ΓΔ: 1456.28 0.04% Τζίρος: 95.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φώτο: Εloundapeninsula.com/

Ποιες μεγάλες επενδύσεις «τρέχουν» στον τουρισμό

Παρά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε ο τουριστικός τομέας, ισχυροί επενδυτές προχωρούν σημαντικά σχέδια σε πολλές περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η πανδημία «έδειξε τα δόντια της» στον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα. Η Αττική και ειδικότερα το κέντρο της Αθήνας μετρά νέες ξενοδοχειακές μονάδες υπό κατασκευή μονάδες, ενώ και η ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και για συγκεκριμένους προορισμούς όπου μεγάλα τουριστικά project άνω των 1,4 δισ. ευρώ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Ισχυροί επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό και τις προοπτικές του. Οι επενδυτές, παράλληλα, αναζητούν εκ νέου ευκαιρίες στη χώρα, προσβλέποντας στην απόκτηση εν λειτουργία ξενοδοχείων που αποδυναμώθηκαν λόγω της πανδημίας, καθώς γνώστες της αγοράς κάνουν λόγο για ανάρτηση πολλών πωλητηρίων το 2021, ενώ μονάδες προωθούνται προς πώληση από πιστώτριες τράπεζες.

Σε αυτές τις ευμετάβλητες συνθήκες για την ξενοδοχειακή αγορά προχωρούν αυτή την περίοδο σημαντικές επενδύσεις σε Κρήτη, Μύκονο, Ιο, Εύβοια, Κυλλήνη, Βόνιτσα, Ρόδο, Νότια Εύβοια και Κέρκυρα.

Το project στην Ελούντα

Στην Κρήτη και ειδικότερα στην Ελούντα, χρειάστηκαν πάνω από 12 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έναρξη κατασκευής του project «Elounda Hills» από τη Mirum Hellas, την οποία ελέγχει ο Ρώσος κροίσος Βιτάλι Μπορίσοφ.

Το project 600 εκατ. ευρώ του Ρώσου μεγιστάνα, που αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τον τουρισμό πολυτελείας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, προβλέπει την ανάπτυξη έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων για την κατασκευή, μεταξύ άλλων, 350 πολυτελών κατοικιών, μαρίνας δυναμικότητας περίπου 65 θέσεων, δύο πολυτελών ξενοδοχείων και ενός μικρού εμπορικού κέντρου.

Η Mirum Hellas σε πρώτη φάση είχε προχωρήσει την κατασκευή ενός συγκροτήματος 17 πολυτελών κατοικιών, κάποιες εκ των οποίων έχουν αγοραστεί από ξένους επενδυτές, ενώ στις προτεραιότητες της εταιρείας βρίσκεται η ανάπτυξη του κύριου.

Οι τρεις μεγάλες επενδύσεις στην Ίο

Στην Ίο, σε εξέλιξη βρίσκονται τρία επενδυτικά τουριστικά projects από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Άγγελο Μιχαλόπουλο που φέρεται να έχει αγοράσει πάνω από το 25% του κυκλαδίτικου νησιού.

To πρώτο αφορά στην ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη χερσόνησο Διακοφτό - Κουμπάρα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και 8 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες στις περιοχές Τζαμαρία – Φάρος, που θα διατεθούν για μίσθωση ή και πώληση, συνολικής δυναμικότητας 149 κλινών, καθώς και τη δημιουργία ενός κέντρου αναζωογόνησης και εμπορικών καταστημάτων. Η ανάπτυξη του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που «τρέχει» η εταιρεία 105 Α.Ε., έχει εγκριθεί από το 2014 με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ το 2015 εγκρίθηκε η παραχώρηση του αιγιαλού προκειμένου να υλοποιηθεί σειρά απαραίτητων για το θέρετρο έργων.

Το δεύτερο εγχείρημα περιλαμβάνει την ανάπτυξη δύο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή Παπάς - Λουκάς - Μανούσου - Πέτη - Χαμουχάδες του κυκλαδίτικου νησιού. Ήδη έχει κατασκευαστεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, το «Calilo Beach Resort», στην παραλία Παπά. Φορέας ανάπτυξης της επένδυσης είναι η εταιρεία Lucas Ανώνυμη Τεχνική και Επενδυτική Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, συμφερόντων του κ. Μιχαλόπουλου.

Το τρίτο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών στη θέση Πικρή Νερό, αυτή τη φορά στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, σε μικρή απόσταση από τη φημισμένη παραλία του Μυλοπότα.

Ωριμάζει επένδυση στην Κυλλήνη

Λίγο πριν την υλοποίηση του βρίσκεται και το project «Arcadia» από την εταιρεία «Tουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυλλήνη Α.Ε.». Το οικόπεδο, που ξεπερνά τα 300 στρέμματα και βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο «Robinson Club» στην Κυλλήνη, χάρη στην προνομιακή του θέση, πληροί όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει ένα πέντε αστέρων θέρετρο που θα γίνει πόλος έλξης για επισκέπτες με «γερά» πορτοφόλια και θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της δυτικής Πελοποννήσου.

Στη Βόνιτσα βρίσκεται το project Varko της ολλανδικών συμφερόντων εταιρείας RND Investments Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, δαπάνης περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε μία έκταση 160 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρκό Πογωνιάς της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, κοντά στη δημοφιλή παραλία Βαθυαβάλι. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει την ανάπτυξη ενός 5άστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 135 κλινών, 30 τουριστικών κατοικιών, καθώς και χώρων αναζωογόνησης και ευεξίας.

Δύο μεγάλες επενδύσεις εγκαινιάστηκαν μέσα στον Ιούνιο, μετά από πολυετείς αδειοδοτικές διαδικασίες, το Kilada Hills στην Πελοπόννησο συνολικού ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ από τον όμιλο της Dolphin, αλλά και το Κassiopi Project ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ στην περιοχή «Ερημίτης» της Κέρκυρας. Και ο δύο επενδύσεις θα υλοποιηθούν σταδιακά και περιλαμβάνουν πολυτελείς κατοικίες οι οποίες θα πωλούνται σταδιακά όσο προχωρά η κατασκευή, χρηματοδοτώντας ως έναν βαθμό και τα έργα.

Αραβική επένδυση στη Μύκονο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το νέο project της Μυκόνου που έρχεται να προστεθεί στα άλλα δύο μεγάλα τουριστικά πρότζεκτ, αυτό των 60 εκατ. ευρώ των Αράβων της AGC που «τρέχουν» και τον Αστέρα Βουλιαγμένης και της Grivalia, ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να δημιουργήσει 410 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για την ίδρυση δύο ξενοδοχείων (Raffles Mykonos & Fairmont Mykonos), τουριστικών κατοικιών και συνεδριακού κέντρου στη Μύκονο από τη “White Mulberry Development”, εταιρεία η οποία συνδέεται με ξένα αλλά και ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης –η οποία έχει αρκετό δρόμο μπροστά με εγκρίσεις για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το ΕΣΧΑΣΕ, που παίρνουν πολλούς μήνες– ανέρχεται σε 104 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας και την άφιξη στη Μύκονο του ξενοδοχειακού κολοσσού της Accor.

Κινητικότητα σε Εύβοια και Ρόδο

Τέλος, δυο σημαντικές τουριστικές επενδύσεις σε Νότιο Εύβοια και Ρόδο κάνουν βήματα προόδου στην κατεύθυνση υλοποίησης τους. Ειδικότερα, στη Νότιο Εύβοια πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας RSR EAGLE RESORT, αραβικών συμφερόντων, συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, που προβλέπει τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένου τύπου τουριστικής επένδυσης σε οικόπεδο 1.600 περίπου στρεμμάτων η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακά συγκροτήματα παραθεριστικές κατοικίες τουριστικό λιμένα αθλητικές εγκαταστάσεις κέντρα ευεξίας συνεδριακό κέντρο και βοηθητικές υποδομές .Από την επένδυση αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 220 νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι, λόγω του στρατηγικού χαρακτήρα της επένδυσης, η αξιοποίηση του ακινήτου προωθείται με την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων και περιλαμβάνει την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τον χωρικό προορισμό την επενδυτική ταυτότητα του ακινήτου. Πάντως, αν και έχει ενταχθεί σε fast track διαδικασίες, η υπόθεση του συγκεκριμένου έργου μετρά ήδη μία πενταετία καθώς οι επενδυτές κατέθεσαν τον Οκτώβριο του 2015 αίτημα υπαγωγής στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Σε φάση υλοποίησης περνά και η επένδυση της ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε στη Ρόδο αρχικού προϋπολογισμού 25 εκατ ευρώ, που αφορά τη δημιουργία μονάδας τουρισμού υγείας καθώς και τη φιλοξενία ασθενών που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συζήτησε προ ημερών το θέμα και ζήτησε διευκρινίσεις και κάποιες τροποποιήσεις του σχεδίου και απομένει τώρα η απάντηση  του οργάνου προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών αφού προηγηθεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η επένδυση για πεντάστερο ξενοδοχείο σχεδιάζεται στη Ρόδο με επενδυτικά κεφάλαια από το Ισραήλ και αφορά τη δημιουργία ξενοδοχείου δυναμικότητας 1 35 δωματίων με 296 κλίνες καθώς και κέντρου αναζωογόνησης, καταστημάτων, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτος διαγωνισμός για αξιοποίηση Ξενία, έρχονται άλλοι τέσσερις

Δημοσιεύθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενία Κομοτηνής, έρχονται άλλοι τέσσερις το επόμενο διάστημα. Ποια τουριστικά ακίνητα έχει στο πρόγραμμα αξιοποίησης η ΕΤΑΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμένο για τα ξενοδοχεία το 2020, οι ελπίδες στρέφονται στο 2021

Τη σημασία της στήριξης του κλάδου με ρευστότητα υπογραμμίζει, μιλώντας στο Business Daily, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλ. Βασιλικός. Πώς σχολιάζει τις ανακοινώσεις της Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου οι υψηλοί φόροι στα ξενοδοχεία

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κ. Σβύνου, ο Έλληνας ξενοδόχος αναγκάζεται να πουλά ακριβότερα εξαιτίας επιβαρύνσεων που δεν του αναλογούν, συμπιέζοντας περαιτέρω τα περιθώρια λειτουργίας του.
businessdaily-The Ilisian-Hotel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aύξηση στη ζήτηση κατά 2,2% στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Οκτώβριο

Σε επίπεδο 10μηνου 2024, συγκρίνοντας τις πόλεις της Μεσογείου Ρώμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη, η πληρότητα της Αθήνας παρουσίασε μικρή αύξηση (+1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι).