Κάτι παραπάνω από ευεργετική ήταν η επίδραση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης στην οικονομία, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα στήριξης, τότε η ύφεση για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να φθάσει έως και το 13%. Η λήψη, όμως, των μέτρων η συνολική αξία των οποίων φθάνει στα 24 δισ. ευρώ, βοηθά ώστε η ύφεση να περιοριστεί μεταξύ 5% και 8%, παραμένοντας, σαφώς, απειλητική για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, όμως, ακόμη και η παραπάνω εκτίμηση δεν είναι απόλυτα ασφαλής καθώς εάν υπάρξει επιπλέον ένας μήνας καραντίνας ή δυσκολίας στις αεροπορικές μεταφορές η ύφεση στο ΑΕΠ μπορεί να είναι περίπου 2,5 με 3%. Ειδικά στην Ελλάδα που έχει μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό μπορεί να υπερβαίνει το 3% για Ιούλιο και Αύγουστο.
Προσέθεσε ακόμη ότι οι εκτιμήσεις που έχουν ανακοινωθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ) και είναι δυσμενέστερες από αυτές του ελληνικού υπουργείου Οικονομιών θα επικαιροποιηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ προσέθεσε ότι «η βαθιά ύφεση του 2020 θα ακολουθηθεί από ισχυρή ανάπτυξη το 2021».
Νέες φοροελαφρύνσεις για εστίαση και τουρισμό
Στα φορολογικά ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε εστίαση – εποχιακό τουρισμό που θα ανακοινωθούν εντός του μήνα περιλαμβάνουν ( μείωση ΦΠ και προκαταβολής φόρου) ανάλογα με τις επιλογές που θα γίνουν από 1ης Ιουνίου.
«Μετά το Σεπτέμβριο θα υπάρξει δρομολόγηση άλλων πολιτικών, με μονιμότερα χαρακτηριστικά, εφόσον θα έχουμε καλύτερη εικόνα της πορείας της υγειονομικής κρίσης του προϋπολογισμού και των ταμειακών διαθεσίμων», επισήμανε.
Εξάλλου, την Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη πληρωμή στις επιχειρήσεις που θα έχουν κάνει αίτηση μέχρι τότε (η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή). «Προσδοκούμε να ρίξουμε στην αγορά 1 δισεκ. ευρώ τις επομενες 10 ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να γίνει γρήγορα κατανομή από τις τράπεζες για να πέσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία… Μέχρι την Τρίτη είχαν εγκριθεί περίπου 87 εκατ. δάνεια» είπε.
Ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι από το Ταμείο Εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα δοθούν 2 δισ. ευρώ που μοχλευμένα θα είναι 7 δισ. «Αυτή τη στιγμή κάποια μεταβολή του τρέχοντος ΕΝΦΙΑ δεν μπορούμε να συζητήσουμε» ξεκαθάρισε επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας.