Σε ανοδική τάση βρίσκονται οι τιμές του ελαιολάδου με το ενδιαφέρον να αυξάνεται, μετά από μια περίοδο όπου οι τιμές είχαν βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τους παραγωγούς να αναφέρουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδα τους. Το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία με το lockdown των επιχειρήσεων και οι «εξαϋλωμένες» τουριστικές ροές προστέθηκαν στα πρόβλημα που δημιουργούσαν τα μεγάλα αποθέματα του ελαιολάδου που υπήρχαν από την προηγούμενη χρονιά, με κατάληξη την ισχυρή πίεση των τιμών.
Πάντως, μετά από δυο χρονιές καθοδικής κίνησης της αγοράς ελαιολάδου, η κατάσταση δείχνει να ανατρέπεται, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων (UPA) προβλέπεται να είναι μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή κάτω από τα 3 εκ. τόνους. Η αγορά βρίσκεται σε μια χρονιά που δεν θα υπάρξει υπερπαραγωγή από τις χώρες της Μεσογείου, με τις προσδοκίες για αύξηση των τιμών στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς να αναπτερώνονται.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μεγάλοι τυποποιητές από την Ευρώπη βρίσκονται σε συζητήσεις στην Ελλάδα για να αγοράσουν φρέσκα ελαιόλαδα με σκοπό να εμπλουτίσουν και παλιά χαρμάνια.
Οι τιμές πώλησης ελαιολάδου της περασμένης χρονιάς προς Ιταλία στις αρχές του μήνα, είχαν ανέλθει στα 2,73 ευρώ το κιλό, με την αγορά πάντως να βλέπει δυσκολία στο να ανεβούν οι τιμές, όμως εκφράζεται αισιοδοξία πως η εικόνα αυτή θα ανατραπεί τις επόμενες μέρες όταν και θα βγουν στην αγορά τα υψηλότερης αξίας και ποιότητας ελαιόλαδα, όπως το αγουρέλαιο Λακωνίας. Με τις τιμές να ξεκινούν από τα 2,73 ευρώ, όλα δείχνουν πως την φετινή χρονιά το ελαιόλαδο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 ευρώ το κιλό για τα περσινά με το βλέμμα να είναι στραμμένο στον όγκο της νέας σοδειάς.
Καλές οι προοπτικές παρά την μειωμένη παραγωγή
Οι προοπτικές ωστόσο είναι καλές για το ελληνικό λάδι, καθώς σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, η ελαιοπαραγωγή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον άστατο καιρό, με την παραγωγή να αναμένεται μειωμένη κατά 22% και να διαμορφώνεται σε 287.000 τόνους έναντι των 366.000 τόνων της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία των Coldiretti (Συνδικαλιστική Ένωση Αγροτών), Unaprol (Ένωση Ιταλών Ελαιοπαραγωγών) και του Ιταλικού Ινστιτούτου Ismea.
Σύμφωνα με την Coldiretti, η αφθονία των ισπανικών αποθεμάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατάρρευση των τιμών. Παράλληλα, όπως αναφέρει, η αγορά και οι ποσότητες που διατέθηκαν από την Τυνησία κράτησαν χαμηλά τον πήχη των τιμών με την χώρα της Β. Αφρικής να πουλάει το ελαιόλαδό της στα 1,75 ευρώ το κιλό.
Επιπλέον η Ιταλική συνεταιριστική οργάνωση τονίζει το γεγονός πως τα «ατελή» συστήματα επισήμανσης (όπως το nutriscore) αποτελούν πλήγμα για το ελαιόλαδο, καθώς το αποκλείουν από την κατηγορία των υγιεινών προϊόντων.
Στην Ιταλία, η καλλιέργεια ελαιολάδου μπαίνει σε πορεία ανάπτυξης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει 140 εκατ. ευρώ σε δάνεια σε συνεταιρισμούς ώστε να προχωρήσουν σε αγορές ελαιοκάρπου και ελαιολάδου από τους παραγωγούς σε υψηλότερες τιμές.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα οι παραγωγοί ελιάς βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακριβά μεροκάματα όπως έχουν διαμορφωθεί φέτος με ελλείψεις σε εργατικά χέρια εξαιτίας της πανδημίας, τις συμπιεσμένες τιμές μέχρι στιγμής, ενώ εστίαση και τουρισμός βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και αναζητείται η λύση από το εξωτερικό για το ελληνικό ελαιόλαδο.