Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται η αγορά κατοικίας της Μυκόνου μετά από τις αρνητικές αποδόσεις στον τουρισμό τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ στα ξενοδοχεία η στάση των ξένων επενδυτών είναι ιδιαίτερα δυσμενής, τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα όπου συνεχίζεται η δυναμική πορεία του real estate, το αγοραστικό ενδιαφέρον για κατοικίες στο νησί των Ανέμων έχει μειωθεί σημαντικά εν μέσω πιέσεων στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και ακρίβειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Ιωάννης Ρεβύθης, επίτιμος πρόεδρος Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής με πολυετή παρουσία στο νησί, αναφέρει στο Business Daily ότι η αγορά της Μυκόνου περνάει μια δύσκολη εποχή, όπως συμβαίνει και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς διεθνώς που προσφέρουν luxury ακίνητα σε εύπορους αγοραστές.
«Μέσα σε αυτό είναι και η Μύκονος όπου ο άλλος ερχόταν για 10 μέρες και ξόδευε 100.000 ενώ τώρα έρχεται για 5 ημέρες και ξοδεύει 50.000. Έτσι είναι λογικό τόσο οι τιμές μισθώσεων όσο και οι τιμές πωλήσεων να κινούνται προς τα κάτω», τονίζει ο ίδιος.
Τα πρώτα αρνητικά σημάδια εμφανίστηκαν το καλοκαίρι. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, με πτώση που κυμαίνεται από 20% έως 30% διαμορφώνονται φέτος οι τιμές στις ενοικιαζόμενες βίλες στη Μύκονο, επιβαρύνοντας την απόδοσή τους.
Στη συνέχεια τα νέα στοιχεία για τη σεζόν επιβεβαίωσαν ότι η αρνητική τάση του 2023 στις αφίξεις συνεχίστηκε και φέτος. Για τον Σεπτέμβριο η κίνηση των διεθνών επιβατών παρουσίασε πτώση κατά 9%, ενώ συνολικά για το εννεάμηνο η Μύκονος υποδέχθηκε 1,019 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, έναντι 1,064 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας μια πτώση της τάξεως του 4,2%. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η πτώση στις αφίξεις για το σύνολο της χρονιάς ξεπερνάει το 5%.
«Όταν έχουμε ένα μειωμένο ενδιαφέρον έχουμε και μια πτώση τιμών. Η Μύκονος όμως έχει και μια διαφορετικότητα από τα άλλα μέρη και τους τουριστικούς περιορισμούς. Έχει ένα ειδικό χωροταξικό και επειδή αυτή τη στιγμή έχει αναστολή καινούργιων αδειών, τα ήδη φτιαγμένα μεγάλα σπίτια συγκρατούν τις τιμές. Μπορεί να έχουμε μια μείωση της ζήτησης, αλλά δεν έχουμε μεγάλη πτώση στις τιμές», εξηγεί ο κ. Ρεβύθης.
Υπερτιμημένη αγορά
Στα εμπορικά ακίνητα, συγκεκριμένα στον τομέα των ξενοδοχείων, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς η αγορά θεωρείται από πολλούς να υπερτιμημένη.
Η έλλειψη των νέων υποδομών μετά από την μεγάλη ανάπτυξη που σημειώθηκε στο νησί τα τελευταία χρόνια «ενόχλησε» τους ξένους επενδυτές που παρατηρούν αυξημένες δυσκολίες στις μετακινήσεις του νησιού το καλοκαίρι και συνωστισμό στα αξιοθέατα, επιβαρύνοντας την συνολική εμπειρία των επισκεπτών.
Ο Χαρίτων Τριανταφυλλίδης, ιδρυτικός εταίρος και CFO της Real Vaha που ειδικεύεται στα ξενοδοχειακά και οικιστικά έργα, αναφέρει στο Business Daily «ότι η Μύκονος ήταν κορυφαίος προορισμός για τους ξενοδόχους και τους επενδυτές, αλλά τώρα χάνει την ελκυστικότητά της».
«Οι επενδυτές παρατηρούν μείωση στα ποσοστά πληρότητας των δωματίων, κάτι που σηματοδοτεί μια πιθανή κάμψη της αγοράς. Όμως, την ίδια στιγμή, το κόστος διαμονής στη Μύκονο συνεχίζει να αυξάνεται, επιβαρύνοντας περαιτέρω την εικόνα του νησιού», εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης.
«Πολλοί επενδυτές αξιολογούν τώρα μικρότερα, λιγότερο γνωστά νησιά όπως η Μήλος και η Ίος, που προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες και λιγότερους κινδύνους», προσθέτει ο ίδιος.
Ανθεκτικές οι τιμές
Αν και το ενδιαφέρον για τη Μύκονο υποχωρεί, οι τιμές παραμένουν ανθεκτικές. Στο κομμάτι της κατοικίας, ο χρόνος πώλησης των ακινήτων αυξάνεται και δεν γίνονται πολλές πράξεις, όμως οι τιμές δεν υποχωρούν, λόγω του ισχυρού προφίλ των αγοραστών τα τελευταία χρόνια.
Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών παραθεριστικής κατοικίας στη Μύκονο από την οικονομική κρίση και μετά είναι ξένοι επενδυτές που δεν δανείστηκαν ώστε να κάνουν την αγορά σημαίνει ότι μειώνεται η πτωτική πίεση στις τιμές των βιλών που βγαίνουν προς πώληση. «Ακόμα και με μείωση της ζήτησης, δεν κατεβάζουν τις τιμές», συμπληρώνει ο κ. Ρεβύθης.