ΓΔ: 1389.98 -0.99% Τζίρος: 80.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:11:40 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Η βιομηχανία έδειξε αντοχή - Τι πρέπει να κάνουν τα ξενοδοχεία

Να δείξουν στάση ευθύνης καλεί τις επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός. Τα ξενοδοχεία πρέπει να ανοίξουν, αξιοποιώντας και το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.

Το γεγονός πως η πανδημία ανέκοψε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε αναφορά στις πολιτικές που προχώρησε η κυβέρνηση όπως το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που στόχο έχουν την στήριξη των θέσεων εργασίας καλώντας τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν και να στηρίξουν μαζί με την κυβέρνηση τις θέσεις εργασίας.

Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ξεχωριστή είναι και η φετινή συγκυρία, όχι μόνο γιατί η σημερινή γενική συνέλευση διεξάγεται ουσιαστικά διαδικτυακά αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της εθνικής οικονομίας του β' εξαμήνου του 2019 και των πρώτων δύο μηνών του 2020. Αναστάτωσε το παγκόσμιο τοπίο, μας υποχρέωσε να ξανασκεφτούμε και τις εθνικές προτεραιότητες. Και έτσι μετά την πρώτη νίκη κατά του ιού η Ελλάδα καλείται σήμερα να ξαναπιάσει το νήμα της προόδου».

Πρόσθεσε επίσης πως «η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της. Η ύφεση του α' τριμήνου του 2020 ήταν 0.9 % αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, 4 φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

Όσον αναφορά το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν έκτακτες αλλαγές με μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο που αξιοποιείται το προσωπικό τους και κάλεσε τα ξενοδοχεία να ανοίξουν ξανά, αξιοποιώντας το πρόγραμμα που είναι πολύτιμο για τον τουριστικό κλάδο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν, η δική μας παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», προσθέτοντας ότι «η δική μας ισχυρή παρότρυνση στα ξενοδοχεία είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και να μπορέσουν ανταποκριθούν στους μειωμένους τζίρους καθώς οι τουριστικές ροές θα είναι μειωμένες. Είναι ένας τρόπος οι εύρωστες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στη δίκαιη κατανομή βαρών. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση σήμερα την οποία περιμένουμε από τις επιχειρήσεις και είμαι σίγουρος ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα εντάχθηκε επιτέλους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πια δεκτά από την ευρωπαϊκή τράπεζα, η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα» είπε.

Μιλώντας για τα συμπεράσματα από την υγειονομική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε: «Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια».

«Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα κρίσιμο μέγεθος για το σήμερα και το αύριο κάθε χώρας» προσέθεσε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της "μικρής" Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια». «Το κράτος που συχνά προκαλεί τα παράπονά μας λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας» είπε.

«Η έννοια της νέας εμπιστοσύνης που χτίζεται ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στο κράτος, τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία των πολιτών, είναι κάτι που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε βαδίζοντας προς την κανονικότητα» σημείωσε.

«Απέναντι στις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης η κυβέρνηση διέθεσε ένα τεράστιο ποσό για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. 24 δισ. για τη στήριξη κρίσιμων κρατικών δομών, επιχειρήσεων και κυρίως των εργαζόμενων» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotaksi, Kiriakos Mitostakis, Kivernisi, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτή εκδήλωση της ΓΣ του ΣΕΒ με την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη

Ομιλίες θα κάνουν ο κ. Guy Verhofstadt, πρόεδρος του European Movement International, πρώην Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Prem Watsa, Fairfax, Πρεμ Γουάτσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γουάτσα σε Μητσοτάκη: Δεν θα εκπλαγώ αν η ανάπτυξη φτάσει στο 8%

Σε συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings ανέφερε ότι έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα και ότι είναι πολύ θετικά διακείμενος στη χώρα λόγω της κυβέρνησης που έχει αλλάξει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Ιδανική η ευκαιρία για επενδύσεις και άλμα ανάπτυξης

«Τώρα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική Παραγωγή: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας

«Από κοινού με το ΣΕΒ και όλους τους φορείς της χώρας, θα συνδράμουμε με θέσεις και προτάσεις ώστε αυτός ο ιδιαίτερα σημαντικός εθνικός στόχος να γίνει πραγματικότητα», τονίζει η Ελληνική Παραγωγή.