εστίαση, δεδομένου ότι άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι (λιανεμπόριο κ.α.) είχαν μέσα στον Ιανουάριο τεθεί σε λειτουργία.
«Η επιστρεπτέα κλείνει το μάτι στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κυβερνητική εντολή, βάζοντας και επιπλέον οροφές ανάλογα με τους εργαζόμενους αυτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο τις προβλέψεις της κοινής υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό το σύνολο των απωλειών της εστίασης.
Τα τέλη κυκλοφορίας και οι μειώσεις φόρων
Για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός επί 12 μήνες καλύπτει την «τρύπα» που έχει ανοίξει η πανδημία στην οικονομία και θα πρέπει να έχει κάποια έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία λήγει αύριο, 26 Φεβρουαρίου.
Σχετικά με τις μειώσεις φόρων, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει για το 2021 δεν είναι ένα μόνιμο μέτρο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει. «Θέλω να είμαι ακριβής και να μην καλλιεργώ προσδοκίες», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό δέσμευση για τη μείωσή του, ενώ το θέμα συνδέεται με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Εάν αυτή ολοκληρωθεί φέτος, θα υπάρξει και προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ο υπ. Οικονομικών, σημειώνοντας πάντως ότι η διαδικασία αλλαγής των αντικειμενικών τιμών δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί φέτος, καθώς επηρεάζεται από την πανδημία.
Για τη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι, αν και θα υποστηριχθεί η κοινωνία όσο χρειάζεται, θα πρέπει να διατηρηθεί και η δημοσιονομική ισορροπία. «Ναι στη δημοσιονομική ευελιξία, όχι στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό», τόνισε.