ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Επενδυτές θέλουν ξενοδοχεία αλλά σε τιμές ευκαιρίας

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές - στόχοι έχουν αναθεωρηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα.

Ένα ιδιότυπο «πόκερ» εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ξεδιπλωθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, αναφορικά με τις εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων.

Ξένοι κι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές, τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ξενοδοχεία, αλλά και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ή πρόκειται σύντομα να αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα, επιχειρούν να «οχυρώσουν» τις θέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, την διαφύλαξη της αξίας των ξενοδοχειακών ακινήτων οι μεν, την εξασφάλιση εκπτώσεων οι δε, εν όψει των πωλητηρίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα πυκνώσουν σημαντικά, ιδιαίτερα από το φθινόπωρο και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι από τον πρώτο σημαντικό κύκλο πωλήσεων κόκκινων δανείων σε ξένα funds, 381 ξενοδοχεία (κυρίως μικρές μονάδες οικογενειακού χαρακτήρα) αξίας 676 εκατ. ευρώ έχουν περάσει υπό τον έλεγχο των τελευταίων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές πωλήσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα νομικές εκκρεμότητες, που δεν επιτρέπουν στα funds να εκποιήσουν τις εν λόγω μονάδες.

Επίσης, η πανδημία οδήγησε σε νέες καθυστερήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ανασχεδιασμό του πλάνου, καθώς μια πώληση ξενοδοχείου, ίσως να μην αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα εν μέσω της παρούσας συγκυρίας.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα σημαντικό, ιδίως όσο η επανεκκίνηση των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται. Η ρευστότητα των funds εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς όσα κεφάλαια αντλήθηκαν, ιδίως πέρσι, παραμένουν ακόμα αδιάθετα.

Ωστόσο, οι τιμές-στόχοι για την απόκτηση νέων ξενοδοχειακών ακινήτων, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αναθεωρηθεί, ανάλογα με το επίπεδο ρίσκου, που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι επικεφαλής των funds, στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής που έχουν χαράξει.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου και το τελικό ύψος των απωλειών που θα καταγραφούν σε σχέση με το 2019, σε επίπεδο εσόδων κι επισκεπτών. Είναι σαφές ότι δεν θα εξέλθουν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλώβητες, ακόμα και μετά την πρόσφατη κίνηση των τραπεζών, να προσφέρουν την απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων, μέσω της παροχής περιόδου χάριτος στην εξυπηρέτηση δανείων, ή μέσω της παροχής άμεσης ρευστότητας.

Το μεγάλο ερωτηματικό δεν θα είναι τόσο η φετινή σεζόν, όσο εκείνη του 2021, σημειώνει στο Business Daily, στέλεχος της ξενοδοχειακής αγοράς. Όπως σημειώνει, «πολλοί ξενοδόχοι έχουν εισπράξει τις προκαταβολές για το 2020. Αν τις ξοδέψουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν φέτος, τότε πώς θα μπορέσουν να ανοίξουν το 2021, όταν θα πρέπει να δαπανήσουν εκ νέου χρήματα για επισκευές/συντηρήσεις, πληρωμή φόρων, προσωπικού κτλ.;» Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες μονάδες που θα αποτελέσουν “βορά” των ξένων funds, ή των τραπεζών. Ήδη, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι tour operators ζητούν τις ίδιες τιμές με το 2020, χωρίς δηλαδή καμία αύξηση.

Η πλειονότητα των στελεχών του κλάδου φαίνεται να συμφωνεί ότι ακόμα και αν το 2021 επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή η ταχεία ανάκαμψη σε σχέση με φέτος, τα έσοδα θα παραμείνουν περίπου στο 70-80%, του επιπέδου που βρέθηκαν το 2019.

Ως εκ τούτου, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η επιστροφή στο 2019 θα έλθει το 2022, εφόσον ασφαλώς έως τότε η πανδημία αντιμετωπιστεί πλήρως και, ταυτόχρονα, η παγκόσμια οικονομία έχει επιστρέψει σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης. Κάθε πιθανή ανατροπή, όπως π.χ. μια βαθύτερη ύφεση, ή μια αποτυχία στην εύρεση αποτελεσματικού εμβολίου ή θεραπείας από το νέο κορωνοϊό, θα έχουν άμεση επίπτωση και στις προβλέψεις για την τουριστική κίνηση των επόμενων ετών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ σε νέες μονάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα και ξενοδοχειακές αλυσίδες. Η πανδημία προκάλεσε καθυστερήσεις, αλλά όχι και ματαιώσεις επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει ζωντανό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ξενοδοχεία

Η πανδημία οδηγεί σε προσωρινή αναστολή των σχεδίων για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Με νέα υπουργική απόφαση γίνονται «χειρουργικές» παρεμβάσεις στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών για αυθαίρετα, προσθήκες, παλαιότητα, πυλωτές και ακίνητα με πρόσοψη σε ακάλυπτο.