ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γιουν Σοκ Γεόλ ομιλία
Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ Γεόλ μιλάει σε εκδήλωση με φόντο Κορεατικές και Αμερικανικές σημαίες.

Νότια Κορέα-ΗΠΑ: Συμφωνία για ναυπήγηση πυρηνικών υποβρυχίων

Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για κατασκευή υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης, βελτιώνοντας την ασφάλεια και το εμπόριο. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πού θα ναυπηγηθεί το υποβρύχιο που είχε υποσχεθεί ο Τραμπ.

Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για τη ναυπήγηση υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης, εντάσσοντας το έργο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διμερών μέτρων που αφορούν την ασφάλεια και το εμπόριο. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστος ο τόπος κατασκευής του υποβρυχίου που είχε προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ειδικούς, η απόκτηση υποβρυχίου πυρηνικής πρόωσης θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για τη ναυτική και αμυντική βιομηχανία της Νότιας Κορέας, εντάσσοντάς την σε μια περιορισμένη ομάδα χωρών με τέτοια τεχνολογία, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Τζε-Μιούνγκ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οριστικοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, τους τελωνειακούς δασμούς και την ασφάλεια, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν στη ναυπήγηση υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και την υποστήριξη των ΗΠΑ για επέκταση της νοτιοκορεατικής δράσης στον εμπλουτισμό ουρανίου και την επεξεργασία εξαντλημένου καυσίμου. Στην κοινή διακοίνωση αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με τη ναυπήγηση υποβρυχίων επίθεσης με πυρηνική πρόωση στη Νότια Κορέα.

Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους μέσω ομάδας εργασίας, με στόχο την αύξηση του αριθμού των αμερικανικών εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων έτοιμων για μάχη. Το σημείο κατασκευής των υποβρυχίων παραμένει ασαφές, προκαλώντας ερωτήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Διαφωνίες για τον τόπο ναυπήγησης

Αρχικά, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι το υποβρύχιο θα ναυπηγηθεί στη Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Νότιας Κορέας, Βι Σουνγκ-λακ, τόνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν με την προϋπόθεση ότι η ναυπήγηση θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Κορέα, θεωρώντας το ζήτημα διευθετημένο.

Η τεχνολογία των αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων παραμένει ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα στρατιωτικά μυστικά. Χθες, το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία επηρεάζει το καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.

Στην κοινή διακοίνωση σημειώνεται ότι η Νότια Κορέα θα διαθέσει έως το 2030 25 δισ. δολάρια για αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και θα παρέχει πλήρη υποστήριξη στις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα, με συνολικό ποσό 33 δισ. δολαρίων.

Εμπορικές συμφωνίες και τελωνειακοί δασμοί

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τις συμφωνίες στους τελωνειακούς δασμούς. Τον προηγούμενο μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε στη σύνοδο APEC ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε επενδυτικό πρόγραμμα και σε μείωση δασμών για τα αυτοκίνητα, με τη συμφωνία να θεωρείται ουσιαστικά οριστικοποιημένη.

Η συμφωνία προβλέπει μείωση 15% στους αμοιβαίους τελωνειακούς δασμούς στα αυτοκίνητα και ένα σχέδιο επενδύσεων 350 δισ. δολαρίων από τη Νότια Κορέα στις ΗΠΑ, εκ των οποίων 150 δισ. θα κατευθυνθούν στη συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής.

Δεν υπήρξε αναφορά στους τελωνειακούς δασμούς για τους ημιαγωγούς. Η διακοίνωση διευκρινίζει πάντως ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προσφέρουν στη Νότια Κορέα συνθήκες τουλάχιστον εξίσου ευνοϊκές με αυτές των βασικών εμπορικών εταίρων τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύστημα Patriot σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή πώληση 500 πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, αξίας άνω των δύο δισ. δολαρίων. Η συμφωνία χρειάζεται έγκριση Κογκρέσου και η Ουκρανία θα χρηματοδοτήσει με διεθνείς συνεισφορές και ευρωπαϊκό δάνειο.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Το Πεντάγωνο απομάκρυνε τον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού, αντιστράτηγο Μπρετ Σίλβια, εν μέσω φημών για νέες επιθέσεις στο Ιράν, σύμφωνα με το The Atlantic. Η απομάκρυνση εντάσσεται σε σειρά αλλαγών υπό τον Τραμπ.
USS Gunston Hall πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Σημάδια επανεκκίνησης των αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ φαίνεται να εξετάζουν ενδεχόμενο νέων βομβαρδισμών στο Ιράν, παρότι η στρατιωτική λύση θεωρείται δύσκολη και για τις δύο πλευρές. Η σύγκρουση περιορίζεται στη θάλασσα, με αποκλεισμούς και ελέγχους σε στρατηγικά σημεία.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιθανά νέα στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράν, μετά θα ασχοληθούμε με την Κούβα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν και, στη συνέχεια, να ασχοληθούν με την Κούβα, αναθέτοντας στον Μάρκο Ρούμπιο να «κλείσει συμφωνία».
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γρήγορου τέλους ή εκτόνωσης του πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορούν να τερματίσουν γρήγορα τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα επιδιώξουν ταχεία λύση ή σταδιακή εκτόνωση. Σχολίασε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη λειτουργία του Starlink.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης υπαλλήλων και οικογενειών από την πρεσβεία στο Ριάντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας στο Ριάντ και των οικογενειών τους λόγω των συχνών επιθέσεων των Χούθι. Ανάλογα μέτρα ισχύουν για αμερικανικές πρεσβείες σε Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν.