Η πανδημία του κορονοϊού δεν «καταργεί» τους βασικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ξεκαθάρισε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Με δεδομένες τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020 και θα συζητήσουμε, στο πλαίσιο του Eurogroup, για τους αντίστοιχους στόχους μετά το 2021, λαμβάνοντας υπόψη, φυσικά και την ανταπόκριση στην κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός», τόνισε ο Έλληνας υπουργός στο αμερικανικό δίκτυο.
Όπως αναφέρει το CNBC το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, ενώ η πανδημία «πάγωσε» την οικονομία και μάλιστα σε μία στιγμή που είχε αρχίσει να ανακάμπτει σημαντικά και να αφήνει πίσω της την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των δεσμεύσεων η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, κάτι το οποίο σαφώς έχει δυσχεράνει λόγω της πρόσφατης κρίσης, ενώ περιορίζει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες της.
Παράλληλα τον Μάρτιο οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να «παγώσουν» τους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τους παράσχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία. Όμως πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο και όχι για κάτι μόνιμο, αν και δεν έχει, ακόμη τουλάχιστον, προσδιοριστεί το ακριβές χρονικό διάστημα που θα ισχύσει.
Σαφώς, τονίζει το CNBC, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με δεδομένη και την πρόσφατη εκτίμηση της Κομισιόν ότι θα συρρικνωθεί φέτος σημαντικά, ενώ το χρέος θα φθάσει στο 196,4% του ΑΕΠ το 2020 και θα διαμορφωθεί στο 182,6% το 2021, από 176,6% που ήταν το 2019.
Επίσης ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι η έκταση της ύφεσης για το 2020 θα εξαρτηθεί από την πορεία του τουρισμού. «Το ποσοστό της οικονομικής υποχώρησης για το 2020 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού», δήλωσε.