Αρνητικός, με βάσει τα τρέχοντα δεδομένα, ως προς τη χρήση από την Ελλάδα των φθηνών δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), εμφανίστηκε, εκ νέου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να καταφύγει στις πιστωτικές γραμμές του ESM, αφού η κυβέρνηση έχει κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει συνετή χρήση των πόρων της χώρας».
Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα, εκτός από τους δικούς της πόρους, θα κάνει χρήση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE (για την επιδότηση εργασίας) και του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Σημείωσε όμως ότι η πιστωτική γραμμή του ESΜ είναι «ένα όπλο που θα είναι διαθέσιμο ως το 2022», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας προσφυγής σε δεύτερο χρόνο και εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία.
O υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το Next Generation EU «φιλόδοξο, δυναμικό αλλά και ευέλικτο» - μία «δίκαια» αλλά και «ρεαλιστική» πρόταση για την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έδωσε έμφαση στο μεγάλο μέρος του πακέτου – 500 δισ. ευρώ – που προτείνεται να δοθεί ως απευθείας επιχορηγήσεις και κάλεσε τους εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες του παρελθόντος και να υιοθετήσουν ταχέως τις προτάσεις της Επιτροπής.
Δεν παρέλειψε, δε, να χαρακτηρίσει ως «σχετικά ικανοποιητικά» τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες για το ελληνικό ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο. Αναφερόμενος στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων επανέλαβε ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευσή τους, κάτι, όμως, που θα γίνει στους επόμενους μήνες, όταν θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα για την πορεία της οικονομίας.