ΓΔ: 1392.71 -0.35% Τζίρος: 40.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:43:00 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Με ΣΔΙΤ τα αρδευτικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην Ελλάδα το 80% του νερού που χρησιμοποιείται κατευθύνεται στην άρδευση και το 20% καταναλώνεται στις πόλεις, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τη μέθοδο ΣΔΙΤ θα υλοποιηθεί σειρά μεγάλων έργων αγροτικών υποδομών και αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, ώστε το «νερό που λείπει από τους αγρότες και το οποίο πληρώνουν ακριβά σε ενέργεια προκειμένου για να το εξασφαλίσουν, να μην «πνίγει» τις καλλιέργειες τους, όπως συμβαίνει κατά περιόδους, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής». Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινής του επίσκεψης στο Κιλκίς.

Ο κ. Σκρέκας, μαζί με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιο Γεωργαντά και αυτοδιοικητικούς του νομού Κιλκίς, επισκέφτηκαν το πρωί αγροτικά έργα υποδομών σε Γουμένισσα, Πολύκαστρο, Λίμνη Αρτζάν -Αματόβου, Φράγμα Σελεμλή, Μουριές και Μεταξοχώρι.

«Το νερό που λείπει, είναι αυτό που μας «πνίγει» σε κάποιες άλλες περιόδους και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε ο υφυπουργός χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τα τελευταία έργα υποδομών που έγιναν στον πρωτογενή τομέα και χρησιμοποιούνται ακόμη, κατασκευάστηκαν πριν 40, 50 και 60 χρόνια. «Άρα ότι χρήμα δοθεί για αγροτικές υποδομές, είναι κονδύλια που πιάνουνε τόπο και θα στηρίξουν και τις επόμενες γενιές των γεωργών και των κτηνοτρόφων να είναι ανταγωνιστικοί στο διεθνές περιβάλλον και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ολοένα και εντείνονται», τόνισε ο ίδιος.

Στην Ελλάδα το 80% του νερού που χρησιμοποιείται κατευθύνεται στην άρδευση και το 20% καταναλώνεται στις πόλεις, με το 60% αυτού να αντλείται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και με τη χώρα μας να αξιοποιεί μόλις το 11% των επιφανειακών υδάτων της χώρας και του βρόχινου νερού. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «κάθε χρόνο βλέπουμε ότι έχουμε φοβερά, μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα και το παράδοξο είναι ότι κάθε χρόνο ανάλογα με την κατάσταση ξοδεύουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσουμε τις καταστροφές στις καλλιέργειες και οι Έλληνες αγρότες αυτών των ίδιων περιοχών, δαπανούν κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ενέργεια για να αντλούν νερό για τα χωράφια τους».

«Προτεραιότητα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του αγροτικού εισοδήματος, η προσέλκυση νέων στον αγροτοκτηνοτροφικό χώρο και η προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε «Δουλεύουμε ώστε να στηρίξουμε πραγματικά και με βιώσιμο τρόπο τον πρωτογενή τομέα και για να γίνει αυτό απαιτούνται σοβαρά έργα υποδομών». Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπόνησε ένα εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των αγροπεριβαλλοντικών υποδομών της χώρας και «διαπιστώσαμε την υφιστάμενη κατάσταση και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, προσδιορίζοντας έτσι και τα έργα που πρέπει να κατασκευαστούν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε αρδευτικό νερό».

Η μέθοδος ΣΔΙΤ - Οι εργάτες γης και οι παραγωγοί τεύτλων

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα έργα αγροτικών υποδομών που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνουν μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ, που μπορεί να είναι και clusters με στόχο αυτά να γίνουν γρήγορα και ταυτόχρονα να «εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να ωριμάσουν άλλα αναγκαία, για τα οποία λείπουν μελέτες, και να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης σε δεύτερη φάση», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους εργάτες γης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε «συζητάμε πολλά θέματα για το πως μπορούμε τελικά να διευκολύνουμε και να εξυπηρετήσουμε και το δημόσιο συμφέρον από τη μία αλλά και την ανάγκη των αγροτών από την άλλη για να μπορούν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, αλλά δεν έχουμε καταλήξει κάπου ακόμη». Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε, «δουλεύουμε για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες», ενώ αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εν μέσω πανδημίας «έσωσε» την κατάσταση, ο κ. Σκρέκας είπε: «Την κάναμε προς αντιμετώπιση ενός έκτακτου ζητήματος».

Για το θέμα των παραγωγών τεύτλων, ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτό που κάναμε ήταν να επεκτείνουμε τη δυνατότητα να έχουν ως αποδέκτες την οποιαδήποτε μεταποιητική βιομηχανία και όχι μόνο για παραγωγή ζάχαρης και έτσι εφόσον παραδώσουν την παραγωγή τους, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, να μπορέσουν να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

Εντός των πρώτων δύο μηνών του 2021 θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης που προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δρομολόγηση των αναγκαίων έργων και παρεμβάσεων, γνωστοποίησε στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς. Αναφερόμενος στα έργα υποδομής του νομού Κιλκίς, επισήμανε ότι μελέτη υπάρχει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επέκταση του δικτύου της λίμνης Ατζάν-Αματόβου και συμπλήρωσε «για όλα τα άλλα έργα στο νομό δεν υπάρχουν μελέτες παρά μόνο μία του 1992 για το Μεταξοχώρι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ixthiokalliergeies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμο το ΟΣΠΑ, το ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης αλιευτικών δραστηριοτήτων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας τόνισε ότι «για την κυβέρνηση, η στήριξη της αλιείας δεν αποτελεί μια υποχρέωση, αλλά μια πολιτική επιλογή και εθνική δέσμευση».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιάρας: Εθνική δέσμευση και πολιτική επιλογή η στήριξη της αλιείας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι ο αλιευτικός κλάδος «δεν συνεισφέρει μόνο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αλλά και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιάρας: Πάνω από 60 εκατ. για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αργολίδα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι στη φάση υλοποίησης βρίσκονται πέντε επενδυτικά σχέδια, με την προϋπολογιζόμενη δαπάνη να φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ και ένα επενδυτικό σχέδιο σε στάδιο αξιολόγησης.
Papathanasis, YPETHO, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Έργο ΣΔΙΤ για κατασκευή φοιτητικών εστιών σε Δ. Μακεδονία

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των εστιών.