Βγαίνουν από την ακινησία τα μεγάλα αποχετευτικά έργα, με την ΕΥΔΑΠ να δρομολογεί σημαντικούς διαγωνισμούς. Οι πιέσεις των κοινοτικών αξιωματούχων ώστε να δημοπρατηθούν άμεσα τα έργα για να μη χαθούν κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ και οι προειδοποιήσεις πως το επόμενο ΕΣΠΑ δεν θα χρηματοδοτεί έργα βιολογικών καθαρισμών οδήγησαν σε κινητοποίηση την περιφέρεια Αττικής, που είναι διαχειριστική αρχή (η ΕΥΔΑΠ είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση). Έτσι μέσα σε λίγους μήνες προεγκρίθηκαν ή έχουν ήδη προκηρυχθεί εργολαβίες συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, στις 22 Μαρτίου κατατίθενται οι προσφορές στο μεγάλο διαγωνισμό που προκήρυξε χθες η ΕΥΔΑΠ, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων σε οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών λυμάτων στο αντλιοστάσιο του Αγίου Παντελεήμονα.
Θέμα ημερών είναι και η προκήρυξη του διαγωνισμού, ύψους 110 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) και του Υποθαλάσσιου Αγωγού Διάθεσης των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. Το συγκεκριμένο ΚΕΛ είναι το μεγαλύτερο έργο βιολογικού καθαρισμού που δημοπρατείται στην παρούσα φάση σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, δυναμικότητας 135.000 ισοδύναμων κατοίκων. Σήμερα η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή δεν λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Πυκνό σκοτάδι εξακολουθεί όμως να καλύπτει την τύχη του διαγωνισμού για τη διαχείριση του ΚΕΛ Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, στον οποίο υπάρχει εδώ και μήνες σκληρή κόντρα μεταξύ τριών κοινοπραξιών. Όπως φαίνεται, θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της υφιστάμενης σύμβασης με την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ που διαχειρίζεται σήμερα το ΚΕΛ Ψυττάλειας που λήγει στις 31 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία έχει λάβει ήδη δύο παρατάσεις αφού η αρχική σύμβαση έληξε στα τέλη Μαρτίου 2019. Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε άδοξο τέλος εν μέσω καταγγελιών. Ακολούθησε νέος διαγωνισμός στον οποίο υπάρχει σκληρή κόντρα μεταξύ της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ και των κοινοπραξιών Intrakat – ΤΕΡΝΑ – Suez και Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης – ACEA.
Το έργο που προκήρυξε χθες η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων της Νέας Μάκρης, συμπεριλαμβανομένων και των πολεοδομικών ενοτήτων Νέου Βουτζά (το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα), Αγίας Μαρίνας και Ζούμπερι, του οικισμού του Μαραθώνα και τμήματος του Άγιου Παντελεήμονα, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως άνω περιοχές στο τελικό αντλιοστάσιο. Συνολικά θα κατασκευαστούν περίπου 180 χιλιόμετρα αγωγών. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Στις αρχές της εβδομάδας έγινε επίσης γνωστό πως η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε στην προέγκριση των τευχών της διακήρυξης, αλλά και της διαδικασίας δημοπράτησης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) και του Υποθαλάσσιου Αγωγού Διάθεσης των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. Η λειτουργία του ΚΕΛ θα συμβάλει στη σταδιακή εξάλειψη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή κατάλληλων συστημάτων αποχέτευσης στους οικισμούς Β’ Προτεραιότητας (οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων).