ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Διπλάσιο το ελληνικό πακέτο για την κρίση από τα ευρωπαϊκά

Κόστος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ θα έχουν τα ελληνικά μέτρα στήριξης για τον προϋπολογισμό, έναντι μέσου όρου 2% στην ευρωζώνη. Η ελάφρυνση επιχειρήσεων - νοικοκυριών και η αισιοδοξία για δυναμική ανάκαμψη.

Σχεδόν διπλάσιους πόρους από το μέσο όρο των κρατών της ευρωζώνης έχει κινητοποιήσει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία, ενώ το γεγονός ότι κινήθηκε γρήγορα για την επιβολή περιοριστικών μέτρων που απέτρεψαν την εκθετική εξάπλωση του ιού γεννά συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να επανέρχεται από τον Μάιο στην κανονικότητα, ώστε η οικονομική ανάκαμψη του β’ εξαμήνου να είναι δυναμική (σχήμα «V»).

Το μέγεθος των πακέτων στήριξης που έχουν διαθέσει ως τώρα οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει για τη στήριξη της οικονομίας πόρους που φθάνουν το 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό κατέστη δυνατό μετά την αποδέσμευση της δημοσιονομικής πολιτικής, με την απόφαση του Eurogroup, από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ, που άφησε στην κυβέρνηση το περιθώριο να κινητοποιήσει κονδύλια 6,8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Επιπλέον, εκτός προϋπολογισμού, η κυβέρνηση ενισχύει τη ρευστότητα της αγοράς με εγγυήσεις που φθάνουν το 2,7% του ΑΕΠ: 2,5 δισ. ευρώ για την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, 2 δισ. ευρώ για εγγυήσεις δανεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Κομισιόν και 250 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των τόκων επιχειρηματικών δανείων.

Παρά το μεγάλο κόστος των μέτρων στήριξης για τον προϋπολογισμό, αλλά και το γεγονός ότι η αβεβαιότητα στις αγορές δεν επιτρέπει στον ΟΔΔΗΧ να συνεχίσει στην παρούσα φάση το πρόγραμμα δανεισμού, το Δημόσιο μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των επόμενων δύο – τριών μηνών, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας, όπως τονίζει υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας (σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1) εκτίμησε χθες ότι, εάν η κρίση διαρκέσει τον Απρίλιο και τον Μάιο, η ύφεση θα είναι γύρω στο 3% φέτος. Πάντως, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η αναμενόμενη ανάκαμψη του β’ εξαμήνου να είναι δυναμική (σχήμα «V») και όχι αργόσυρτη (σχήμα «U»). Για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχει να αρχίσει το συντομότερο, ει δυνατόν από το πρώτο 15θήμερο του Μαΐου, η σταδιακή απόσυρση των περιοριστικών μέτρων, ώστε στις αρχές του καλοκαιριού να πάρει μπροστά και η τουριστική βιομηχανία της χώρας, που έχει συνολική συμβολή 12% στο ΑΕΠ, αλλά και να κινητοποιηθεί η ιδιωτική κατανάλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον επιβεβαιωθεί ως το Πάσχα από τα στοιχεία για τα κρούσματα ότι συγκρατείται η εξάπλωση της επιδημίας, γίνεται σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Μαΐου.

Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση θα περιορίσουν τις απώλειες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ώστε αυτή η κρίση να μην επιφέρει εκτεταμένες βλάβες στον παραγωγικό ιστό. Ουσιαστικά, τα μέτρα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του λειτουργικού κόστους του ιδιωτικού τομέα, όσο διαρκεί αυτή η σοβαρή διαταραχή στην προσφορά και τη ζήτηση:

1.    Το Δημόσιο «παίρνει πάνω του» προσωρινά το κόστος των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με τις αναστολές πληρωμών που έχουν θεσπισθεί.

2.    Το Δημόσιο καλύπτει, μέσω του επιδόματος των 800 ευρώ, ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων των εργαζομένων, που αποτελεί κόστος μισθοδοσίας για τις επιχειρήσεις.

3.    Με διοικητικά μέτρα, όπως η προσωρινή μείωση των μισθωμάτων για εμπορικά ακίνητα και κατοικίες, το κράτος περιορίζει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και μειώνει τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών.

4.    Με την επιδότηση των τόκων και τα προγράμματα παροχής εγγυήσεων, το Δημόσιο επιτρέπει στις τράπεζες να προσφέρουν προσωρινές διευκολύνσεις και νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί και το χρηματοοικονομικό κόστος.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι τραπεζίτες

Παρά τις σοβαρές δυσκολίες, τα κορυφαία διοικητικά στελέχη των τραπεζών εκφράζουν αισιοδοξία ότι η κάμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προσωρινή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε χθες, στη δήλωσή του για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2019: «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι, μόλις υποχωρήσουν αυτά τα έκτακτα γεγονότα, η οικονομία θα επανέλθει σε υγιή ανάπτυξη». Το βασικό σενάριο για την Τράπεζα Πειραιώς είναι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και η οικονομική ανάκαμψη θα έχει σχήμα «V», δηλαδή από την απότομη κάμψη του α’ εξαμήνου θα περάσουμε σε έντονη ανάκαμψη το β’ εξάμηνο.

Μιλώντας σε αναλυτές, την Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, εξέφρασε  την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου θα είναι ισχυρή και υπογράμμισε ότι «η αντίδραση τη ελληνικής κυβέρνησης ήταν γρήγορη και εφάρμοσε έγκαιρα και με αποφασιστικότητα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου (σ.σ.: της επιδημίας). Δεύτερον, η κυβέρνηση εισήγαγε ένα πακέτο μέτρων που θα δώσουν ουσιώδη ανακούφιση στην οικονομία και, στην πλήρη ανάπτυξή τους, θα εισφέρουν γύρω στο 10% του ΑΕΠ».

Νωρίτερα, σε επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι: «Το πλήγμα στην οικονομία θα είναι μεγάλο, αλλά η βασική μας εκτίμηση παραμένει ότι η αρνητική επίδραση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank και το τραπεζικό σύστημα θα έχουν κεντρικό ρόλο στη φάση της ανόρθωσης, που ελπίζουμε να έρθει το συντομότερο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Η Ελλάδα έχει ανοσία στα επιτόκια, θα αρχίσει μείωση πληθωρισμού

Το «μαξιλάρι» διαθεσίμων και η εξαιρετικά ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους προστατεύουν τη χώρα από την παγκόσμια άνοδο επιτοκίων, εκτιμά ο οίκος. Ο πληθωρισμός έφθασε σε κορύφωση και θα μειωθεί. Αμετάβλητη στο BB+ η βαθμολογία με σταθερή προοπτική.
Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπόδια για το πλεόνασμα εν μέσω πολιτικού χάους στο Βερολίνο

Επίσκεψη στην Γερμανία προαναγγέλλει ο Χρήστος Σταϊκούρας το αργότερο τον Μάρτιο, ενώ στο Βερολίνο μαίνεται η «μάχη» για τη διαδοχή της Μέρκελ που δημιουργεί αμφιβολίες για την έγκριση των ελληνικών αιτημάτων από τη Βουλή.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο χείλος της ύφεσης η ευρωζώνη, συμφωνία στο Eurogroup για αντίδραση

Υπό την απειλή ύφεσης στην Γερμανία, το Eurogroup αλλάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες και αποφασίζει μέτρα για τόνωση της οικονομίας. Ευνοϊκότερο περιβάλλον για το ελληνικό αίτημα για το πλεόνασμα.
money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φοροελαφρύνσεις κρίνονται από το Eurogroup τον Μάρτιο

Θετική έκβαση είχε, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα τρία μέτρα που θα ανοίξουν χώρο για ελαφρύνσεις, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Oikonomia-Anaptyxi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη στροφή της οικονομίας: Πώς «έσβησε» ο ελληνικός κίνδυνος

Εμπέδωση πολιτικής σταθερότητας και στροφή της οικονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη άλλαξαν θεαματικά τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας τη χρονιά που φεύγει και σχεδόν εξάλειψαν τον φόβο «ατυχήματος».