ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Παραγωγοί ΑΠΕ: Δεν χρειαζόταν να χρεοκοπήσει ο ΕΛΑΠΕ για να σωθεί η ΔΕΗ

Νέα μελέτη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά καταρρίπτει την επιχειρηματολογία Χατζηδάκη ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που εκτίναξε στα ύψη το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ ήταν αναγκαία για να σωθεί η ΔΕΗ.

Με δεύτερη μελέτη του ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) καταλήγει σε πέντε βασικά συμπεράσματα που καταρρίπτουν το επιχείρημα του Κωστή Χατζηδάκη ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αποτέλεσε κρίσιμη συνθήκη για την ανάκαμψη της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι ο ΕΛΑΠΕ είναι μια παντελώς ανεξάρτητη νομική οντότητα από την οποία  αποπληρώνονται χιλιάδες επιχειρήσεις ανεξάρτητων ιδιωτών, κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων τυγχάνουν και ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Όπως σημειώνει η έκθεση, «με τη χρεοκοπία του ΕΛΑΠΕ και η εξ’ αυτής ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των χιλιάδων ιδιωτών παραγωγών που πληρώνονται από αυτόν, δεν καθίσταται αντιληπτό κατά ποια έννοια δικαίου οφείλουν να αιμοδοτήσουν μια εισηγμένη επιχείρηση όπως η ΔΕΗ και μάλιστα με σκοπό αυτή να υπερκερδοφορεί όπως ήδη συμβαίνει».

Στην μελέτη του ο ΣΠΕΦ τονίζει ότι η χώρα μετά από περιπέτειες επτά ετών (2010-2017) άρχισε από το 2018 να στέκεται και πάλι στα πόδια της μαζί και η αγορά της ενέργειας και των ΑΠΕ που επανεκκινείται.  «Η Πολιτεία αλλά και η παρούσα Κυβέρνηση έχουν εξαρχής διατρανώσει το φιλοεπενδυτικό τους προφίλ καθώς και την απαρέγκλιτη προσήλωση τους στην πράσινη ενέργεια και ανάπτυξη υπό το πλαίσιο του ΕΣΕΚ και βεβαίως της τήρησης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και των κανόνων του Συντάγματος.  Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορεί να καταστεί αντιληπτή η νέα περιπέτεια που το ΥΠΕΝ ως αυτόχειρας επιχειρεί να ανοίξει αντιπαρατιθέμενο με τις ίδιες της τις πολιτικές αλλά και τον ελληνικό λαό που μαζικά έχει επιχειρήσει στις ΑΠΕ» σημειώνει ο Σύνδεσμος στην έκθεση. 

Όπως τονίζει η τεχνική έκθεση του ΣΠΕΦ, το Υπουργείο Ενέργειας με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917, ΦΕΚ Β3373 από 31/8/19 αποφάσισε μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και μάλιστα αναδρομικά από 01/01/19 να αποστερήσει περί τα ~200 εκ. ευρώ ετησίως (δηλ. ~400 εκατ. ευρώ σωρευτικά, μέχρι το τέλος του 2020) από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), απ' όπου δηλαδή πληρώνεται η παραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επικαλούμενο για την απόφαση του αυτή την απόσβεση μέρους από την αύξηση των τιμολογίων στην οποία η ΔΕΗ προχώρησε το καλοκαίρι του 2019.

Υπό το φως αυτό, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προέβη σε τεχνική ανάλυση των οικονομικών της ΔΕΗ επί τη βάσει των επίσημα δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων της επιχείρησης και καταλήγει σε πέντε βασικά πορίσματα σχετικά με τα ποσά που εξοικονόμησε η ΔΕΗ, το αποτέλεσμα για τον καταναλωτή και για τον ΕΛΑΠΕ.

Τα πέντε συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα εξής:

  • Η ΔΕΗ εξοικονόμησε 260.2 εκατ. ευρώ το Α’ 6μηνο 2020 από αγορές ρεύματος από τρίτους (τούτο και λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ που μειώνουν το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος) ως προς το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και δεν προκύπτει να χρειάζεται και τα 69.9 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ ανά 6μηνο που της αναλογούν με βάση το ~70% μερίδιο της στην αγορά από τη συνολική μείωση, με αντίτιμο μάλιστα την χρεοκοπία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).  
  • Η ΔΕΗ αναφορικά με την μείωση κατά -31% της ιδίας παραγωγής της το Α’ 6μηνο του 2020 στις 9 TWh από 13 TWh το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (Έκθεμα 6), τη στιγμή μάλιστα που ο τζίρος της σχεδόν δεν μειώθηκε (Έκθεμα 7), θα μπορούσε και θα έπρεπε από αλλού -αν δεν το έκανε ήδη- να εξοικονομήσει επιπλέον περιθώριο κέρδους (margin), πέραν δηλαδή αυτού που θεαματικά ήδη εμφανίζει.
  • Η ΔΕΗ δημοσίευσε κέρδη EBITDA Α’ 6μήνου 2020 στα 457.3 εκατ. ευρώ από 9.3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ για το 2019 ανακοίνωσε 798.9 εκατ. ευρώ από 184.4 εκατ. ευρώ το 2018.  Η ανάκαμψη αυτή είναι πράγματι τόσο θεαματική που καθιστά εν τοις πράγμασι ανούσια τη συνεισφορά των 70 εκατ. του ΕΤΜΕΑΡ σε εξαμηνιαία βάση και μάλιστα δίχως τέλος, αφού η Πολιτεία φαίνεται πως διστάζει στην αντιστροφή της αναδιανομής που έγινε πέρυσι τον Αύγουστο υπέρ της ΔΕΗ (μείωση ΕΤΜΕΑΡ ώστε να αποσβεστεί μέρος της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ). 
  • Ο υπουργός Ενέργειας παρέλαβε πέρυσι τον ΕΛΑΠΕ πλεονασματικό τόσο σε τρέχοντες όρους όσο και με σωρευτικό πλεόνασμα 178 εκατ. ευρώ. Με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917, ΦΕΚ Β3373 από 31/8/19 και μάλιστα αναδρομικά από 01/01/19 αποφάσισε μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% να του αποστερήσει περί τα ~200 εκ. ευρώ ετησίως (δηλ. ~400 εκατ. ευρώ σωρευτικά, μέχρι το τέλος του 2020). Σε διάστημα μόλις 14 μηνών o λογαριασμός κατέρρευσε, γυρνώντας σε σωρευτικό έλλειμμα σήμερα (Οκτώβριος) -280 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο ΔΑΠΕΕΠ.  Η χρεοκοπία ωστόσο του ΕΛΑΠΕ και η εξ’ αυτής ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των χιλιάδων ιδιωτών παραγωγών που πληρώνονται από αυτόν, δεν καθίσταται αντιληπτό κατά ποια έννοια δικαίου οφείλουν να αιμοδοτήσουν μια εισηγμένη επιχείρηση όπως η ΔΕΗ και μάλιστα με σκοπό αυτή να υπερκερδοφορεί όπως ήδη συμβαίνει.     
  • Στον τυπικό μέσο καταναλωτή της η ΔΕΗ όπως φάνηκε στο Έκθεμα 4 χρεώνει για ρεύμα 120.9 ευρώ/MWh.  Έτσι για μια τυπική ετήσια κατανάλωση 5 MWh, το ετήσιο κόστος για τον καταναλωτή ανέρχεται σε 604.5 ευρώ.  Πριν την μείωση του το μεσοσταθμικό ΕΤΜΕΑΡ ήταν 16.44 ευρώ/MWh όπως είχε διαμορφωθεί βάσει της Απόφασης ΡΑΕ 1101/17.  Με την περυσινή του μείωση κατά 25%, ή ~4 ευρώ/MWh, ο τυπικός μέσος αυτός καταναλωτής «γλυτώνει» συνολικά 20.55 ευρώ το χρόνο από το ΕΤΜΕΑΡ, τα οποία ωστόσο και πάλι ως ποσό τα πληρώνει, αλλά υπέρ της ΔΕΗ αυτή τη φορά μαζί και με τις αυξήσεις που αυτή του επέβαλε.  Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ΔΕΗ εισπράττει 604.5 ευρώ για 5 MWh ετησίως και εμφανίζει ισχυρή ανάκαμψη κερδοφορίας, ο ΕΛΑΠΕ χρεοκοπεί και η χώρα απειλείται να συρθεί σε νέες δικαστικές διενέξεις καταρρακώνοντας βεβαίως το επενδυτικό της προφίλ και παραβιάζοντας την Οδηγία 2018/2001 της ΕΕ περί απαγόρευσης αναδρομικών παρεμβάσεων στα έσοδα των παραγωγών.  Αν δεν υπάρχουν ταξικές εμμονές για το πόσοι και ποιοι μόνο πρέπει να δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, αδυνατούμε να βρούμε άλλον αντικειμενικό λόγο για την απεχθή ρητορική του Υπουργείου περί νέων αναδρομικών περικοπών.  

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη μελέτη του, ο ΣΠΕΦ απέδειξε ότι το τεράστιο έλλειμμα που έχει εμφανισθεί στον ΕΛΑΠΕ δεν είναι αποτέλεσμα των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, αλλά κυρίως της απόφασης Χατζηδάκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο πλαίσιο της εξυγίανσηςη της ΔΕΗ, να προχωρήσει σε μείωση του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ), ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση των τιμολογίων για την ενίσχυση της ΔΕΗ και να μην περάσει στους καταναλωτές.

«Μας προκαλεί απορία το πώς η ηγεσία του ΥΠΕΝ πέρυσι φαντάστηκε και συνεχίζει να φαντάζεται την αφαίρεση πόρων από τον ΕΛΑΠΕ μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ προς όφελος της ΔΕΗ, χωρίς μάλιστα κάποια στιγμή να πρέπει να το επαναφέρει ώστε να ισοσκελιστεί ο Λογαριασμός και να μην συνεχίσει σε αρνητικό έδαφος», τονίζει ο ΣΠΕΦ.

Στην ανάλυσή του, ο ΣΠΕΦ υπογραμμίζει ότι «η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ευθύνεται για τη διάλυση του ΕΛΑΠΕ και όχι ο COVID» και επισημαίνει ότι:

  • Το Υπουργείο Ενέργειας με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917, ΦΕΚ Β3373 από 31/8/19 αποφάσισε μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και μάλιστα αναδρομικά από 01/01/19 να αποστερήσει περί τα ~200 εκ. ευρώ ετησίως (δηλ. ~400 εκατ. ευρώ σωρευτικά, μέχρι το τέλος του 2020) από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), απ' όπου δηλαδή πληρώνεται η παραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη συνέχεια διαμορφώνει μία περιρρέουσα ρητορική πως δήθεν η κρίση του COVID-19 ευθύνεται για την εκτροπή των αποτελεσμάτων του ΕΛΑΠΕ.  Υπό το φως αυτό, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προέβη σε αναλογιστική μελέτη – μοντελοποίηση σεναρίων για την διερεύνηση του κατά πόσο ευθύνεται η πανδημία για την κατάσταση αυτή και πόσο η συντελεσθείσα μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
  • Από την παρούσα λοιπόν ανάλυση προκύπτει πως η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ήταν εξ’ αρχής απολύτως εσφαλμένη, αφού δεν υπήρχε ουδεμία ρεαλιστική περίπτωση να ευσταθήσει ακόμη και αν δεν υπήρχε η πανδημία. Μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί ακόμη και χωρίς συνθήκες COVID-19 τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμμα -61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή -131 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του Νόμου να διατηρείται.  Αντίθετα αν το ΕΤΜΕΑΡ δεν μειωνόταν, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πανδημία του COVID-19 καταλήγοντας στο τέλος του 2020 σε σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. ευρώ αφαιρουμένου του μαξιλαριού που θα έπρεπε εκ του Νόμου να διατηρείται. 
  • Υπενθυμίζουμε τέλος πως σύμφωνα και με παλαιότερη από τον Μάρτιο του 2020 μελέτη μας για την κατάσταση μετά COVID στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με ποσοτικά τεκμηριωμένο τρόπο (ο οποίος επιβεβαιώθηκε και από τα θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα α’ 6μήνου 2020 της ΔΕΗ) υποδείξαμε στην Πολιτεία πως η κρίση της πανδημίας δημιουργεί πολλαπλάσια πρόσθετα κέρδη στην Προμήθεια απ’ όση απώλεια δημιουργεί στον ΕΛΑΠΕ. Με άλλα λόγια τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές για ηλεκτρική ενέργεια υπό τον COVID όχι μόνο επαρκούν αλλά και περισσεύουν.  Αναδιανομή χρειάζεται μόνο μεταξύ Προμήθειας και ΕΛΑΠΕ, ήτοι αντιστροφή αυτού που η Κυβέρνηση έπραξε με την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ πέρυσι.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα από τη μελέτη του ΣΠΕΦ, η μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ θα ήταν πολύ μικρή (γαλάζια γραμμή), αν δεν είχε εφαρμοστεί η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

elape

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που συντελέστηκε με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917 και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/19 ήταν απολύτως εσφαλμένη, αφού δεν υπήρχε ρεαλιστική περίπτωση να ευσταθήσει ακόμη και αν δεν υπήρχε η πανδημία. Μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί χωρίς COVID τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμα -61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή -131 αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του νόμου να υπάρχει.

Αντίθετα αν το ΕΤΜΕΑΡ δεν μειωνόταν, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πανδημία του COVID καταλήγοντας στο τέλος του 2020 σε σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. αν αφαιρεθεί το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του νόμου να υπάρχει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα για το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκής για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η χώρα πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως το φυσικό αέριο θα παραμείνει ως μεταβατικό καύσιμο τονίζοντας ότι η Ελλάδα γίνεται κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τις βόρειες χώρες
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Κλειδί για φθηνότερο ρεύμα η διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως η χώρα θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την κατασκευή του καλωδίου, τονίζοντας πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο πράσινης ενέργειας και συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Ενισχύεται η ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χώρα προχωράει στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, ενώ ανέδειξε και τη σημασία της έναρξη λειτουργείας του αγωγού IGB και την κατασκευή των νέων μονάδων FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα επιδότησης 60% για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου θα υπάρξουν ακόμα δυο προγράμματα που θα ενισχύσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 260 εκατ. ευρώ.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: 640 εκατ. για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μεταξύ άλλων, αφορούν σε συστήματα θέρμανσης αλλά και εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.