ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Παραλία Κέρκυρας

Πτώση στα πασχαλινά ταξιδιωτικά πακέτα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Συγκρατημένη εμφανίζεται η πασχαλινή ταξιδιωτική ζήτηση, με τα ταξίδια εσωτερικού να υποχωρούν κατά 30% και του εξωτερικού κατά 25%, σύμφωνα με την αγορά.

Συγκρατημένη παραμένει η ταξιδιωτική ζήτηση στην ελληνική αγορά κατά την εφετινή Πασχαλινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφουν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA), η πτώση στα ταξίδια εσωτερικού φτάνει το -30% σε σύγκριση με το Πάσχα του 2025. 

Οι ταξιδιώτες κινούνται πιο προσεκτικά, επιλέγοντας κυρίως γνωστούς και ασφαλείς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Βέροια, το Πόρτο Χέλι, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, η Πάτμος, τα Μετέωρα, η Καλαμάτα και η Κρήτη.

Η ημερολογιακά πρώιμη περίοδος του Πάσχα επηρεάζει επίσης τη συνολική εικόνα, καθώς αρκετά καταλύματα παραμένουν ακόμη κλειστά, περιορίζοντας την προσφορά και τη διαθεσιμότητα σε πολλές περιοχές.

Πτώση και στα ταξίδια εξωτερικού

Στα ταξίδια εξωτερικού, η μείωση της ζήτησης ανέρχεται σε περίπου -25% σε σχέση με πέρυσι. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε προορισμούς όπως η Αλσατία, η Ιταλία και η Νάπολη, ενώ παρατηρείται τάση αποφυγής των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων. 

Οι Έλληνες ταξιδιώτες προτιμούν μικρότερες πόλεις, όπως το Μόναχο αντί του Βερολίνου.

Αντίθετα, θετική εικόνα παρουσιάζει η Αίγυπτος, όπου υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον για θρησκευτικού χαρακτήρα ταξίδια στο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας και στη Μονή Σινά. 

Ικανοποιητική είναι και η πορεία του Μαρόκου και της Τυνησίας, σε αντίθεση με άλλες αγορές της περιοχής που επηρεάζονται περισσότερο από τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ενδιαφέρον για Κύπρο και Τουρκία

Η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους Έλληνες ταξιδιώτες, ενώ θετικά κινείται και η Τουρκία. Η Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με επίκεντρο τις επισκέψεις στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στο πλαίσιο του αυξημένου ενδιαφέροντος για θρησκευτικό τουρισμό ενόψει του Πάσχα.

Ευρύ φάσμα επιλογών για το Πάσχα του 2026

Η αγορά προσφέρει πληθώρα προγραμμάτων για το Πάσχα του 2026, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στους εγχώριους προορισμούς, οι τιμές ξεκινούν από 120 ευρώ για τριήμερα ατομικά πακέτα στο Λουτράκι και φτάνουν έως τα 930 ευρώ για 7ήμερο γύρο Κρήτης.

 Δημοφιλείς επιλογές αποτελούν περιοχές όπως η Φλώρινα, η Καστοριά, οι Πρέσπες, η Μεθώνη, η Καλαμάτα, οι Σέρρες, η Κερκίνη, το Καϊμακτσαλάν, τα Πόζαρ, η Αρχαία Ολυμπία, η Αρκαδία, η Τήνος, το Ναύπλιο, η Μάνη, τα Τζουμέρκα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, το Πήλιο, η Κέρκυρα, η Λίμνη Πλαστήρα, η Ξάνθη, ο Έβρος, η Σκύρος, η Ρόδος, η Σύμη και η Πάτμος.

Για το εξωτερικό, τα οργανωμένα προγράμματα περιλαμβάνουν προορισμούς όπως το Βελιγράδι, το Μαρακές, την Κωνσταντινούπολη, κρουαζιέρα στην Αδριατική, το Παρίσι, τη Σικελία, την Καππαδοκία, τη Μαδρίτη, την Πράγα, το Κάιρο, τη Λισσαβώνα, την Ιορδανία, το Μόναχο, την Ινδία και το Πανόραμα Αλβανίας, με τιμές από 735 έως 1.390 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει την ταινία «Φωνάζει ο κλέφτης»

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του, σχολιάζει τα πρόσφατα σκάνδαλα και απάτες, αναφερόμενος χιουμοριστικά σε φαγητά και «μεγάλα ψάρια», κατακρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις πολιτικές των τελευταίων ετών.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» ως εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στα «ΝΕΑ», αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τις προκλήσεις από Τουρκία και τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας πως η κύρωση του μνημονίου δεν έχει νομική ισχύ.
Δημήτρης Παπαστεργίου γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ραγδαία η ανάπτυξη στις οπτικές ίνες στην Ελλάδα

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την αύξηση στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, μέσω των προγραμμάτων Gigabit Voucher και Smart Readiness, δόθηκαν πάνω από 370.000 κουπόνια για ταχύτερο Ίντερνετ.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γερμανία και Ιταλία

Την Τρίτη στη Βουλή αναμένεται η κύρωση δύο αμυντικών συμφωνιών με Γερμανία και Ιταλία, για συνεργασία στην ακαδημαϊκή έρευνα και την εκπαίδευση πιλότων. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν το 2023 και το 2025 αντίστοιχα.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποίηση εκ μέρους των δικηγόρων για την απόσυρση του άρθρου 23

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων χαιρετίζει την απόσυρση του άρθρου 23, που περιόριζε τη δικαστική προστασία δανειοληπτών. Ζητά την κατάργηση αντίστοιχης διάταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό λόγω καταχρηστικών πρακτικών.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασθενής σεισμός τα ξημερώματα ανάμεσα σε Χαλκιδική και Σποράδες

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Χαλκιδικής και Σποράδων, μετά τον χθεσινό των 4,6 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα, χωρίς λόγο ανησυχίας.