Ισχυρό πλήγμα επέφερε η πανδημία του κορονοϊού στο εξωτερικό εμπόριο της αλυσίδας ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και στον τζίρο της εγχώριας αγοράς, κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ). Ειδικά οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος ανέτρεψαν τη θετική πορεία του πρώτου διμήνου του 2020, λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων και του γενικευμένου lockdown.
Ενδεικτικά, η κάμψη των εξαγωγών όλης της αλυσίδας άγγιξε το 35,6% τον Μάρτιο και το 56% τον Απρίλιο, με τις εξαγωγές των ενδυμάτων να υποχωρούν κατά 38% και 61% αντίστοιχα. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στην εγχώρια αγορά, με τη μείωση στις πωλήσεις της χονδρικής να αγγίζει το 24% και της λιανικής το 30% το πρώτο τετράμηνο του έτους. Ωστόσο, το κλείσιμο των καταστημάτων επέφερε την πτώση των πωλήσεων λιανικής κατά 43% τον Μάρτιο και κατά 83% τον Απρίλιο, καθώς πραγματοποιούνταν μόνο ηλεκτρονικές πωλήσεις.
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εμπόριο, συνολικά το πρώτο τετράμηνο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων κατέγραψε μείωση κατά 21% υποχωρώντας σε 251 εκατ. ευρώ, έναντι 318 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι εξαγωγές ελληνικού βάμβακος μειώθηκαν κατά 31% αγγίζοντας τα 157 εκατ. ευρώ. Καλύτερη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας, με την κάμψη να περιορίζεται σε 3,2% το πρώτο τετράμηνο φέτος, έναντι του 2019, και την αξία τους να διαμορφώνεται σε 133 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι εξαγωγές ολόκληρης της αλυσίδας υποχώρησαν κατά 21% το υπό εξέταση διάστημα, με την αξία τους να περιορίζεται σε 541 εκατ. ευρώ, έναντι 684 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.
Σημαντική κάμψη καταγράφηκε και στις εισαγωγές, με την αξία του συνόλου της αλυσίδας να διαμορφώνεται σε 790 εκατ ευρώ, έναντι 939 εκατ ευρώ πέρσι, και ειδικότερα την αξία των εισαγωγών ενδυμάτων να υποχωρεί κατά 18% και της κλωστοϋφαντουργίας κατά 6,1% το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Σε ό,τι αφορά τέλος τις ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμάζονται να ενσωματώσουν βασικές τελωνειακές διαδικασίες από την 1η Ιανουαρίου 2021, καθώς η χώρα διεμήνυσε ότι δεν θα αιτηθεί αλλά ούτε και θα δεχθεί καμία παράταση της μεταβατικής περιόδου ως προς το Brexit.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών ένδυσης προς τη Βρετανία το 2019 υπερέβη τα 40 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ποσοστό 4,1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς την χώρα. Πλέον, από το 2021, τα ενδύματα που θα εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ θα επιβαρύνονται με δασμούς εισαγωγής της τάξεως του 12%, ενώ ειδικά για τα βρεφικά είδη ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 10%.