ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Τέταρτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ η Ελλάδα στα αλκοολούχα ποτά

Σε μειονεκτική θέση η Ελλάδα καθώς ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά αυξήθηκε κατά 125% μέσα στην κρίση, με τον ΦΠΑ να παραμένει υψηλός. Μείωση της φορολογίας ζητάει ο κλάδος.

Πολύ ακριβά πληρώνουν οι Έλληνες το ποτό τους, καθώς η χώρα αποτελεί την τέταρτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ στα οινοπνευματώδη ποτά. Ο κλάδος που απασχολεί τουλάχιστον 32.000 άτομα, έχει ανάγκη από ρευστότητα και καλεί την κυβέρνηση να σκεφτεί την διεύρυνση του ωραρίου και την μείωση της φορολογίας.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2019, η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση της κορυφαίας πεντάδας των πιο ακριβών χωρών στα οινοπνευματώδη ποτά. Συγκεκριμένα η Ελλάδα με 137,2 μονάδες (με βάση το 100), που αντιπροσωπεύει το μέσο όρο τιμών των χωρών της ΕΕ,  βρίσκεται μετά τη Φινλανδία (190,7 μονάδες), την Ιρλανδία (182,3 μονάδες) και τη Σουηδία (155,9 μονάδες), ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Δανία (129 μονάδες).

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας μετά από μια «αναιμική» θερινή σεζόν, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις και ζητούν μείωση της φορολογίας και διεύρυνση του ωραρίου ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα του κλάδου.

Ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα οινοπνευματώδη ποτά και ειδικότερα στην κατηγορία των αλκοολούχων (ουίσκι, βότκα, τζιν, αποστάγματα, κλπ), που είδε δυσανάλογη αύξηση +125% μέσα στην κρίση σε συνδυασμό με τον υψηλό ΦΠΑ,  φέρνει τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με γειτονικές και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες εντός ΕΕ.

Ρουμανία με 76,4 μονάδες και Βουλγαρία με 78,7 στην κατάταξη της Eurostat, έχουν τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά των οινοπνευματωδών ποτών, και η τεράστια «ψαλίδα» του φόρου με την Ελλάδα να γίνεται «μαγνήτης» για διασυνοριακό εμπόριο, νόμιμο και παράνομο.

Μετά από μια δεκαετία όπου χιλιάδες καταστήματα εστίασης έβαλαν λουκέτο, η έμμεση φορολογία που εκτοξεύτηκε στα χρόνια της κρίσης, έφερε πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα, καθώς οι κλειστές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν εμπόδισαν να έρθουν μακροπρόθεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα.

Καθώς αποτελεί το βασικό προμηθευτή των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και φιλοξενίας, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών, έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του τον Ιούνιο σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων κατά περίπου 70% στο διάστημα του lockdown,σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αλλά και από το υφιστάμενο κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος ζητά από την Πολιτεία ουσιαστική στήριξη των σημείων επιτόπιας κατανάλωσης και των χιλιάδων εργαζομένων τους, μέσω μέτρων όπως είναι η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση συμπεριλαμβανομένων των ποτών, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά, δηλαδή με συμμετοχή στον τζίρο τους σε ποσοστό >50%.

Εξίσου σημαντικό μέτρο, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, θα ήταν και η αποκλιμάκωση ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ώστε να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προκειμένου να στηριχθεί η βιωσιμότητα του κλάδου με εκπρόσωπους του κλάδου να υποστηρίζουν ότι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είχαν άμεσο όφελος και για την οικονομία, καθώς θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών, λειτουργώντας έτσι και ως ανάχωμα για το παράνομο εμπόριο.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «Η συνεισφορά και οι προοπτικές του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα», ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ (1,5 δισ. ευρώ),στηρίζει σταθερά  την απασχόληση (συνολικά 32.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης) και αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της χώρας, συνεπώς δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ouzo
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ανοδική πορεία παρά τον ανταγωνισμό οι εξαγωγές ελληνικού ούζου

Αυξημένες κατά 7,3% σε αξία και 3,6% σε ποσότητα ήταν οι εξαγωγές ούζου στο πρώτο εξάμηνο του 2024, και την τελευταία πενταετία έχει εμφανίσει αύξηση 45% σε αξία και 8% σε ποσότητα παρά τον διεθνή ανταγωνισμό.
Pota-Lathraia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ηλεκτρονικό μητρώο για την παραγωγή και εμπορία αλκοολούχων

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παράγουν ή εισάγουν ή παραλαμβάνουν από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ ή μεταποιούν έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά, υποχρεούνται να καταχωρίσουν τα προβλεπόμενα στοιχεία στην πλατφόρμα LOTIFY.
alkool-pota-alcohol
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 42,4% στα έσοδα από ΦΠΑ οινοπνευματωδών ποτών το α' εξάμηνο

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, αν και παρουσιάζεται αύξηση στα έσοδα ΕΦΚ, ΦΠΑ συγκριτικά με το 2020, χάρη στην ανάκαμψη της εσωτερικής αγοράς, εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση για τους ελέγχους σε τσίπουρο και τσικουδιά

Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η γεωγραφική ένδειξη των προϊόντων απόσταξης και δήλωσε την απόλυτη στήριξη του για τους ελέγχους.