Αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒ» διατήρησε η Fitch Ratings, ενώ το outlook παρέμεινε «σταθερό», αντικατοπτρίζοντας έναν βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά και το σοκ που υπέστησαν από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τα υψηλά επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγησης «ΒΒ» και «ΒΒΒ», αλλά και την υψηλή βαθμολογία της διακυβέρνησης, που υπερέχει έναντι άλλων χωρών κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.
Επίσης, αναφέρει ότι είναι σημαντικό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP (σε αντίθεση με τα προηγούμενα προγράμματα από τα οποία αποκλειόταν η Ελλάδα). Όπως σημειώνει, οι αγορές ελληνικών ομολόγων έως 27 δισ. ευρώ θα επιτρέψουν να δανείζεται το Δημόσιο με χαμηλό κόστος, προσθέτοντας μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης, ενώ θα συμβάλει στη διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
Ωστόσο, η Fitch σημειώνει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες, καταγράφεται μεγάλος όγκος κόκκινων δανείων στον τραπεζικό τομέα, ενώ τόσο το χρέος γενικής κυβέρνησης όσο και το εξωτερικό χρέος διαμορφώνονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.
Όσον αφορά τις προβλέψεις, ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 7,9% το 2020 και ανάπτυξη 5,1% το 2021, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι αβέβαιος.