Την ανάγκη να αποσαφηνιστούν όλες οι αλλαγές, τα μέτρα και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που υπήρξαν λόγω της πανδημίας υπογραμμίστηκε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Grant Thornton. Σημειώθηκε παράλληλα πως η κυβέρνηση έλαβε γενναία και πρωτόγνωρα σε μερικές περιπτώσεις φορολογικά μέτρα, και πλέον θα χρειαστούν μακροπόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας στη μετά κορονοϊού εποχή.
Στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Grant Thornton με τίτλο «Το Φορολογικό & Ασφαλιστικό Νομοθετικό Πλαίσιο στην εποχή του Covid-19», τα στελέχη της Grant Thornton Σωτήρης Γιούσιος, Head of Tax, Κωνσταντίνος Πούλιος Tax Director, Κώστας Κουνάδης, Tax Director και Δημήτρης Χρονόπουλος, Tax Supervisor υπό τον συντονισμό της Αλεξάνδρας Μπαλτούκα, Partner και Head of Marketing & Client Experience ανέλυσαν όλα τα ζητήματα και απάντησαν σε σειρά πρακτικών, αλλά και εξειδικευμένων ερωτήσεων που είχε τη δυνατότητα να θέσει ταυτόχρονα το κοινό του webcast.
Αναλυτικότερα, όλοι οι εισηγητές κατά τις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν στην ανάγκη ενημέρωσης και αποσαφήνισης της πλειάδας των αλλαγών, μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων, που επέφερε η νόσος Covid-19 προχωρώντας στην ανάλυση των νέων δεδομένων.
Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Γιούσιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση είναι μέτρα επιδότησης, δηλαδή μέτρα που στοχεύουν στο να καλύψουν τις ζημιές που επέφερε η πανδημία στις επιχειρήσεις. Πλέον στη ‘‘μετά κορονοϊού'' εποχή περιμένουμε μακροπρόθεσμα μέτρα, που θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει. Τα μέτρα που αναμένουμε κινούνται στη βάση δύο αξόνων: Αρχικά, στο θέμα της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις από πλευράς τραπεζών και παράλληλα στο ζήτημα της φορολογίας από πλευράς κυβέρνησης».
Από την πλευρά του ο κ. Κουνάδης τόνισε ότι «τα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν από πλευράς κυβέρνησης ήταν γενναία και κάποια εξ αυτών πρωτόγνωρα» ενώ στην συνέχεια παρουσίασε με λεπτομέρεια και με πίνακες τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο κ. Πούλιος, ο οποίος επιχείρησε την αποσαφήνιση των νέων κοινωνικοασφαλιστικών μέτρων μέσα από μία παρουσίαση των παραμέτρων, καθώς ταυτόχρονα επισήμανε πως «τα κοινωνικοασφαλιστικά μέτρα κρίνονται ως ιδιαιτέρως σημαντικά για τις επιχειρήσεις». Εν συνεχεία, ο κ. Χρονόπουλος μέσα από την τοποθέτηση του διευκρίνισε όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με τα νέα εργασιακά μέτρα αναφέροντας ότι «το κυρίαρχο μέτρο εργατικού δικαίου ήταν κατά κοινή ομολογία η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν».
Η εξειδικευμένη και εις βάθος συζήτηση και η ταυτόχρονη παρουσίαση είχε ως αποτέλεσμα να αποσαφηνιστεί το τοπίο των αλλαγών και των νέων δεδομένων και παράλληλα να λυθούν σειρά αποριών, που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις, αναφορικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.