Τις προσπάθειες της Ελλάδας στο ενεργειακό πεδίο εξήρε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μιλώντας στο Athens Energy Dialogues αναγνωρίζοντας ότι η χώρα «έπιασε» τους στόχους το 2020 για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας και μάλιστα κατά ένα έτος νωρίτερα.
Η κ. Σίμσον μίλησε για τα σημαντικά έργα υποδομής που έχουν προταθεί σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης σημειώνοντας ότι, «θα προτείνουμε για την Ελλάδα να συμπεριλάβει και πιλοτικά έργα». Υπογράμμισε ότι πρόκειται για περιοχές προτεραιότητας και για την Κομισιόν που θα υποστηριχθούν τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Σε ό,τι αφορά την εμπορική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου TAP η κ. Σίμσον σχολίασε ότι είναι ένα «τεράστιο επίτευγμα καθότι ουσιαστικά είναι μία νέα πηγή ενέργειας για την ΕΕ». Εξήγησε ότι είναι οικονομικά και στρατηγικά σημαντικός -όπως άλλωστε και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB- καθώς στηρίζει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού. «Ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι το ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα» είπε, υπενθυμίζοντας ότι το φυσικό αέριο καλείται να λειτουργήσει ως γέφυρα στο ενεργειακό μείγμα και θα πρέπει στο μέλλον να αφήσει χώρο σε άλλες πηγές όπως το υδρογόνο.
Αναφορικά με το Target Model, ανέφερε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του ενώ πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πατρίδα της, την Εσθονία, η οποία πρωτοστατεί σε αυτό το πεδίο καθότι έχει ψηφιοποιήσει ήδη το 91% των δημοσίων υπηρεσιών της. Καταλήγοντας, είπε ότι με την ψηφιακή διακυβέρνηση διασφαλίζεται η διαφάνεια ενώ εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι.