ΓΔ: 1407.13 -0.73% Τζίρος: 47.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:33 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Μάχες» στη Σύνοδο Κορυφής για τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Αυστηρές προϋποθέσεις για την παροχή επιδοτήσεων θέτουν οι Τέσσερις της Λιτότητας: Ζητούν τα κεφάλαια να συνδεθούν με μεταρρυθμίσεις και να μην διοχετευθούν σε κατανάλωση.

Σε αναζήτηση ενός συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, όπως προκύπτει από τις αναφορές των ειδησεογραφικών πρακτορείων, το ζήτημα που αποτελεί το κλειδί για μια συμφωνία είναι οι όροι (conditionality) για την παροχή των 750 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη.

Η Τετράδα της Λιτότητας, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ολλανδία, δεν έχει μετακινηθεί από την αρχική της θέση ότι τα περισσότερα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να δοθούν ως δάνεια, για να μην επιβαρύνουν τους φορολογούμενους των χωρών που είναι καθαροί πληρωτές, δηλαδή εισφέρουν στον προϋπολογισμό περισσότερα από όσα λαμβάνουν.

Όμως, όπως αναφέρει διπλωματική πηγή στο Reuters, κρίσιμο ζήτημα αποτελούν οι όροι παροχής των χρηματοδοτήσεων, καθώς οι χώρες που έχουν ενστάσεις στις προτάσεις της Κομισιόν θα μπορούσαν να αποδεχθούν μια αύξηση των ποσών που θα δοθούν ως επιδότηση, εάν επιβάλλονταν αυστηροί όροι για τη χρήση των κεφαλαίων από τις χώρες που θα ενισχυθούν. Αυτή η συζήτηση παραπέμπει σε κάποιου είδους «μνημόνια», τα οποία θα συνδεθούν με τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, περιέγραψε στην τοποθέτηση του το γενικό πλαίσιο για αυτούς του όρους, λέγοντας, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι τα κεφάλαια που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να συνδεθούν αυστηρά με μεταρρυθμίσεις και όχι να ενισχύσουν την κατανάλωση.

«Είναι συνδεδεμένα τα κεφάλαια με μεταρρυθμίσεις; Μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς; Θα πάνε στην ψηφιοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη; Αυτό είναι το σωστό», είπε χαρακτηριστικά ο Κουρτς, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να πάνε χαμένα σε καταναλωτικές δαπάνες, όπως η χρηματοδότησης προγραμμάτων βασικού εισοδήματος για όλους ή τα κουπόνια για τουρισμό.

Με αυτή την τοποθέτηση, ο Κουρτς ουσιαστικά έβαλε τον όρο που θέτουν οι τέσσερις χώρες της λιτότητας για να εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν, δηλαδή να διασφαλισθεί ότι τα κεφάλαια θα δοθούν μόνο για συγκεκριμένη χρήση και με αυστηρή επιτήρηση. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται να αφήνουν ανοικτό οι τέσσερις χώρες να «ανάψουν πράσινο» για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Ιούλιο, που θα γίνει με φυσική παρουσία.

Μέρκελ: Συμφωνία ως το τέλος καλοκαιριού

Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης έως το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, στους ηγέτες της ΕΕ, που συνεδριάζουν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των δηλώσεων της.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Μέρκελ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς. Αναρωτήθηκε αν ο κόσμος έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεδριάσουν δια ζώσης το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, είπαν οι αξιωματούχοι.

Ο Μακρόν επιμένει στο μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των δηλώσεων του.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σε μία ένδειξη ότι ο Μακρόν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ ενόσω αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η προειδοποίηση της Λαγκάρντ

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η οικονομία τους βρίσκεται σε «δραματική πτώση» και κάλεσε το μπλοκ να ενεργήσει προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους.

Η Λαγκάρντ απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, που διενεργείται μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η οικονομία (της ΕΕ) βιώνει μια δραματική πτώση», δήλωσε στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

Είπε επίσης ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

Η Λαγκάρντ κάλεσε επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης και είπε ότι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί για να δείξει ότι η ΕΕ είναι και «πάλι σε δράση», δήλωσαν οι πηγές.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Στις ελληνικές θέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την ώρα που ο Πρωθυπουργός συμμετέχει, με τηλεδιάσκεψη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με βασικά θέματα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ελληνικές θέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με τον κ. Πέτσα είναι:

  • Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.
  • Να είναι ευέλικτο.
  • Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.
  • -Να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.

«Είναι πολύ θετικό ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρχει αφενός ευελιξία σε σχέση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου ένας μηχανισμός κοινού δανεισμού από τα κράτη-μέλη.

Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση λέγοντας: «Οι ηγέτες των κρατών-μελών αντιλαμβανόμενοι πόσο ιστορική είναι η ευκαιρία αυτή, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των ευρωπαίων πολιτών. Καλούνται λοιπόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμβιβάσουν το πόσο φιλόδοξο πρέπει να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και ποιο χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να θέσουν για την ολοκλήρωσή του».

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η πανδημία θα κρίνουν το ρυθμό ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Οκτώβριο αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό ανάκαμψης στο 6% για το σύνολο του 2021.