ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:22:18 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει για χρηματοδότηση των startups

Στη νέα πλατφόρμα «Elevate Greece» το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων. Δρομολογείται η παροχή φορολογικών κινήτρων σε χρηματοδότες. Μία στις τέσσερις startups διεθνώς χρειάζεσαι άμεσα κεφάλαια για να μην κλείσει.

Η υψηλή προστιθέμενη αξία που διακρίνει την νεοφυή επιχειρηματικότητα αλλά και το πλούσιο οικοσύστημά της στην χώρα μας αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σταδιακά στην στην εξεύρεση και παροχή νέων εργαλείων χρηματοδότησης από το κράτος.

Στη χώρα μας ήδη έχει γίνει σαφές ότι η ανάπτυξη αυτής της επιχειρηματικότητας μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, βρίσκονται αρκετά ψηλά σε Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού μπορεί να επέφεραν ισχυρά πλήγματα στις startups σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως δυσκολία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδοτήσεις, λειτούργησαν όμως και ευεργετικά, κατά μία έννοια, καθώς πλέον εντείνονται οι συζητήσεις για τη στοχευμένη στήριξη τους τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Η στρατηγική της κυβέρνησης εστιάζει στην ενίσχυση, τη δικτύωση και την εξωστρέφεια των νεοφυών επιχειρήσεων με ένα σύνολο εργαλείων, χρηματοδοτικών και μη, εκ των οποίων προτάσσεται το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, γνωστό και ως «Elevate Greece». Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα πιστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται, επισήμως, από την πολιτεία ως νεοφυείς, εφόσον πληρούν τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας αλλά και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Παράλληλα, δρομολογείται η παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρηματικούς αγγέλους (business angels) για την επένδυση κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece. Οι business angels είναι, συνήθως, ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν χρήµατα αλλά και τεχνογνωσία σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης.

Πλέον, πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις εκτιμούν πως θα αντιμετωπίσουν σύντομα προβλήματα ρευστότητας, ενώ επιπλέον θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου τους. Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει έρευνα του World Business Angels Forum (WBAF), που αποτελεί σύνδεσμο όπου συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές (angel investors) από ολόκληρο τον κόσμο,και φέτος πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 81 χωρών.

Το 38% των συμμετεχόντων -κυρίως στελέχη startups- απάντησαν πως αντιμετωπίζουν προκλήσεις τόσο με τα οικονομικά τους όσο και με τη μείωση της ζήτησης αλλά και τη διατήρηση του προσωπικού, ενώ το 28% απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα.

Γενικότερα, η ρευστότητα και η χρηματοδότηση δείχνουν να αποτελούν αυτή την περίοδο τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τα startups παγκοσμίως. Έτσι, το 23% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως αν δεν έχουν άμεση εισροή κεφαλαίων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τότε δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ το 57% δήλωσαν ότι αν δεν υπάρξει εισροή κεφαλαίων τότε μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες θα χρειαστεί να διακόψουν τη δραστηριοποίησή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη του WBAF, πλέον είναι ορατό ότι οι επιχειρηματίες που θα πετύχουν είναι εκείνοι που θα είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι «παραδοσιακοί» επενδυτές που απέφευγαν χρηματοδοτήσεις σε startups, συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο συγκεκριμένο οικοσύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές προοπτικές για την Ελλάδα στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Η Μαρίνα Χατσόπουλος, Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας τεχνολογίας, «επενδυτικός άγγελος» (angel investor) και απόφοιτος του ΜΙΤ, αναφέρεται στο μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
startups-Ellada-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό πρόσημο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 17% αύξηση των startups το τελευταίο εξάμηνο, δραστηριοποιούνται πλέον 97 εγκεκριμένες από το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων νεοφυείς επιχειρήσεις.
trikala
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας από τον Κόμβο «GiSeMi HUB» στα Τρίκαλα

Οι εγκατεστημένες εντός του επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να παρέχουν και να εφαρμόσουν δωρεάν στην πόλη τα προϊόντα-υπηρεσίες τους, τα οποία και θα βελτιώνουν τις καθημερινές λειτουργίες της πόλης ή/και θα ενισχύουν τη βιωσιμότητά της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Προσκαλεί τις καινοτόμες ΜμΕ για ένταξη σε πρόγραμμα επιτάχυνσης

Οι επιλεγμένες ΜμΕ θα περάσουν από ένα εντατικό πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης που υποστηρίζεται από δύο σημαντικούς θεσμούς: την αγορά αγγέλων και τη μεταφορά τεχνολογίας σε διακρατικό επίπεδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Συνδυαστική ευκαιρία οι startups και η γαλάζια καινοτομία

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς δήλωσε ότι από όλους τους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, η καινοτομία είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού και τη δημιουργία απασχόλησης.