Εξαντλήθηκαν οι πόροι του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο για δύο χρόνια και οι εμπορικές τράπεζες έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να σταματήσουν να διαβιβάζουν άλλες αιτήσεις επιχειρήσεων στην Ανατπυξιακή Τράπεζα.
Το πρόγραμμα για τα δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου είχε τεράστια ζήτηση, περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τα ποσά δανείων που μπορούσαν να χορηγηθούν. Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, η διαδικασία υποβολής σταμάτησε μία φορά και άρχισε εκ νέου, αφού πρώτα αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός αιτήσεων «μένουν στα χέρια» των τραπεζών και δεν θα διαβιβαστούν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, μετά την εξάντληση του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (στο ρ/σ Θέμα FM), το ΤΕΠΙΧ ΙΙ «είχε δυσκολίες, αλλά είχε και μεγάλη ζήτηση 8 - 9 δισ. ευρώ, με διαθέσιμους πόρους 1,4 δισ. ευρώ. Παρά τη μεγάλη πίεση εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης καταφέραμε και εγκρίθηκαν 800 εκατ. στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε 20 ημέρες». Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας έκανε συστάσεις στις τράπεζες να επιταχύνουν το βηματισμό τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο βηματισμός του τραπεζικού συστήματος πρέπει να συμβαδίσει με αυτόν της κυβέρνησης. Υπάρχει δέσμευση του τραπεζικού συστήματος και το παρακολουθούμε συστηματικά για καθαρή πιστωτική επέκταση 15 - 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς».
Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε ότι ανάρπαστα γίνονται και τα δάνεια με εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και πλέον εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα ζητούμενα ποσά δανείων θα έχουν υπερκαλύψει το μέγιστο ποσό των 7 δισ. ευρώ που μπορούν να χορηγηθούν με κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.
Προς το παρόν δεν έχει γνωστό πότε θα σταματήσουν οι τράπεζες να υποδέχονται αιτήσεις επιχειρήσεων, πάντως θεωρείται βέβαιο ότι οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές ακόμη και μετά την κάλυψη του μέγιστου ποσού των 7 δισ. ευρώ, καθώς θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης από τις τράπεζες και ένα μέρος των αιτήσεων θα απορριφθούν με βάση τα κριτήρια που τίθενται για τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και τις εξασφαλίσεις.
Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το πρόγραμμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς, όπως δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας, ήδη από χθες, πρώτη μέρα υποβολής αιτήσεων, ζητήθηκαν δάνεια ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως το τέλος της σημερινής ημέρας οι αιτήσεις αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τα 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το αρχικό ποσό δανείου που θα δοθούν με εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, θα ενεργοποιηθούν εγγυήσεις ύψους 1 δισ. επιπλέον, ώστε να αυξηθεί το ποσό ως το ανώτατο όριο των 7 δισ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και μεγάλες, όπως η κορυφαία αεροπορική εταιρεία Aegean, που έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει δάνεια 150 εκατ. ευρώ συνολικά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Κάθε επιχείρηση έχει δικαίωμα υποβολής αιτήσεων σε απεριόριστο αριθμό τραπεζών.
Ο «πήχης» των οικονομικών κριτηρίων τίθεται σχετικά χαμηλά από τις τράπεζες, με σημαντικότερο εξ αυτών να αποδεικνύεται ότι η επιχείρηση κάλυπτε το 2019 τους τόκους των δανείων της από τα λειτουργικά κέρδη. Πρόβλημα για ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να είναι η απαίτηση εκ μέρους των τραπεζών εξασφαλίσεων για το μέρος του δανείου που δεν καλύπτεται από την κρατική εγγύηση. Υπενθυμίζεται ότι η εγγύηση καλύπτει το 80% εκάστου δανείου, αλλά το 40% στο συνολικό χαρτοφυλάκιο εγγυημένων δανείων που θα χορηγήσει κάθε τράπεζα.