ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ουρά μεταναστών προσφύγων
Μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν σε ουρά για διαδικασίες ασύλου στα σύνορα.

Χιλιάδες Νιγηριανοί στο Καμερούν λόγω επίθεσης της Μπόκο Χαράμ

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη βορειοανατολική Νιγηρία για το Καμερούν, μετά την κατάληψη της Κιράβα από τη Μπόκο Χαράμ, ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών στην πολιτεία Μπόρνο έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη βορειοανατολική Νιγηρία και να περάσουν στο γειτονικό Καμερούν, μετά την κατάληψη της παραμεθόριας πόλης Κιράβα στην πολιτεία Μπόρνο από μαχητές της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με κατοίκους και ηγετικά στελέχη της τοπικής κοινότητας.

Στην πολιτεία Μπόρνο, που αποτελεί το επίκεντρο μιας 16ετούς σύγκρουσης με τη Μπόκο Χαράμ και την αποσχισθείσα οργάνωση Ισλαμικό Κράτος Δυτικής Αφρικής (ISWAP), οι επιθέσεις φέτος έχουν ενταθεί, στοχεύοντας τόσο αμάχους όσο και δυνάμεις ασφαλείας.

Από την αρχή του έτους, αντάρτες έχουν καταλάβει στρατιωτικές βάσεις και κοινότητες στην περιοχή, ωστόσο ο στρατός κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο μετά από ενισχύσεις.

Η πρόσφατη επίθεση που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης οδήγησε τον επικεφαλής της περιοχής, Αμπντουλραχμάν Αμπουμπακάρ, να εγκαταλείψει το παλάτι του, το οποίο πυρπολήθηκε μαζί με στρατώνες και δεκάδες κατοικίες.

Ο Αμπουμπάκαρ δήλωσε στο Reuters ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει στο Καμερούν, ενώ πολλοί κάτοικοι χρησιμοποίησαν φορτηγά για να περάσουν τα σύνορα ή κατευθύνθηκαν προς το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας.

Η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δημοσιοποιώντας βίντεο που δείχνει τους μαχητές να πυρπολούν στρατώνες και να φωνάζουν "η νίκη ανήκει στον Θεό" καθώς οι φλόγες υψώνονταν στον νυχτερινό ουρανό.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι η Κιράβα έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, με τον Νταούντα Χασάν να δηλώνει πως "η Μπόκο Χαράμ έχει τον έλεγχο", καθώς κατέφυγε στην κοντινή πόλη Πούλκα όπου υπάρχει στρατιωτική παρουσία.

Η επίθεση της Πέμπτης ακολούθησε ανάλογη επίθεση στις 19 Σεπτεμβρίου στην πόλη Μπάνκι, όπου οι μαχητές κατέλαβαν στρατώνες, αναγκάζοντας τους στρατιώτες να αποχωρήσουν και να αφήσουν τον οπλισμό τους.

Ο Γιακούμπου Μάμπα Αλί Κιράβα, επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης της πόλης, απηύθυνε έκκληση για άμεσες στρατιωτικές ενισχύσεις, επισημαίνοντας ότι μετά την αποχώρηση τον Αύγουστο της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, μόνο οι τοπικοί πολιτοφύλακες και κάτοικοι παραμένουν υπεύθυνοι για την ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Τουλάχιστον 50 νεκροί και απαγωγές στη Ζαμφάρα από ένοπλους

Τουλάχιστον 50 νεκροί και πολλοί απαχθέντες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, μετά από επίθεση ενόπλων σε χωριό της Ζαμφάρα στη Νιγηρία, σύμφωνα με βουλευτή. Οι δράστες έβαλαν φωτιά σε σπίτια και πυροβόλησαν κατοίκους.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Τζιχαντιστικές επιθέσεις άφησαν δεκάδες νεκρούς σε χωριά

Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις τζιχαντιστών σε επτά χωριά της Κέμπι στη βορειοδυτική Νιγηρία, σύμφωνα με τις αρχές. Οι ΗΠΑ απάντησαν με αεροπορικά πλήγματα κατά τζιχαντιστών σε συνεργασία με τη Νιγηρία ανήμερα Χριστουγέννων.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 38 μεταλλωρύχοι νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο μολύβδου

Έκρηξη σε ορυχείο μολύβδου στην πολιτεία Πλατό της Νιγηρίας προκάλεσε τον θάνατο 38 μεταλλωρύχων και τον τραυματισμό 27, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί, μεταξύ 7:30 και 8:00.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Temu από τις αρχές Νιγηρίας για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Η Νιγηρία ξεκίνησε έρευνα κατά της Temu για πιθανές παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, λόγω ανησυχιών για τη διαχείρισή τους, διαδικτυακή παρακολούθηση και διασυνοριακές μεταφορές. Ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 100 στρατιώτες στη Νιγηρία για στήριξη κατά ισλαμιστών ανταρτών

Περίπου 100 Αμερικανοί στρατιωτικοί έφτασαν στη Νιγηρία για να προσφέρουν εκπαίδευση και συμβουλές κατά των ισλαμιστών ανταρτών, χωρίς να συμμετέχουν σε μάχες, σύμφωνα με τον νιγηριανό στρατό. Ενισχύθηκε η παρουσία τους πρόσφατα.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 46 νεκροί από τρεις ένοπλες επιθέσεις στη Νίγηρα

Τουλάχιστον 46 άτομα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ενόπλων σε τρία χωριά στη δυτικοκεντρική Νιγηρία σύμφωνα με ανθρωπιστική πηγή, εντείνοντας την ανησυχία για την ανασφάλεια στη χώρα και επικρίσεις από τις ΗΠΑ.