ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Οπτική ίνα πληκτρολόγιο διαδίκτυο
Φώτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία η σύνδεση των σχολείων σε υψηλές ταχύτητες

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Πιερρακάκης βρέθηκαν τα κονδύλια για να προχωρήσει το έργο των 250 εκατ. ευρώ. Πρόβλημα η προμήθεια ειδών πληροφορικής.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η είσοδος των σχολείων στην εποχή της οπτικής ίνας, καθώς βρέθηκαν τα κονδύλια για να προχωρήσει η δράση Fiber to the School που στοχεύει να ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να κλείσει το χάσμα ταχυτήτων που την χωρίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια του EmTech Europe «βρήκαμε τα κονδύλια, οπότε θα προχωρήσει η δράση και σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με την προμήθεια ειδών πληροφορικής».  

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «ήδη κάποια σχολεία έχουν οπτική ίνα, κάποια adsl 100 ή 200 Mbps», όμως αποτελεί ένα μεγάλης κλίμακας και πολύπλοκο έργο, παρόλα αυτά τα προβλήματα αναμένεται να επιλυθούν και να τρέξει η δράση μιας και βρέθηκαν τα κονδύλια. 

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, έκανε αναφορά στα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, τονίζοντας πως έργα τέτοιου μεγέθους παίρνουν χρόνια να ολοκληρωθούν και μπορεί οι απαιτήσεις να έχουν αλλάξει όταν πλέον παραδοθούν. 

Το έργο που θα περάσει τα σχολεία στην οπτική ίνα 

Το έργο Fiber to the School με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ στοχεύει στο να αποκτήσουν όλα τα σχολεία πρόσβαση σε ταχύτητες υψηλών ταχυτήτων με στόχο να αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κυβέρνηση το είχε προαναγγείλει τον Φεβρουάριο του 2023 ωστόσο δεν είχε μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως ήταν ο σχεδιασμός. 

Η δράση προβλέπει τη σύνδεση με internet υψηλών ταχυτήτων για περισσότερα από 11.000 σχολεία της χώρας αλλά και την δημιουργία δομημένης καλωδίωσης στις διδακτικές αίθουσες των σχολικών κτιρίων ώστε να κάνουν χρήση αυτού οι μαθητές. 

Στόχος είναι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αποκτήσουν πρόσβαση σε ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο 1 Gbps, μέσω δικτύου οπτικών ινών ή με ασύρματες τεχνολογίες, η οποία θα είναι άμεσα αναβαθμίσιμη σε 10 Gbps και θα μπορεί να προσφέρει περισσότερες επιλογές σε καθηγητές, δασκάλους και μαθητές για εφαρμογές της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλεχος σε εκδήλωση AI
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακός οδηγός Google για κάθε μαθητή, ειδική εκπαίδευση στους δασκάλους

Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ήδη εκπαιδεύσει 15.000 εργαζομένους στην τεχνητή νοημοσύνη και φέρνει πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους δασκάλους. Πώς θα εισαχθεί η ΤΝ στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Αναγνωρίζουμε αδυναμίες και προχωράμε με σχέδιο για την PISA 2025

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2025, οι Έλληνες μαθητές δείχνουν επιβράδυνση ή σύγκλιση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στις επιδόσεις τους, ενώ η πτώση τους είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλες προηγμένες χώρες.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Παιδείας: Τα σχολικά βιβλία επιλέγονται από επιστημονικές επιτροπές

Πηγές του Υπ. Παιδείας ξεκαθαρίζουν ότι το περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων αξιολογείται επιστημονικά από επιτροπές του ΙΕΠ και όχι με πολιτικά κριτήρια, ενώ υπάρχει πλατφόρμα για καταγραφή και διόρθωση λαθών.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ζαχαράκη-Παπαδόπουλου για θέματα εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη

Σε συνάντηση με τη Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε την ανάγκη νέων σχολικών υποδομών για Ειδική Αγωγή και Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθώς και τη διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων τριτοβάθμιας.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ ανέλαβε ο καθηγητής Κ. Παπαδόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ανέλαβε πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τέσσερις νέους αντιπρυτάνεις. Δήλωσε ότι στόχος του είναι η συνεργασία και η διεθνής ανάδειξη του ιδρύματος και της Θεσσαλονίκης ως κέντρα αριστείας.