ΓΔ: 2467.5 0.74% Τζίρος: 239.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εργασία εξ αποστάσεως laptop
Φώτο: Shutterstock

Χαλκιδική: «Καμπανάκι» για έλλειψη προσωπικού, δυσκολία στις προσλήψεις

Οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού, κυρίως για θέσεις σε τουριστικά επαγγέλματα όπως καμαριέρες, σερβιτόροι και πωλητές, σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Έλλειψη προσωπικού και έντονη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας καταγράφουν οι περισσότερες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας. 

Η έρευνα αποτυπώνει τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο τη σύνδεση των ευρημάτων με προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της εταιρείας Interview, συγκέντρωσε απαντήσεις από 405 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου, προερχόμενες από τους κλάδους υπηρεσιών, μεταποίησης, εμπορίου και τουρισμού

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού και τη δυσκολία εντοπισμού κατάλληλων υποψηφίων.

Στο ερώτημα «πόσο μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζετε στην εύρεση προσωπικού;», σχεδόν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη (65,7%) ή αρκετή (21,6%) δυσκολία.

 Ο μέσος όρος των κενών θέσεων ανά επιχείρηση ανέρχεται σε 2,5, με την πλειονότητα να απασχολεί έως εννέα εργαζόμενους.

Ως βασικά προβλήματα στην εύρεση προσωπικού αναδείχθηκαν η έλλειψη υποψηφίων (44,9%) και η έλλειψη ειδίκευσης (22,4%), ενώ ακολούθησαν το υψηλό κόστος (12,6%), οι μισθολογικές προσδοκίες (11,7%) και η υψηλή κινητικότητα ή αποχωρήσεις (5,6%).

Ζήτηση για καμαριέρες, σερβιτόρους και πωλητές

Περισσότεροι από επτά στους δέκα επιχειρηματίες (74,6%) δήλωσαν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι καμαριέρες και καμαριέροι (21,9%), το προσωπικό service (11,2%), οι πωλητές/τριες και οι εξειδικευμένοι εργάτες (9,3% έκαστη ειδικότητα). Ακολουθούν οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι και οι υπάλληλοι τουριστικών επαγγελμάτων (8,2%), οι υπάλληλοι γραφείου και οι οδηγοί (6,6%) και οι σεφ (3,8%).

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (44,3%), ενώ το 35% προτιμά εποχική εργασία και το 16,4% μερική απασχόληση.

Οι κρίσιμες δεξιότητες και τα soft skills

Μεταξύ των κρίσιμων δεξιοτήτων που ζητούνται, ξεχωρίζουν η γνώση ξένων γλωσσών (26,4%), οι πωλήσεις και η εξυπηρέτηση πελατών (24,7%), ο χειρισμός μηχανημάτων και εξοπλισμού (13,8%) και οι ψηφιακές δεξιότητες (11,3%).

Στις ήπιες δεξιότητες, οι επιχειρήσεις δίνουν έμφαση στην υπευθυνότητα και τη συνέπεια (25%), την ομαδική εργασία και επικοινωνία (20,1%), την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων (13,7%) και την προσαρμοστικότητα (10,9%).

Κατάρτιση και μελλοντικές ανάγκες

Στο ερώτημα «σε ποιο βαθμό οι υποψήφιοι που βρίσκετε καλύπτουν τις ανάγκες σας;», το 52,2% απάντησε «λίγο» και το 7,5% «καθόλου», ενώ μόλις το 33,6% δήλωσε «αρκετά». Παράλληλα, το 77,3% των επιχειρήσεων παρέχει εσωτερική εκπαίδευση στο προσωπικό του.

Όταν ρωτήθηκαν αν θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης, το 43,6% απάντησε θετικά για προγράμματα βάσει αναγκών, το 21,1% για επανεκπαίδευση υφιστάμενου προσωπικού, το 19,4% για μαθητεία και πρακτική άσκηση και το 15,9% για πιστοποίηση δεξιοτήτων.

Όσον αφορά τα επαγγέλματα που αναμένεται να παρουσιάσουν αυξημένη ζήτηση την επόμενη διετία, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα αφορούν κυρίως καμαριέρες/καμαριέρους, ρεσεψιονίστ, τεχνίτες (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ψυκτικούς), καθώς και ειδικότητες πληροφορικής, ξένων γλωσσών, μάρκετινγκ, τεχνητής νοημοσύνης και διαχείρισης ακινήτων.

Σύνδεση με την τοπική αγορά εργασίας

Προηγήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2026 συνάντηση στο Δημαρχείο Πολυγύρου, παρουσία της γενικής γραμματέως Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) και Δια Βίου Μάθησης (Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Όλγας Καφετζοπούλου, του δημάρχου Πολυγύρου Γιώργου Εμμανουήλ, του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννη Κουφίδη, και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Γιάννη Παπαδάκη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν εργαλείο σχεδιασμού για τη δημιουργία τμημάτων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) και ακαδημιών στη Χαλκιδική, με στόχο τη στενότερη διασύνδεση με την τοπική αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ποντίκι υπολογιστή χρήστης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα λειτουργεί κανονικά το καλοκαίρι

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα μείνει διαθέσιμο και το καλοκαίρι, προσφέροντας δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, διαγωνίσματα και βιντεομαθήματα σε μαθητές και αποφοίτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Οι χρήστες ξεπέρασαν τις 410.000.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μαρινάκης: Ορόσημο για την εκπαίδευση το 2ο Ειδικό Δημοτικό Ρεθύμνου

Το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου θα λειτουργήσει σύντομα στο Ρουσοσπίτι, ενισχύοντας τις δομές ειδικής εκπαίδευσης και καλύπτοντας τις ανάγκες μαθητών και οικογενειών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου για ισότιμη εκπαίδευση.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής ακαδημαϊκός κόμβος

Στο επίκεντρο εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας βρέθηκαν οι πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, διεθνοποίησης των ΑΕΙ και η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή ακαδημαϊκό κόμβο.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές σχολών ΔΥΠΑ στη Λάρισα

Η ΔΥΠΑ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεχίζουν να διαθέτουν δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων στους σπουδαστές των σχολών της ΔΥΠΑ, με ενημερωτική εκδήλωση στη Λάρισα και συμβολική απονομή καρτών σε 10 συμμετέχοντες.
Δωμάτιο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό τομέα της Χαλκιδικής

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύει η Χαλκιδική, με επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό τομέα, παρά τις υποδομές, ενώ συνεχίζεται η ζήτηση τόσο για μεγάλα όσο και μικρότερα ξενοδοχεία και τουριστικά ακίνητα.