ΓΔ: 1403.83 0.01% Τζίρος: 1,728.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ATM_Card
Πηγή: Shutterstock

Μπραντεφέρ στο Μαξίμου για τις τραπεζικές προμήθειες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις προμήθειες σε συναλλαγές με κάρτες που θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη του μήνα. Μόνο 20% τα έσοδα προμηθειών στην Ελλάδα, έναντι 40% στην Ευρώπη, λένε οι τραπεζίτες.

Στην τελική ευθεία για την επιβολή νέων προμηθειών από τις τράπεζες στις συναλλαγές με κάρτες και λίγο πριν εγκριθεί η νέα φορολογική ρύθμιση για την αύξηση των υποχρεωτικών συναλλαγών των φορολογουμένων με κάρτες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τα κορυφαία στελέχη του ελληνικού τραπεζικού τομέα για ένα… μπραντεφέρ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριασθούν οι προμήθειες που σκοπεύουν να επιβάλλουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες για τις συναλλαγές με κάρτες.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του δ.σ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,  Γιώργος Χατζηνικολάου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών, Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Τα στελέχη των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποστηρίξουν, παρουσιάζοντας και τα σχετικά στοιχεία, ότι είναι υπερβολικός ο θόρυβος για τις νέες προμήθειες σε καθημερινές συναλλαγές, καθώς οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντλούν μικρό μέρος των εσόδων τους από προμήθειες, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Χαμηλά οι προμήθειες στην Ελλάδα», λένε οι τράπεζες

Ειδικότερα, το ποσοστό των εσόδων των ελληνικών τραπεζών που προέρχονται από προμήθειες είναι της τάξεως του 20%, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντλούν από αυτή την πηγή διπλάσιο ποσοστό, της τάξεως του 40%. Κατά πάγια συναλλακτική πρακτική στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το κόστος τήρησης τραπεζικών λογαριασμών είναι αμελητέο, ενώ στην Ευρώπη είναι από χρόνια καθιερωμένη η επιβάρυνση της τήρησης λογαριασμού με σταθερές προμήθειες σε ετήσια βάση.

Οι τραπεζίτες αναμένεται να υποστηρίξουν ότι είναι μονόδρομος η επιβολή κάποιων χρεώσεων στις συναλλαγές, όχι μόνο γιατί πρέπει να αλλάξει το μείγμα των εσόδων των τραπεζών, σε μια εποχή που είναι ιδιαίτερα ασθενή τα έσοδα από τόκους, λόγω των προβληματικών δανείων και του μικρού όγκου νέων χορηγήσεων, αλλά και επειδή οι τράπεζες πρέπει να καλύψουν τα κόστη των μεγάλων επενδύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την τεχνολογική τους αναβάθμιση.

Οι δύο πηγές ανησυχίας της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη αύξησης των τραπεζικών εσόδων από προμήθειες και την ελευθερία των τραπεζικών διοικήσεων να τιμολογούν τις υπηρεσίες τους, όπως οι ίδιες θεωρούν εύλογο. Όμως, πολιτικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ετοιμάζεται να λάβει αυστηρά μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως η αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος, και η αύξηση των προμηθειών σε αυτές τις συναλλαγές δίνει την εντύπωση ότι οι τράπεζες αντλούν πρόσθετα έσοδα, εκμεταλλευόμενες την πολιτική της κυβέρνησης.

Αυτή ακριβώς την κριτική άσκησε πρόσφατα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι οι νέες χρεώσεις των τραπεζών «αφορούν ακόμη και την ερώτηση υπολοίπου, όταν η κυβέρνηση επιδιώκει με κίνητρα την αύξηση της χρήσης καρτών στο 30% για όλους τους φορολογούμενους».

Το δεύτερο πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση και στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 11ο Risk and Management Compliance Forum, είναι ότι μπορεί να δοθεί η εντύπωση ότι οι τράπεζες κινούνται εναρμονισμένα στην επιβολή αυξημένων προμηθειών. Αυτό θα αποτελούσε σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό. Ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού «χαρτογραφεί» τις νέες προμήθειες, αντλώντας στοιχεία από τις τράπεζες, ενώ έχει δεχθεί οχλήσεις και από την αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ελεγχθεί και στο παρελθόν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένες πρακτικές στις διατραπεζικές προμήθειες. Το 2008, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού είχε εισηγηθεί την επιβολή προστίμων, τα οποία οι τράπεζες απέφυγαν, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις να σταματήσουν τις καταχρηστικές πρακτικές σε ό,τι αφορά τις διατραπεζικές προμήθειες (DIAS ATM, DIAS DEBIT και DIAS TRANSFER), με αποτέλεσμα οι προμήθειες για τη χρήση ATM να μειωθούν περισσότερο από 50%.

Ποιες είναι οι νέες προμήθειες

Οι νέες προμήθειες που είναι έτοιμες να επιβάλουν πολύ σύντομα οι τράπεζες έρχονται αμέσως μετά την επιβολή αυξημένων προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες σε ATM άλλης τράπεζας και αφορούν πάλι συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με καταγραφή που έχει κάνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, πρόκειται για επτά προμήθειες:

  1. Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.
  2.  Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.
  3. Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.
  4. Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.
  5. Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από ‪30/10/2019.
  6. Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από ‪31/12/2019.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά 2 δισ. με το μισό επιτόκιο: Έρχεται... έκρηξη στις χορηγήσεις

Μεγάλη «δύναμη πυρός» στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός: Το ποσό θα είναι διπλάσιο από όλα τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν το 2023. Ανοίγει η περίμετρος δικαιούχων και στους σαραντάρηδες.