Τον Ιούνιο υπολογίζεται ότι θα κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα υπεράκτια αιολικά και για την αποθήκευση ενέργειας. Στα σχέδια που εξετάζει το ΥΠΕΝ και η αποζημίωση των επενδυτών κατά την πρώτη περίοδο των έργων.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ότι στη υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρόλο που οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο οτι η τεχνολογία έχει ωριμάσει και στόχος του ΥΠΕΝ είναι να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές και τοπικό επίπεδο. ΄Όπως σημείωσε, με βάση τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, έως το 2040 η σημαντικότερη πηγή ενέργειας θα είναι τα θαλάσσια αιολικά.
Ο κ. Σκρέκας εκτίμησε ότι θα χρειαστεί αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και των μηχανισμών σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, με μεγάλες επενδύσεις που θα φτάσουν έως και τα 3,5 δις. ευρώ. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ αν δεν αναβαθμίσουμε το δίκτυο γρήγορα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η στρατηγική που αναπτύσσει το ΥΠΕΝ για τα υπεράκτια αιολικά θα βάλει ως στόχο να αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο, ασφαλές και σταθερό ώστε να αναπτυχθουν οι απαραίτητες τεχνολογίες και επενδύσεις και να χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο αυτό ώστε όπως είπε «να μη μείνουν οι άδειες στα συρτάρια».
Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στους τρεις άξονες βάση στους οποίους θα αναπτυχθεί η νέα αυτή αγορά:
- Η κ. Σδούκου, αναφέρθηκε στο μεικτό μοντέλο που πρότεινε στη διαβούλευση η ΕΛΕΤΑΕΝ σύμφωνα με το οποίο θα προεπιλέγονται θαλάσσιες περιοχές κατάλληλες με κριτήρια περιβαλλοντικά και ενεργειακά λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς. Οι επενδυτές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν υποπεριοχές ενδιαφέροντος που τις οποίες θα μπορούν να κατοχυρώνουν με αντικειμενικά και ανταγωνιστικά κριτήρια και να προχωρούν την αδειοδότηση για τις ειδικές μετρήσεις. Όπως σημείωσε η κ. Σδούκου, με το μοντέλο αυτό κράτος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και ο επενδυτής έχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο σημείωσε ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει και άλλες εισηγήσεις για να δίνεται η δυνατότητα σε επενδυτές να μπορούν να εντοπίσουν τοποθεσίες και να τις προτείνει.
- Κομβικός θα είναι ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ που θα πρέπει να έχει ρόλο στο σχεδιασμό. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, ο επενδυτής θα μπορεί να βασιστεί στον ΑΔΜΗΕ, αλλά θα πρέπει να υπάρχει η εναλλακτική πρόταση να μπορεί ο επενδυτής να επιλέξει τους τρόπους υλοποίησης της διασύνδεσης. Όπως σημείωσε, το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι χρειάζεται ένας τρόπος που θα εξασφαλίζει τη διασύνδεση γρήγορα, μελετημένα, με επενδυτική ασφάλεια και με μικρή επιβάρυνση.
- Σημαντικό το ζήτημα του "bankability" λόγω του ύψους των επενδύσεων ανέφερε η κ. Σδούκου και σημείωσε ότι το υπουργείο έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο σχήμα των διαγωνισμών για τις ΑΠΕ με ειδικές προβλέψεις για τα θαλάσσια αιολικά. Όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας προκειται για μία νέα τεχνολογία που θα πρέπει να είναι δανειοδοτικά υποστηρίξιμη με προβλεψιμότητα και ασφάλεια. Όπως είπε μπορεί οι διαγωνισμοί να βοηθήσουν στον ανταγωνισμό αλλά στο πρώτο διάστημα το ΥΠΕΝ μπορεί να αποζημιώσει τα πρώτα έργα με διαφορετικό καθεστώς από τους διαγωνισμούς.