Πάνω από 1.500 ακίνητα, που έχουν προέλθει από ανακτήσεις στο πλαίσιο πλειστηριασμών, ετοιμάζονται να διαθέσουν στην αγορά σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, τόσο εγχώριους, όσο και ξένους, οι τράπεζες.
Πρόκειται για ακίνητα, τα οποία δεν έχουν «καθαρίσει» από πλευράς νομικών εκκρεμοτήτων, δηλαδή δεν έχουν ελεγχθεί πολεοδομικά, ούτε έχουν εκδοθεί τα σχετικά πιστοποιητικά, πλην όμως επιχειρείται να διατεθούν, μέσω ειδικών οχημάτων (SPVs), στα οποία έχουν μεταβιβαστεί.
Η διαδικασία αυτή ακολουθείται και σε χώρες του εξωτερικού, αποσκοπώντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας βελτίωσης των ισολογισμών των τραπεζών και στην απαλλαγή τους από το πολύ υψηλό κόστος διακράτησης και τακτοποίησης των ακινήτων που συσσωρεύουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο τράπεζες έχουν συστήσει τέτοια «οχήματα», όπου θα εντάξουν μαζικά τα ακίνητα που έχουν ανακτήσει, είτε μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών, είτε μέσω συμφωνιών/συμβιβασμών με τους οφειλέτες. Με τον τρόπο αυτό, παρακάμπτεται η μεγάλη γραφειοκρατία που συνοδεύει τις μεταβιβάσεις ακινήτων στην Ελλάδα και αυξάνει κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης για τις τράπεζες.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι το τίμημα που θα εισπράξουν οι τράπεζες θα είναι χαμηλότερο, καθώς οι επενδυτές θα αναλάβουν και το σχετικό ρίσκο και ασφαλώς θα αφιερώσουν και τον απαιτούμενο χρόνο, έως ότου τα «τακτοποιήσουν» και μπορέσουν να τα επαναδιαθέσουν στην αγορά.
Αυτό που σημειώνουν στην αγορά ακινήτων, είναι ότι ναι μεν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων από funds, μέσω της σχετικής διαδικασίας (αλλά και μέσω της αγοράς χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων) παραμένει ζωηρό, πλην όμως, θα απαιτηθούν αρκετές συναινέσεις και παραχωρήσεις, έως ότου μετουσιωθεί σε πράξη.
Ως εκ τούτου, υπάρχει η αντίληψη ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα γίνουν μερικές επιλεκτικές κινήσεις, όπως η παραπάνω κίνηση με τα 1.500 ακίνητα, αλλά ο βασικός όγκος των πωλήσεων θα μεταφερθεί για το 2021, όταν εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα είναι αρκετά βελτιωμένες, επιτρέποντας και υψηλότερες αποδόσεις.
Τα deal που έκλεισαν ως τώρα
Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα από τα «πακέτα» δανείων που πωλήθηκαν με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, έγιναν σε τιμές της τάξεως του 30-40% της λογιστικής αξίας. Σήμερα, τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθούν.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η Alpha Bank ήρθε σε συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune, το οποίο αφορούσε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσει σε ακίνητα. Την καλύτερη προσφορά κατέθεσε τελικά η εταιρία Poseidon Financial Investor DAC, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με τη Fortress Investment Group LLC. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο διεκδίκησαν επίσης η Bain Capital και η Bain Capital. Το τίμημα ανήθε σε 264 εκατ. ευρώ, ή περίπου 24% της συνολικής αξίας. Ωστόσο, μπορεί να ανέλθει έως το 30%, ή 330 εκατ. ευρώ, εφόσον επιτευχθούν ορισμένοι προκαθορισμένοι στόχοι ανάκτησης, που έχουν συμφωνηθεί.
Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο διαθέτει περίπου 4.000 ακίνητα, εκ των οποίων περίπου το 30% είναι επαγγελματικά (γραφεία, καταστήματα), 20% είναι βιομηχανικά κτίρια, ενώ εντοπίζονται και αρκετά οικόπεδα και ξενοδοχεία, όπως επίσης και αποθήκες. Το 30% των ακινήτων βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής.
Αντίστοιχα, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση του πακέτου δανείων με την ονομασία Project IKON. Αγοραστής ήταν η Bain Capital, η οποία απέκτησε ένα πακέτο από 2.800 επιχειρηματικών δανείων, λογιστικής αξίας 1,6 δις ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου, ενώ η αξία των ακινήτων υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ. Συνολικά ως εξασφαλίσεις των δανείων αυτών έχουν δεσμευτεί περίπου 6.400 ακίνητα. Το τίμημα της εν λόγω συναλλαγής διαμορφώνεται σε 21% ης αξίας του ανεξόφλητου κεφαλαίου, δηλαδή περίπου 336 εκατ. ευρώ.