Υπεραμύνθηκε των αμφιλεγόμενων μέτρων για τις ΑΠΕ για την κάλυψη του ΕΛΑΠΕ ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο στο πλαίσιο του 31ου Ετήσιου Συνέδριο “Greek Economic Summit” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα του ΕΛΑΠΕ που έχει δημιουργήσει πλήθος αντιδράσεων τονίζοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση προωθούν ένα πακέτο στήριξης της αγοράς των ΑΠΕ μακροπρόθεσμα. Κάτι που όπως είπε βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν αποτελεί πολιτική θέση. Όπως σημείωσε, οι επιβαρύνσεις των παραγωγών ΑΠΕ στο πλαίσιο των νέων μέτρων ακολουθούν την φιλοσοφία της κυβέρνησης για το «μοίρασμα» του «βάρους» της πανδημίας. Όπως σημείωσε ο υπουργός οι επιβαρύνσεις στις ΑΠΕ είναι ανάλογες με τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενοι. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτόν γίνεται δίκαιη κατανομή του βάρους προωθώντας παράλληλα λύσεις βιώσιμες κ μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. «Έτσι περνάμε χωρίς να επηρεάζονται οι παλαιότεροι σε ένα μοντέλο που θα εντάξει τις ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας» τόνισε υπογραμμίζοντας πως αν δε συμβεί αυτό το δίκτυο θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ενώ το επιπλέον βάρος θα φτάσει και μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ θα συνεχίσει αμείωτο καθώς, όπως είπε, τα κέρδη στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής.
Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις πέντε πολιτικές της κυβέρνησης στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας που αφορούν στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, στην διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μέσω του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις εξής 5 πολιτικές:
- Απεξάρτηση από άνθρακα. Όπως σημείωσε η λιγνιτική παραγωγή είχε αρχίσει να περιορίζεται από τα προηγούμενα χρόνια αλλά γινόταν χωρίς σχέδιο κ όφελος. Όπως σημείωσε σήμερα υπάρχει σχέδιο η οικονομική ενίσχυση του οποίου από την ΕΕ και από τη μόχλευση κονδυλίων είναι 5 δισ- 10 φορές πάνω από το συνολικό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος και έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια εκτός από εκείνο της Πτολεμαΐδας. Το master plan θα παρουσιαστεί υπουργικό συμβούλιο την άλλη εβδομάδα. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο κοινωνικό πακέτο ενίσχυσης που ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα για να ανατιμετωπιστούν κοινωνικές επιπτώσεις από τη μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει τροπολογία στη Βουλή μαζί με τις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ ώστε να ξεκαθαριστούν τα πολεοδομικά σχέδια στις περιοχές απολιγνιτοποίησης και έτσι να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα οι επενδύσεις.
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην απλοποίηση κ και επιτάχυνση στις διαδικασίες για τις άδειες παραγωγής που πλέον έχουν αντικατασταθεί με την βεβαίωση παραγωγού και σημείωσε ότι μέσα στο α΄εξάμηνο του 2021 θα υπάρξει ρύθμιση για άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες παραγωγής κ αποθήκευσης ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά, το πράσινο υδρογόνο και τις νέες τεχνολογίας ώστε να προχωρήσουν πιο άμεσα επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και μία νέα επιτροπή για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για το υδρογόνο με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής κοινότητας και της βιομηχανίας.
- Διασυνδέσεις νησιών. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ενώ τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η υπογραφή της σύμβασης για τη για μεγάλη διασύνδεση Αττικης – Κρήτης που θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία και τους καταναλωτές.
- Ηλεκτροκίνηση. Ως πολύ επιτυχημένο χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης που όπως είπε αγκαλιάστηκε από τη νέα γενιά με το ηλεκτρικό ποδήλατο να κερδίζει τους ενδιαφερόμενους. Όπως είπε η ηλεκτροκίνηση θα ενισχυθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 400 εκατ. ευρώ με στόχο να δημιουργηθούν και οι υποδομές για φόρτιση και παραγωγή φορτιστών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό δίνονται επιπλέον κίνητρα στις λιγνιτικές περιοχές ώστε το πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης να βοηθήσει συνολικά την ελληνική οικονομία.
- Ενεργειακή αναβάθμιση, Ο υπουργός αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα του Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Ο υπουργός θέλοντας να δώσει μία τάξη μεγέθους του προγράμματος ανέφερε ότι συνολικά την προηγούμενη 10ετία μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων είχαν ανακαινιστεί 130.000 σπίτια ενώ το νέο πρόγραμμα σκοπεύει να καλύπτει 60.000 περιπτώσεις το χρόνο. Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι έχουν ζητηθεί επιπλέον 3 δις ευρω από το Ταμείο Ανάκαμψης για να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε δημόσια κτήρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που, όπως είπε, θα δώσει στη συνέχεια μεγάλη ώθηση και στον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα. - μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο πολύ σημαντικο στην παρούσα συγκυρία.