ΓΔ: 1400.79 0.23% Τζίρος: 0.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Σε ομηρία η τηλεκπαίδευση από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών

Τα ελληνικά δίκτυα δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς και η δοκιμασία σε ακραίες συνθήκες με την τηλεκπαίδευση οδηγεί σε αδυναμία σύνδεσης και αποσυνδέσεις. Το πρόβλημα των δικτύων αναγνωρίζεται από το υπ. Παιδείας.

Με τεράστια προβλήματα δυσκολίας σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex της Cisco συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση των παιδιών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας αποδίδει πλέον ευθέως τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανεπαρκή υποδομή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της χώρας.

Η Αναστασία Γκίκα, γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε σήμερα (στον ΣΚΑΪ) ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται σχετίζονται με τα δίκτυα όλων των παρόχων και την υπερφόρτωσή τους. Σημειώνεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές συνδέονται ταυτόχρονα με την πλατφόρμα Webex σε δύο χρονικές ζώνες (πρωί τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, απόγευμα τα παιδιά Δημοτικού).

Στην εκκίνηση της τηλεκπαίδευσης, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν παρουσιασθεί προβλήματα στην πλατφόρμα της Cisco, που είχαν προκαλέσει «εμφράγματα» στην τηλεκπαίδευση, αλλά πολύ γρήγορα η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποκατέστησε.

Όπως αναφέρει το Business Daily πηγή με βαθιά τεχνική γνώση στα θέματα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και μακρά θητεία σε εταιρεία του κλάδου, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας παραμένουν σε σχετικά χαμηλό βαθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δεδομένα και παιρνούν αυτή την περίοδο μια ακραία δοκιμασία:

  • Το lockdown έχει αυξήσει σημαντικά την κίνηση στα δίκτυα, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών που εργάζονται με τηλεργασία ή χρησιμοποιούν τις συνδέσεις τους για ψυχαγωγία και πολλές ακόμη χρήσεις (συναλλαγές με Δημόσιο, τράπεζες, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ο.κ.).
  • Σε αυτό το υπόβαθρο της ήδη αυξημένης κίνησης, προστίθεται το εγχείρημα της τηλεκπαίδευσης, που ξεπερνά όλα τα όρια των υποθετικών σεναρίων χρήσης, με βάση τα οποία έχουν συγκροτηθεί τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. «Ήταν αναμενόμενο ότι τέτοιος φόρτος θα ξεπερνούσε τις αντοχές των δικτύων και θα εμφανίζονταν δυσκολίες σύνδεσης ή αποσυνδέσεις», τονίζει η ίδια πηγή.
  • Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θεωρητικά θα μπορούσαν στο διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο lockdown να έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις των δικτύων τους που θα αντιμετώπιζαν αυτά τα προβλήματα, πλήρως ή μερικώς. Όμως, όχι μόνο αυτό θα απαιτούσε μια μεγάλη προσπάθεια με υψηλό κόστος επένδυσης, αλλά θα ήταν ασύμφορο από οικονομική άποψη για τις εταιρείες, αφού δεν θα μπορούσαν γρήγορα, σε κανονικές συνθήκες, να αντλήσουν πρόσθετα έσοδα με βάση αυτές τις επενδύσεις.

Πάντως, όλα τα παραπάνω προβλήματα συνδέονται άμεσα με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σοβαρά καθυστερημένη στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών της υποδομών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πολύ πίσω στη διεθνή κατάταξη με βάση τις ταχύτητες σύνδεσης των σταθερών δικτύων δεδομένων. Έτσι, οι προσπάθειες για μια ψηφιακή επανάσταση, που επιταχύνονται μετά την πανδημία, υπονομεύονται από το γεγονός ότι τα δίκτυα δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν μετάδοση μεγάλου όγκου δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του speedtest.net, η Ελλάδα ήταν τον Οκτώβριο 94η χώρα στον κόσμο σε ταχύτητες σύνδεσης μέσω του σταθερού δικτύου, με την ταχύτητα Download να μετριέται σε μόλις 31,89 Mbps, χαμηλότερη ακόμα και από την ταχύτητα σύνδεσης μέσω δικτύου κινητής, που έφθασε τα 41,16 Mbps τον ίδιο μήνα.

speedtest

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για ελέγχους στις τηλεπικοινωνίες

Αποκλειστική αρμοδιότητα της Επ. Ανταγωνισμού οι έλεγχοι για οριζόντιες συμπράξεις και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ακόμη και σε κλάδους με ειδικές αρχές, όπως οι τηλεπικοινωνίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο νέα μέτρα - ανάχωμα σε απολύσεις στον τουρισμό

Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων, εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» όσοι έχουν προσληφθεί ως τις 10 Αυγούστου. Νέα διάταξη για την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια.
telecom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανάκριβες οι τηλεπικοινωνίες: 63% μεγαλύτερες τιμές από την Ε.Ε.

Αιχμές από την Επιτροπή Πισσαρίδη για τις τιμές και τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες. Μόλις τώρα η ΕΕΤΤ προσπαθεί να παρακολουθήσει σωστά τις λιανικές τιμές, αναζητώντας ειδικό σύμβουλο.
Οπτικη Ινα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνά ακόμη και τον ένα μήνα η αναμονή για μια σύνδεση τηλεφώνου

Τα δίκτυα εκσυγχρονίζονται, αλλά οι χρόνοι ολοκλήρωσης νέων συνδέσεων γυρίζουν στο παρελθόν. Στην Αττική το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο χρειάζονται οι πάροχοι για να ανταποκριθούν σε παράπονα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «απογειώνονται» τα κρατικά έσοδα χωρίς νέες αυξήσεις στους φόρους

Σχεδόν 5% η αύξηση των κρατικών εσόδων το 2025, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Πάνω από 1,3 δισ. πρόσθετα έσοδα θα φέρει ο ΦΠΑ, ενώ η αύξηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων και εταιρειών θα φέρει περίπου 1 δισ.