ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» στις Βρυξέλλες με «έπαθλο» 5 δισ. για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Αυξημένο μερίδιο στο πρόγραμμα SURE που θα προστατεύσει τις αποδοχές των εργαζόμενων και στα δάνεια που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διεκδικήσει το υπ. Οικονομικών.

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία

Ο στρατηγικός στόχος είναι να αυξηθεί το μερίδιο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό  πακέτο στήριξης και να εισρεύσουν κονδύλια πάνω 5 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο για την απασχόληση (SURE) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις ασφαλείας από την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM.

Ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων είναι το ύψος των πόρων που θα λάβει η Ελλάδα από το πακέτο των 100 δισ. ευρώ της Κομισιόν για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και την αναχαίτιση ενός νέου κύματος ανέργων. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, στη χώρα μας αντιστοιχεί κονδύλι 1,4 δισ. ευρώ αλλά το οικονομικό επιτελείο θέλει το ποσό αυτό να αυξηθεί και να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερα περιθώρια για τη στήριξη της απασχόλησης μέσω της επιδότησης μέρους των απωλειών στους μισθούς των εργαζόμενων που θα τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης καθώς και κάλυψης τμήματος των ασφαλιστικών εισφορών.

Πολύτιμη «ομπρέλα»

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα αποκτά κομβική σημασία και αποτελεί πολύτιμη «ομπρέλα» προστασίας για τους εργαζόμενους σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία, όπου λόγω της ταμειακής στενότητας στη αγορά αναμένεται κύμα μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική με ταυτόχρονη μείωση μισθών. «Θέλουμε όσο το δυνατόν υψηλότερα κονδύλια για να στηρίξουμε περισσότερους και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εργαζόμενους», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή σημειώνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου «τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού».   

Οι όροι και η μορφή χρηματοδότησης, τα κριτήρια διανομής καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η κάθε χώρα από το πρόγραμμα SURE αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup της Παρασκευής, αν και σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους το πιθανότερο είναι το σχήμα να αποκρυσταλλωθεί στο σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 19 Μαΐου, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά συνολικά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Ευρωζώνη. Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι σχετικά με τα κριτήρια για την κατανομή των πόρων προβλέπει ότι πέραν της συμμετοχής στο ΑΕΠ θα ληφθούν υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, όπως το ποσοστό ανεργίας και απασχόλησης

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Κομισιόν πρόκειται για δάνεια που θα χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους στα κράτη-μέλη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις για την προστασία των εργαζομένων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά η στρόφιγγα θα κλείσει όταν περάσει η κρίση από τον κορονοϊό.

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Το άλλο καυτό μέτωπο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας έχει να κάνει με το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη με στόχο να δοθούν ταμειακές ανάσες και να στηριχθεί η επανεκκίνηση τους.

Από τα δάνεια της ΕΤΕπ η Ελλάδα διεκδικεί τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ποντάροντας και στο γεγονός ότι οι επιδόσεις της Ελλάδος στη διεκδίκηση δανείων από την ΕΤΕπ είναι υψηλές ενώ υπάρχει μεγάλη εμπειρία από το παρελθόν. Πάντως το βέβαιο  είναι ότι η κατανομή των πόρων θα γίνει με βάση την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των προτάσεων θα υποβάλουν οι εταιρείες του κάθε κράτους μέλους μέσα από τις τράπεζες και τους άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείσιμο - αστραπή στη νέα αξιολόγηση, έγκριση για δόση 747 εκατ. ευρώ

Σήμερα σε συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών κλείνει η 14η και τελευταία αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. Τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο αναμένονται οι επόμενες δόσεις στην Αθήνα.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταίο βήμα προς την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Αρχίζει η τελευταία αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με γρήγορες διαδικασίες την επόμενη εβδομάδα. Ποια είναι τα 12 ορόσημα που θα ελέγξουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, τι θα γίνει με τις δύο δόσεις επιστροφής κερδών από ομόλογα.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «κάρτα ενέργειας» και ευκολίες για την πληρωμή των λογαριασμών

Νέα μορφή επιδότησης του κόστους ρεύματος στους ασθενέστερους και πολλές δόσεις στην πληρωμή λογαριασμών εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τον Απρίλιο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ υψηλής δυσκολίας από τους Θεσμούς με έπαθλο 644 εκατ. ευρώ

Στις 12 Απριλίου αρχίζει η 10η αξιολόγηση που κρύβει πολύ περισσότερες παγίδες από την προηγούμενη, καθώς συνδέεται με την ενεργοποίηση νέων μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια».