ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
digital nomad-tilergasia
Φώτο: Shutterstock

Διώχνει τους ψηφιακούς νομάδες το αργό και ακριβό ίντερνετ στην Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικό κλίμα και χαμηλά ενοίκια, ενώ η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, τα καθυστερημένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους διώχνουν.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί κίνητρα για να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους ή επιχειρηματίες, αλλά και Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως μία από τις λιγότερο ανταγωνιστικές αγορές για όσους σκέφτονται να μεταφέρουν σε άλλη χώρα τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Αν και η Ελλάδα μπαίνει στο μικροσκόπιο των ψηφιακών νομάδων, καθώς τα ενοίκια είναι σχετικά χαμηλά, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το καλό κλίμα, εντούτοις το ακριβό και αργό για τα δεδομένα της Ευρώπης ίντερνετ λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Μπορεί η κυβέρνηση να προσφέρει μείωση φόρου κατά 50% για φυσικά πρόσωπα –μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες– που είχαν φύγει στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης και επιστρέφουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα, όμως η χώρα κατατάσσεται στην 50η θέση στη λίστα των ελκυστικών προορισμών για ψηφιακούς νομάδς της Circle Loop, λόγω της πολύ χαμηλής ταχύτητας σταθερής σύνδεσης στο ίντερνετ με σχετικά υψηλό κόστος. Η ταχύτητα σύνδεσης είναι χαμηλότερη από 32 Μbps και το κόστος σχεδόν 38 ευρώ τον μήνα.

Η κατάταξη της Ελλάδας

Καθόλου ανταγωνιστική η Ελλάδα

Στην κορυφαία τριάδα της Circle Loop για προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, ο Καναδάς βρίσκεται στη πρώτη θέση, καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά hubs παγκοσμίως, με παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Google να σχεδιάζουν να ανοίξουν εκεί γραφεία, με τις προοπτικές εργασίας να δείχνουν εξαιρετικές για τα επόμενα χρόνια.

Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να μην έχει το ηλιόλουστο κλίμα της Ελλάδας αλλά αποτελεί μια από τις καλύτερες χώρες, ακόμα και μετά Brexit, για να εργαστεί κάποιος εκεί. Αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή επιλογή στην αναζήτηση δουλειάς από ψηφιακούς νομάδες παγκοσμίως.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται μια βαλκανική χώρα, η Ρουμανία. Που δεν έχει το κλίμα της Ελλάδας και μπορεί να θεωρείται λιγότερο ανεπτυγμένη οικονομικά, όμως αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογικές αγορές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η χώρα διαθέτει από τις πιο φθηνές συνδέσεις ίντερνετ με το κόστος να είναι μόλις 7,58 ευρώ, ενώ οι ταχύτητες φτάνουν στην εξαιρετικά υψηλή τιμή για τα διεθνή δεδομένα των 188.55 Mbps.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα; Η χώρα μας είναι η 33η πιο ακριβή χώρα σε κόστος σύνδεσης, ενώ με ταχύτητα που φτάνει τα 31.89Mbps βρίσκεται στην 64η θέση γρήγορου ίντερνετ. Στην εποχή που η ταχύτητα σύνδεσης αποτελεί το βασικό στοιχείο για την προσέλκυση ψηφιακών εργαζομένων, η Ελλάδα βλέπει να την προσπερνάνε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, ο Παναμάς, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Βουλγαρία, η Γκάνα και η Αλβανία.

Η Σιγκαπούρη αποτελεί την κορυφαία χώρα στην κατάταξη της Circle Loop σε σχέση με το γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ, καθώς προσφέρει ταχύτητες 229.42 Mbps με τον Χονγκ Κονγκ να ακολουθεί με 215.19Mbps με το κόστος broadband στις δυο αυτές χώρες να μην ξεπερνάει τα 44 ευρώ.

Καλύτερα δείχνουν τα πράγματα στο δίκτυο κινητής, όπου η Ελλάδα με 41.16 Mbps βρίσκεται στην 39η θέση της Circle Loop, αν και στη σελίδα της speedest η χώρα μας βελτιώνεται ακόμα περισσότερο ευρισκόμενη στην 29η θέση με ταχύτητα 56.39 Mbps. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας με ταχύτητες που φτάνουν τα 129.61Mbps, και ακολουθεί η Κίνα με 124.39Mbps και η Αυστραλία με 88.35Mbps.

Οι ταχύτητες κινητής στην Ελλάδα τον Ιανουάριο σύμφωνα με την speedtest

Το αργό ίντερνετ ακυρώνει τα πλεονεκτήματα της χώρας

Εκτός από το καλό της κλίμα που είναι και υποκειμενικό ζήτημα, η Ελλάδα έχει να αντιπαρατάξει τα χαμηλά της ενοίκια, καθώς βρίσκεται στην 55η θέση της Circle Loop, με το μηνιαίο κόστος για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο να ανέρχεται στα 374 ευρώ.

Όμως η Ελλάδα βρίσκεται στις πλέον καθυστερημένες χώρες στην ανάπτυξη δικτύων ίντερνετ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Ειδικά στις σταθερές συνδέσεις (ευρυζωνικά δίκτυα), η θέση της Ελλάδας είναι απογοητευτική καθώς σε καμία περίπτωση δεν έχει βρεθεί υψηλότερα από την 90η θέση της κατάταξης από τη διεθνή εταιρεία μετρήσεων speedtest, καθώς η χώρα με βάση τις μετρήσεις του Ιανουαρίου 2021, είναι στην 98η θέση παγκοσμίως.

Η ταχύτητα σταθερής τον Ιανουάριο του 2021 σύμφωνα με την speedtest

Αν και οι πάροχοι αυξάνουν τον αριθμό των πιο γρήγορων γραμμών (100 - 200 Mbps) με την τεχνολογία σύνδεσης με οπτική ίνα ως το ΚΑΦΑΟ, η Ελλάδα παραμένει απελπιστικά πιο πίσω από ανεπτυγμένες αλλά και μικρές χώρες σε ταχύτητα, πετώντας έτσι στον κάλαθο των αχρήστων τα φυσικά της πλεονεκτήματα έναντι των άλλων αγορών.

Οι συνδέσεις με οπτική ίνα ως το σπίτι (fiber to the home), που συνδυάζουν υψηλή ταχύτητα και αξιοπιστία, είναι πολύ λίγες στην ελληνική αγορά, αφού μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν οι σχετικές επενδύσεις. Τέτοιες συνδέσεις άρχισαν να εμφανίζονται στην ελληνική αγορά μόλις από το 2018, με τεράστια καθυστέρηση σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το νέο κουπόνι για επιδότηση του πολύ γρήγορου ίντερνετ

Μια ακόμη ευκαιρία για να αναπτυχθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας στην ελληνική αγορά δίνει το νέο κουπόνι χρηματοδότησης γρήγορων συνδέσεων με 16 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά και 35 ευρώ για τις επιχειρήσεις.