Στις μέχρι σήμερα δράσεις της κυβέρνησης αλλά και στους στόχους που έχει θέσει προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει μετά το σφοδρό πλήγμα που έχει δεχθεί λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, εστίασε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στο στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο “Greek Economic Summit” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη «χρήση» των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, μέσω των οποίων δεν θα στηριχθεί μόνο η ανάπτυξη αλλά θα υπάρξει και αλλαγή και του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική και να προσελκύσει νέες επενδύσεις.
Αναφερόμενος ειδικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, τόνισε ότι «οι προτεραιότητες του Σχεδίου εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην αναβάθμιση των υποδομών και στη στήριξη της περιφέρειας».
Πέραν, όμως, του εν λόγω Σχεδίου ο υπ. Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά σε τρεις ακόμη βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει και υλοποιεί η κυβέρνηση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας.
Όπως υπογράμμισε πρόκειται για τις ακόλουθες:
1. Η μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, με την κυβέρνηση να έχει, μεταξύ, άλλων προχωρήσει στα ακόλουθα βήματα:
- Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, στο 24%.
- Μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών, στο 5%.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
- Αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
- Παροχή ισχυρού φορολογικού κινήτρου για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
- Θέσπιση επενδυτικών κινήτρων για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
- Κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις.
- Μείωση και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενισμός στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
- Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.
- Μείωση, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
- Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.
- Μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών».
2. Ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, καθώς «η συνολική στήριξη της ελληνικής οικονομίας από το ΤΕΠΙΧ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Και αναμένεται να ξεπεράσει, μέσα από αυτά μόνο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα 12 δισ. ευρώ το 2020».
3. Προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Η κυβέρνηση προχώρησε στις ακόλουθες παρεμβάσεις:
- Ψήφιση ενός νέου, συνεκτικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας.
- Εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα», για τη στήριξη δανειοληπτών που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.
- Υλοποίηση του «Ηρακλή», με στόχο τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
- Αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά.
- Θέσπιση του πλαισίου των μικροπιστώσεων.
- Ψήφιση νέων νομοθετικών πλαισίων για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.
- Προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό.
- Εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ηγουμενίτσα.
- Άμεση έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την Εγνατία Οδό.
- Δρομολόγηση και υλοποίηση σχεδίων ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών του Δημοσίου, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ.