ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
Φώτο: ΑΠΕ

Τσιάρας: Πάνω από 1 δισ. ευρώ καταβάλλονται στους αγρότες

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρας τόνισε ότι η ομαλοποίηση των πληρωμών σηματοδοτεί νέα εποχή. Πάνω από 1 δισ. ευρώ κατευθύνονται σε ενισχύσεις και αποζημιώσεις πριν τις γιορτές.

Τη σημασία της ομαλοποίησης των πληρωμών για τον πρωτογενή τομέα υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον Alpha Radio. 

Όπως σημείωσε, η εξομάλυνση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον αγροτικό κόσμο, προσφέροντας ουσιαστική ανακούφιση στους παραγωγούς.

Αναφερόμενος στην πορεία των πληρωμών, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι ήδη έχουν διατεθεί ποσά για τέσσερα προγράμματα, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

 Για το Μέτρο 23, η καταβολή έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στόχος είναι η βασική ενίσχυση να εξοφληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, μαζί με τις εκκρεμότητες του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν για πρώτη φορά εντός του ίδιου έτους, με συνολικό ποσό 120 εκατ. ευρώ. 

Το συνολικό ύψος των πληρωμών προς τον πρωτογενή τομέα αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στην ομαλοποίηση των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την παρακράτηση υπέρ ΕΛΓΑ, διευκρίνισε ότι οι παραγωγοί που υπέγραψαν σχετική συναίνεση είδαν παρακράτηση, ενώ όσοι δεν υπέγραψαν καλούνται να καταβάλουν την εισφορά έως τις 30 Μαρτίου 2026. 

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν κατά την καταβολή της βασικής ενίσχυσης επιστρέφουν άμεσα στους αγρότες για τις πληρωμές των 120 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το πρόγραμμα ΓΑΙΑ, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι, λόγω ανησυχιών από τον αγροτικό κόσμο, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης της δεσμευμένης τιμής, ζήτημα που θα αξιολογηθεί συνολικά από την κυβέρνηση.

Για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο Υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθέτηση επιστροφής χωρίς πλαφόν, ενώ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση κατά 50% του αρχικού ποσού. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εργάζεται για την επίλυση ζητημάτων με αγρότες που δεν έλαβαν την επιστροφή.

Ο κ. Τσιάρας περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, όπως η κλιματική κρίση, οι χαμηλές τιμές προϊόντων – ιδίως στο λάδι – και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες οδήγησαν σε κινητοποιήσεις. Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις πληρωμές.

Παρά τις δυσκολίες, το Υπουργείο διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες. Ο Υπουργός επανέλαβε ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή, με σκοπό να εντοπιστούν ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα του κλάδου και να διερευνηθούν τα περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυάλινα μπουκάλια γάλα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέσβος: Ξεκινούν αύριο οι παραλαβές γάλακτος από τυροκόμους

Από αύριο οι τυροκόμοι Λέσβου ξεκινούν και πάλι παραλαβή γάλακτος, μετά τη διαβεβαίωση ότι το λιμάνι Μυτιλήνης ανοίγει για την αποστολή ώριμων τυριών, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο.
Κατασκευή τούνελ ΒΟΑΚ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρηματοδότηση για αναβάθμιση αγροτικού οδικού δικτύου στον δήμο Αγ. Βασιλείου

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου εξασφάλισε χρηματοδότηση 2.168.500 ευρώ από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου, με έργα βελτίωσης πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Αθανάσιος Καββαδάς επιχειρηματίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αθανάσιος Καββαδάς ανέλαβε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Αθανάσιος Καββαδάς ορκίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με παρουσία του πρωθυπουργού. Την ορκωμοσία τέλεσε ο Επίσκοπος Σκιάθου Ιωάννης.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Τετραπλή στήριξη στους πληγέντες από αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Το ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για τους πληγέντες του αφθώδη πυρετού στη Λέσβο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες, μεταξύ των οποίων αποζημιώσεις ανά ζώο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μ. Σχοινάς.