ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει «ξεπεράσει τον κίνδυνο»

«Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποιώντας και για άλλους κινδύνους.

Σε μια νέα φάση, η οποία θα απαιτήσει ευελιξία για να εξασφαλιστεί «διαρκής και ισοκατανεμημένη ανάκαμψη», έχει εισέλθει η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ωστόσο προειδοποιεί ότι ο κόσμος «δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου».

Σε ανάρτηση στο μπλογκ του Ταμείου, μερικές ημέρες πριν από την ψηφιακή σύνοδο της G20, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απαρίθμησε τις προτεραιότητες:
- να συνεχιστούν, «ή ακόμη και να επεκταθούν» τα μέτρα κοινωνικής προστασίας,
- να συνεχιστούν οι δημόσιες δαπάνες για να τονωθεί η οικονομία,
- οι κυβερνήσεις να εκμεταλλευθούν αυτή την «ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά κάθε αιώνα» για να οικοδομηθεί ένας κόσμος «πιο δίκαιος, πιο πράσινος, πιο βιώσιμος, πιο έξυπνος και πάνω απ’ όλα πιο ανθεκτικός».

Όπως είπε η Γκεοργκίεβα, το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειών που απαιτήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας ήδη έχουν οδηγήσει το χρέος σε υψηλά επίπεδα, αλλά είναι πρόωρο να ξεκινήσει η απόσυρση των ενεργειών αυτών. Παράλληλα, πολλές χώρες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχασαν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιούργησαν από τα τέλη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, και πολλές από αυτές τις θέσεις δεν θα αποκατασταθούν ποτέ, επεσήμανε η ίδια. 

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκτός κινδύνου. Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι στους άλλους κινδύνους περιλαμβάνονται η διόγκωση της αξίας πόρων, η αστάθεια των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του προστατευτισμού και η πολιτική αστάθεια

Ωστόσο, αναγνώρισε πως καταγράφονται «πρόοδοι στην έρευνα για εμβόλια και θεραπείες», οι οποίες «μπορεί να τονώσουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα». 

Στη «χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930», όπως την χαρακτήρισε το ΔΝΤ, το Ταμείο προβλέπει παγκόσμια ύφεση 4,9% (από 3% τον Απρίλιο)

Σε ορισμένες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι ιλιγγιώδης: -12,5% στη Γαλλία, -12,8% στην Ισπανία και στην Ιταλία. Στις ΗΠΑ αναμένεται επίσης τεράστια πτώση, περί το 8%, από 5,9% που προβλεπόταν τον Απρίλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος, διεθνές παράδειγμα επιτυχίας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για να συμμτάσχει στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης στο Reuters: Κλειδί για την οικονομία η δημοσιονομική πολιτική

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 κατά 2,2% και το ΔΝΤ κατά 2,3%, «πολύ πάνω από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη κατά 0,8% στην ευρωζώνη.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Kostis Hatzidakis, YPOIK, YPETHO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα συνεχίζει στον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως το ότι η ελληνική οικονομία και ο προϋπολογισμός υπεραποδίδουν τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα της αξιόπιστης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητεί περισσότερη κοινωνική ασφάλιση λόγων των κινδύνων του AI

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει το ΔΝΤ.