Ικανός να ξεπεράσει την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού είναι ο ελληνικός κλάδος real estate, σύμφωνα με έκθεση του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS, εφόσον, όμως, υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις.
Πρώτη εξ αυτών να μην καταγραφεί μεγάλη «ζημιά» στην αγορά εργασίας και δεύτερη να διατηρηθεί η ελκυστικότητα των ακινήτων για τους ξένους επενδυτές.
Όπως αναφέρει η DBRS η ελληνική αγορά κατοικιών εμφάνισε καλή πορεία στο α' τρίμηνο του 2020, παρά την ύπαρξη της πανδημίας, ενώ οι τιμές μετά τη «βουτιά» κατά 54% μεταξύ 2009 και 2017 ανέκαμψαν κατά 9% τη διετία 2018 - 2019, ενώ ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά 6,9% στο α' τρίμηνο του 2020.
Η αυξανόμενη ζήτηση από τους ξένους επενδυτές και οι βελτιωμένες εγχώριες οικονομικές συνθήκες αποτέλεσαν τους κύριους μοχλούς της αναζωογόνησης στην αγορά κατοικιών. Ωστόσο, το άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία πιθανότατα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα και στις συναλλαγές ακινήτων στο β' τρίμηνο του 2020 και αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς και την πορεία των τιμών για το β' εξάμηνο.
«Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από την ξένη ζήτηση, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς κατοικιών φέτος θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και τον ρυθμό ανάκαμψης των μεγάλων ξένων αγορών, την «όρεξη» των πολιτών για ταξίδια και σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη τους στην ευελιξία της Ελλάδας αλλά και στο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Κατά την άποψη της DBRS, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς κατοικιών θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει από την πανδημία χωρίς να υποστεί μόνιμη ζημιά στην αγορά εργασίας της και την ικανότητά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η πρόσφατη προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης μέσω της ψηφιοποίησης ενός σημαντικού αριθμού διαδικασιών θεωρείται θετική και εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της κυβέρνησης για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα », τονίζει η Σπυριδούλα Τζίμα, κορυφαίο στέλεχος της DBRS.
Παράλληλα η ύπαρξη σταθερού μακροοικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις στο ελληνικό real estate και για υπηκόους κρατών εκτός ΕΕ, αλλά και η πίεση που έχει ασκηθεί στις τιμές από τη μακροχρόνια κρίση στη χώρα, καθιστά τη συγκεκριμένη αγορά ως μία ελκυστική επενδυτική ευκαιρία. Όμως η εξάρτηση από την έξωθεν ζήτηση αφήνει την ελληνική αγορά κατοικιών εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους, καταλήγει η DBRS.