Μεταξύ των περισσότερο ευνοημένων χωρών από τις προτάσεις της Κομισιόν είναι η Ελλάδα, η οποία θα λάβει το τρίτο μεγαλύτερο ποσό τόσο σε χορηγήσεις όσο και σε δάνεια.
Αιτία το γεγονός ότι η Κομισιόν κατανέμει τα κεφάλαια βάσει όχι το ύψος του ΑΕΠ κάθε χώρας ή της συμβολής της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά βάσει της πορείας της οικονομίας της.
Οι ειδικοί της Επιτροπής χωρίζουν τις χώρες της Ένωσης σε τρεις «κατηγορίες». Στην πρώτη εξ αυτών οι χώρες με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ και με ισορροπημένα δημοσιονομικά μεγέθη και κυρίως χρέος. Στη δεύτερη οι χώρες με ανάπτυξη χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά με «κανονικό» δημόσιο χρέος και η τρίτη, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, οι χώρες της Ένωσης με ανάπτυξη χαμηλότερη από το μέσο όρο, αλλά με υψηλό χρέος.
Βάσει αυτής της κατάταξης υπάρχουν χώρες -μεταξύ των οποίων και αυτές που φέρουν αντιρρήσεις για το πακέτο που προτείνει η Κομισιόν- οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν για να δοθεί η στήριξη, κάτι, άλλωστε, που ισχύει και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς ορισμένες χώρες είναι «καθαροί πληρωτές», δηλαδή συμβάλουν με κεφάλαια πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά που μπορούν να λάβουν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης.
Όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, μεταξύ αυτών που καλούνται να πληρώσουν συγκαταλέγονται οι Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία, δηλαδή το «Μπλοκ της Λιτότητας», ενώ σταθερά σε αυτούς που πληρώνουν βρίσκεται η Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες. Ιδιαίτερο, δε, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία όχι μόνο ξεπέρασε την δύσκολη περίοδο της κρίσης και του μνημονίου, αλλά η οικονομία της τρέχει με ρυθμούς πολύ καλύτερους από το μέσο όρο της ΕΕ και ως εκ τούτου εξαιρείται από την παροχή βοήθειας!