«Ανάσες» στους φορολογούμενους με περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών και στοχευμένες μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει το νέο πακέτο παρεμβάσεων στην οικονομία.
Αν και οι τελικές αποφάσεις για την έκταση, το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των μέτρων αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος, αλλά και των οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και έχουν μπει σε αναστολή.
Ειδικότερα σχεδιάζεται επιμήκυνση των υφιστάμενων δόσεων για τον φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος σε 6 - 8 μηνιαίες δόσεις από 3 διμηνιαίες που είναι σήμερα.
Επίσης εξετάζεται η πληρωμή της πρώτης δόσης να μετατεθεί στο τέλος Αυγούστου ή και του Σεπτεμβρίου αντί του Ιουλίου και να δοθεί μπόνους με τη μορφή της έκπτωσης στο φόρο σε ποσοστό 5% - 10% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του, μοντέλο που προτείνεται να ισχύσει και για τον ΕΝΦΙΑ.
Για τις υπόλοιπες οφειλές τα εναλλακτικά σενάρια προβλέπουν αναβίωση των 120 δόσεων και καθιέρωση έκτακτης ρύθμισης για τμηματική εξόφληση τους σε βάθος χρόνου με ποσά μηνιαίων δόσεων που θα καθορίζονται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων όπως το ύψος της οφειλής και το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου.
Πέραν των διευκολύνσεων ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει σε αυτή τη φάση φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες, αυτοαπασχολούμενους και σε κλάδους όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και οι μεταφορές οι οποίες θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ευρύτερο πλέγμα μειώσεων στην φορολογία από τον Σεπτέμβριο με μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά δεν έβαλε τον ΕΝΦΙΑ στο πακέτο των εκπτώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάποια μεταβολή του ΕΝΦΙΑ».
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι:
- Επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ όπως ο καφές, τα ροφήματα, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι
- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 12% ή ενδεχομένως στο 11% για να πέσουν οι τιμές και να ενισχυθούν η κατανάλωση και η ρευστότητα στον συγκεκριμένο κλάδο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% για το φαγητό και στο 13% από 24% για τα αναψυκτικά και τα ποτά.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το βασικό σενάριο προβλέπει η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση στα ακαθάριστα έσοδα.
- Ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων με τη μορφή πίστωσης φόρου που θα προκύψει με την εφαρμογή ενός συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών και θα συμψηφισθεί με τις οφειλές από το φετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ
- Μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.
- Μείωση του ΦΠΑ για μεταφορές – ακτοπλοΐα στο 13% από 24% και ειδικά για τις αερομεταφορές πρόσθετη στήριξη μέσω κρατικών εγγυήσεων.