ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:32
Μουσείο Λούβρου Παρίσι
Φώτο: Shutterstock

Απεργία στο Λούβρο από 15 Δεκεμβρίου καλούν τα γαλλικά συνδικάτα

Το προσωπικό του Μουσείου του Λούβρου ξεκινά επαναλαμβανόμενη απεργία από 15 Δεκεμβρίου, διαμαρτυρόμενο για κακές συνθήκες εργασίας και ελλιπή μέσα, μετά από περιστατικά φθορών και προβλημάτων λειτουργίας στο μουσείο.

Σε επαναλαμβανόμενη απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, τα μέλη του προσωπικού του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου CFDT. Η κινητοποίηση έχει ως στόχο τη διαμαρτυρία για κακές συνθήκες εργασίας και ανεπαρκή μέσα, όπως επισημάνθηκε μετά από σχετική συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου.

Το Λούβρο αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, καθώς πρόσφατα σημειώθηκε θεαματική διάρρηξη, ενώ τον Νοέμβριο έκλεισε αίθουσα λόγω φθοράς του κτηρίου. Επιπλέον, διαρροή νερού προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες έργα στη βιβλιοθήκη αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με επιστολή των συνδικαλιστών προς την υπουργό Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, «κάθε μέρα, χώροι του μουσείου κλείνουν πέρα από τις προβλέψεις του σχεδίου εγγυημένου ανοίγματος, ελλείψει προσωπικού όπως επίσης και λόγω διαπιστωμένων τεχνικών βλαβών και φθοράς του κτηρίου».

Στις 19 Οκτωβρίου, το Λούβρο αποτέλεσε στόχο θεαματικής κλοπής οκτώ κοσμημάτων του 19ου αιώνα, συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, διακοσμημένο με περίπου 2.000 διαμάντια. Παρά τη σύλληψη των τεσσάρων δραστών, τα κοσμήματα και οι εντολείς της κλοπής παραμένουν ασύλληπτοι.

Τον Νοέμβριο, το μουσείο ανακοίνωσε ότι προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του, θα αυξήσει κατά 45% την τιμή του εισιτηρίου για μη Ευρωπαίους επισκέπτες από το 2026.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι «το κοινό δεν έχει πλέον παρά περιορισμένη πρόσβαση στα έργα και εμποδίζεται στην κυκλοφορία του. Η επίσκεψη στο Λούβρο έχει μετατραπεί πραγματικά σε δρόμο μετ' εμποδίων».

Επιπλέον, αναφέρουν πως «οι διάφοροι εσωτερικοί συναγερμοί παρέμειναν νεκρό γράμμα και οι δηλώσεις στην εθνική αντιπροσωπεία καθώς και στα ΜΜΕ από τη διεύθυνση του Λούβρου δεν μας επιτρέπουν να ελπίζουμε σε μια συνειδητοποίηση στο ύψος της κρίσης που διερχόμαστε».

Ζητούν επίσης απευθείας διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, επικαλούμενοι την «άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του εσωτερικού κοινωνικού κλίματος και την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

Το 2024, το Μουσείο του Λούβρου υποδέχθηκε 8,7 εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων το 69% ήταν ξένοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσείο Λούβρου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Παρατείνεται η απεργία στο Λούβρο - Κλειστό παραμένει το μουσείο

Το προσωπικό του Λούβρου αποφάσισε να παρατείνει για δεύτερη μέρα την απεργία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το μουσείο παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τα συνδικάτα CFDT και CGT.
Λούβρο Πυραμίδα Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστό το Λούβρο λόγω απεργίας, αποφάσισε το προσωπικό

Κλειστό παραμένει σήμερα το Μουσείο του Λούβρου λόγω απεργίας του προσωπικού για μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, επηρεάζοντας χιλιάδες επισκέπτες. Πρόσφατα το Μουσείο αντιμετώπισε κλοπή και ζημιές από διαρροή νερού.