Απόσταση εξακολουθεί να χωρίζει κυβέρνηση – τράπεζες αναφορικά με τον νέο πτωχευτικό, ο οποίος περνά στην τελική ευθεία για την ψήφισή του μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης την προηγούμενη εβδομάδα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εξέταση του νόμου από τον SSM, για τις επιπτώσεις στις τράπεζες και η σχετική γνωμοδότηση από την ΕΚΤ. Την ίδια ώρα, η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ότι «δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020», χωρίς να κάνει αναφορά σε ευάλωτα νοικοκυριά, δημιουργεί ανησυχία για τον κίνδυνο διαιώνισης της σημερινής κατάστασης.
Οι τράπεζες, αν και αποφεύγουν κάθε δημόσια τοποθέτηση, διατηρούν πολλές επιφυλάξεις για πολλές πτυχές του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων και ειδικότερα για το σκέλος που αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στην εξωδικαστική διαδικασία, τη λειτουργία τόσο της πλατφόρμας όσο και του φορέα διαχείρισης ακινήτων που θα δημιουργηθεί (αποκτώντας ακίνητα ευάλωτων νοικοκυριών), την ανταπόκριση των δικαστηρίων στις απαιτήσεις του νόμου κ.α. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν την προσωρινή διακοπή πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών.
Προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για γενικό πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το 2020:
- «Δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020. Γιατί αυτό έχει σημασία; Διότι πρέπει να προφτάσουμε να έχουμε ψηφίσει το νέο πλαίσιο της Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο για πρώτη φορά -όπως ξέρετε- αντιμετωπίζει συνολικά, ολιστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια, με μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε όλες τις φάσεις του: Την πρόληψη, την έννοια της "οργανωμένης" χρεοκοπίας, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη δεύτερη ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαγραφεί χρέη και υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, προς τις τράπεζες, αλλά και προς το Δημόσιο. Είναι μια πάρα πολύ τολμηρή πρωτοβουλία. Διότι, πράγματι, το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι ένας μεγάλος βραχνάς στην ελληνική οικονομία».
Σε ό,τι αφορά το πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας, ο οποίος θα πάρει στην κυριότητά του ακίνητα πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός τόνισε:
- «Δεν θα γίνει καμία έξωση. Θα το ξαναπώ, δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός αυτής της παρέμβασης. Και δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτή την παρέμβαση ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί για κάποιο διάστημα να χάσει την κυριότητα του σπιτιού του να το επαναποκτήσει, αλλά θα μένει στο σπίτι του. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που έχουμε δει σε άλλες χώρες όπου άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, την πρώτη τους κατοικία -θέλω να το τονίσω αυτό- και βρέθηκαν σε καταστάσεις πάρα πολύ δύσκολες. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε και δεν θα γίνει.
- Γίνονται πλειστηριασμοί; Βεβαίως και γίνονται πλειστηριασμοί, αρκεί να μην αφορούν εν προκειμένω την πρώτη κατοικία. Πρέπει κάποιος ο οποίος έχει -να δώσω ένα παράδειγμα- «φεσώσει» την τράπεζα, ένας επιχειρηματίας που έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό, έχει αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους, να βγει το εξοχικό του σε κάποιο ακριβό νησί σε πλειστηριασμό; Βεβαίως και πρέπει και γίνεται αυτό ήδη. Διότι έτσι πρέπει να λειτουργεί η τραπεζική αγορά. Αλλά θέλω να τονίσω ότι έχουμε ένα ιδιαίτερο νοιάξιμο, μία ιδιαίτερη φροντίδα για την πρώτη κατοικία. Και εσείς γνωρίζετε καλά ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είχε ήδη λήξει, το είχε συμφωνήσει να λήξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη Κυβέρνηση. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε καταφέρει να το επεκτείνουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να έχουμε ένα καινούργιο πλαίσιο, πιο τολμηρό, πιο φιλόδοξο, κυρίως πιο αποτελεσματικό, στη θέση του».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο ο νέος φορέας θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ προβλέπει έξωση ενός δανειολήπτη, η πρώτη κατοικία του οποίου θα αποκτηθεί από την φορέα, στην περίπτωση που καθυστερήσει στην καταβολή τριών ενοικίων.